HOLIVUDSKI GLUMAC U SARAJEVU: De Niro kraj Miljacke

N. Štrkić Radić

12. 08. 2016. u 17:19

Dvostruki oskarovac prvi laureat nagrade za životno dela "Srce Sarajeva". Obišao grad pred otvaranje smotre. u glavnom gradu BiH još u subotu

ХОЛИВУДСКИ ГЛУМАЦ У САРАЈЕВУ: Де Ниро крај Миљацке

“VELIKA mi je čast ovo priznanje koje ću da nosim u srcu, jer Sarajevo jeste grad koji je sačuvao srce kada mu je bilo najteže. "SFF i Tribeca dele sličnu filozofiju, moć filma i umetnosti koja nas povezuje. Nastali su u teškim uslovima i borbe da se održimo i preživimo. Čast mi je biti deo ove misije” – izjavio je dvostruki oskarovac Robert De Niro na otvaranju 22. izdanja “Sarajevo Film Festivala” u sarajevskom kinu Open Air nakon što mu je uručeno prvo “Počasno srce Sarajeva” za životno delo i poseban doprinos filmskoj umetnosti.

Na platnu su prethodile neke od najvećih i najreprezentativnijih uloga i filmskih scena koje je De Niro snimio u toku bogate karijere, a uvertira ceremoniji otvaranja, pred nekoliko hiljada zvanica na razglasu Open Aira kina bila je legendarna melodija slavnog italijanskog kompozitora Enia Morikoea, naslovna tema iz kultnog de Nirovog ostvarenja “Kum”.

Ljubitelji filmske umetnosti salvom odusevljenja ispratili su De Nirov izlazak na scenu, do poslednjeg trenutka u neverici da će se zaista pojaviti pred njima. Kada se to konačno desilo, oko 21.30 publika je doslovno pala u trans a on im je uzvratio džentlemski i svojstveno jednoj svetskoj filmskoj ali i ljudskoj veličini sa rukom na srcu, simbolično i za nagradu koja mu je uručena.

DRUŽENjE SA PUBLIKOM LEGENDARNI glumac će u Sarajevu, za festivalsku publiku i predstavnike medija, u subotu pre podne u sarajevskom Narodnom pozorištu govoriti o svojoj karijeri. Moderator razgovora je Majk Gudridž, bivši urednik prestižnog magazina Screen International i jedan od selektora programa Kinoscope Sarajevo film festivala.

Najveća zvezda ovogodišnjeg, 22. Sarajevskog filmskog festival je u petak oko podneva čarter letom doputovao u Sarajevo, gde mu je uveče uručeno i počasno "Srce Sarajeva" za životno delo.

Mnoštvo Sarajlija sjatilo se u ranim popodnevnim časovima pred restoran "Vinoteka", kraj Miljacke, gde je De Niro ručao sa svojim sinom i Mirsadom Purivatrom, direktorom SFF-a i čovekom zaslužnim za dolazak megazvezde. Novinari su ostali uskraćeni za izjavu (iako su odmah saznali da je uz ručak tražio bezglutenski hleb, baš kao što u svojim knjigama o ishrani promoviše njegov veliki prijatelj Novak Đoković), ali je jedan od najomiljenijih holivudskih glumaca pred restoranom pobrao aplauz dobrodošlice, a on je prisutne pozdravio osmehom.


* Foto Klix.ba


Potom se uputio u obilazak Sarajeva, a domaćini su mu pokazali Jevrejsko groblje, Zlatište na Trebeviću, a potom i Tunel spasa na Dobrinji. Dvostrukog oskarovca interesovala je istorija grada, a organizatori su ga, pokazajući mu mapu opsade Sarajeva, uputili u događaje iz poslednjeg rata u BiH.


De Niro je uveče prošetao crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, a publici se poklonio i nagradu primio u letnjem bioskopu Telemać - Metalac, gde je 3.000 filmskih zaljubljenika imalo čast da zajedno sa "Taksistom" Travisom glavom i bradom, odgleda antologijsko Skorsezeovo ostvarenje. Kultni film, koji je restaurisan povodom četrdesetogodišnjice, prikazan je istovremeno i u bosanskom nacionalnom teatru, i na platnu "Ljetnog kina", i tim simultanim projekcijama "Taksiste" započeo je program 22. Sarajevo film festivala.


TAKSISTI "TAKSISTI" SARAJEVSKI taksisti su na dan dolaska slavnog glumca koji im je "proslavio" profesiju, masovno oblepili svoja vozila fotografijama Travisa, naslovnog junaka Skorsezeovog filma. Taksista iz jednog sarajevskog udruženja, vozač jednog od stotinak "oblepljenih" taksija, je objasnio da su na ovaj nesvakidašnji način želeli da odaju počast i pokažu dobrodošlicu glumcu koji je snimio film "Taksista".


- Velika je čast imati Roberta de Nira kao prvog dobitnika počasnog "Srca Sarajeva" za životno delo - rekao je Mirsad Purivatra, direktor SFF. - Od trenutka našeg prvog susreta, pre desetak godina na filmskom festivalu Tribeca, počeli smo raditi na tome da jednog dana dođe u Sarajevo. Taj dan je došao i veoma smo uzbuđeni zbog toga. Kao filmski profesionalac i veliki zaljubljenik u film, verujem da ovo govorim ne samo u svoje ime, već i u ime publike i mojih kolega.

Velikog glumca, koji će u Sarajevu verovatno boraviti samo još u subotu, u prostorijama gradske Vijećnice ugostio je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Svestrani De Niro je prvi dobitnik počasnog "Srca Sarajeva" za životno delo, za impozantan poluvekovni doprinos filmskoj umetnosti.

Devet festivalskih dana (12-20. avgust), sedam lokacija sa 20.000 mesta, 222 filma iz više od 60 zemalja sveta, te brojne zvezde među kojima je najveća upravo megapopularni dvostruki oskarovac De Niro, i ove godine su Sarajevo doveli u fokus svetske javnosti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Nikola

12.08.2016. 17:44

Лик никад није био никакав "пријатељ Срба", на шта наши медији алудирају. Страствени је неолиберал, а и лично је добар са Билом Клинтоном и Алом Гором. А чини ми се и да је глумио у неком филму где су негативци били некакви "ратни злочинци из Р. Српске". Тако да нека се престане са свим тим о њему и Балкану. Контам да највећи проценат масе одушевљене њим чине муслимани и Хрвати, као што је био случај кад су им гостовали Ричард Гир, Анђелина Џоли или покојни Питер Јустинов.

zaliv.co

12.08.2016. 23:40

@Nikola - te ljude ne zanimaju ni poturice ni srbi....nemaju oni ni pojma gde su dosli vec ih njihovi agenti salju gde je planirano i ispunjavaju obaveze i slicno, u pitanju je kako marketing tako i cist novac ne misli neko valjda da je on tu dosao dzabe :)

Zoran

13.08.2016. 04:33

@Nikola - Cini mi se da je Robet De Niro morao da se ubaci u ovu pricu jer je poceo da se bavi biznisom. A to ima cenu. Znaci: Odi tamo, da te malo vide, popricaj... Ali ne u Beograd. U Sarajevo odi. To je to.

Neko

13.08.2016. 06:30

@Nikola - Zamolio bih cenjeni list "Novosti" da posebnu paznju obrate na komentatore koji nipodastavaju pojedince ili citav jedan narod. Zahvaljujem.

BBC

14.08.2016. 13:14

@Nikola - je prvi počeo. I CNN... niste se tada bunili, jer je bila u pitanju satanizacija Srba, a to je u "civilizovanom" svetu prihvatljivo, jel' da?

ranko

13.08.2016. 00:07

@Jedаn Od Vukovа - Ovo sto Nikola prica su cinjenice a tvoji argumenti se baziraju na izmisljenim izjavama iz nasih medija koje su izmisljene da nas ubede da nas "Zapad ipak voli".

daj boze

13.08.2016. 05:41

Nikola je u pravu i ocigledno razume kvaku sto je retkost medju nama.Klintonovi predstavljaju establisment kome pripada i DeNiro. Nadajmo se da ce Tramp da pobedi ali kakav je cirkuzant, tesko...

s.f

13.08.2016. 07:33

dok je u srbiji najvece kulturno dogdjaj je farma i parovi i po neka turska serija ...

Marko Kraljevic

13.08.2016. 08:31

da se mi lepo razdvojimo, pa neka zovu oni koga ko hoce, zabole me uvo. Bice onda lepo i super, svako na svome, donacinski

Видим, сви визионари.

13.08.2016. 09:24

Као и све остало, уметност тј. филмска у овом случају се одавно претворила у још једну пропагандно-лобистичку платформу. Сврха таквих платформа нам је свима позната. Невина прича о неутралности од "професионалаца", дуго не пије воду. Ништа им није, нити ће бити свето.