OI UŽIVO: Prva pobeda delfina vredna nokaut faze, košarkaši namučili NBA zvezde, Amela bez polufinala na 1.500 metara

Novosti online

12. 08. 2016. u 09:23

Odbojkašice Srbije plasirale su se u četvrtfinale i one su trenutno najuspešnije srpske sportiskinje u Riju, košarkašice upisale prvu pobedu na OI

ОИ УЖИВО: Прва победа делфина вредна нокаут фазе, кошаркаши намучили НБА звезде, Амела без полуфинала на 1.500 метара

Vaterpolisti Srbije

Posle prvih takmičenja strelci Stevan Pletikosić i Milenko Sebić nisu uspeli da izbore plasman u finale. Zauzeli su 21, odnosno 34. mesto.

Za razliku od njih odbojkašice Srbije su nastavile sa dobrim igrama. Ostvarile su treću pobedu u grupnoj fazi, savladavši svetskog vicešampiona Kinu sa 3:0 (25:19, 25:19, 25:22).


I košarkašice Srbije su slavile protiv selekcije Kine i pobedom od 80:72 upisale svoju prvu pobedu na Olimpijskim igrama.

Etiopljanka je u trci na 10.000 metara oborila svetski rekord za čak 17 sekundi

Monika Puig je savladala Kvitovu i plasirala se u finale teniskog turnira.

Tačno u ponoć će izabranici Aleksandra Đorđevića pokušati da naprave veliko iznenađenje i da savladaju SAD, dok vaterpolisti od 3.10 igraju odlučujući meč sa Australijom.

Između njih, od 1.30 će Amela Terzić učestvovati u kvalifikacijama na 1.500 metara.


VOLONTERI VOLE SVOJ POSAO

Više od 30 odsto volontera se ne pojavljuje redovno na poslu na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, saopštili su danas organizatori.

- Taj broj nam dozvoljava da funkcionišemo na zadovoljavajućem nivou, a to što se dobar deo njih ne pojavljuje na poslu je i bilo uključeno u naš plan - navodi se u saopštenju.

Portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Mark Adams nazvao je volontere "okosnicom igara", ali mnogi od njih nisu posvećeni radu, iako nisu plaćeni.

Organizacioni odbor Igara objavio je da u Brazilu ima oko 50 hiljada volontera, ali da samo njih 70 odsto redovno dolazi na posao.


DOMINACIJA FELPSA

Američki plivač Majkl Felps nastavio je dominaciju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, pošto je osvojio zlatnu medalju i u disciplini 200 metara mešovito.

Felpsu je to četvrta zlatna medalja u Riju, a 22. na olimpijskim igrama.


FIDžI SLAVI PRVU MEDALjU

Stanovnici ostrvske države Fidži proslavljaju danas prvu olimpijsku medalju u istoriji, pošto je ragbi sedam reprezentacija osvojila zlato pobedom nad Velikom Britanijom u finalu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Fidži je noćas osvojio prvu olimpijsku medalju u istoriji, pošto je ragbi sedam reprezentacija u finalu pobedila Veliku Britaniju sa 43:7.

U glavnom gradu Fidžija Suvi finale se gledalo na velikom ekranu na prepunom Nacionalnom stadionu. Na početku su navijači bili napeti, jer je plasmanom u finale tim došao na korak od istorijskog uspeha, ali posle dominantne igre ubrzo su se opustili i uživali u meču, jer su videli da će pobeda biti lako ostvarena.

Premijer Frenk Bajnimarama rekao je da je "ragbi uvek podizao duh i spajao narod Fidžija".

- Sada, koja god je politička partija na vlasti, nema razlike. Svi će zajedno slaviti - dodao je on. Premijer je 22. avgust proglasio za praznik na Fidžiju, a dan ranije ragbi reprezentativci će se vratiti kući.


ANA NAPUSTILA RIO, SRBIJA BEZ MIKS DUBLA

Nisu Nenad Zimonjić i Ana Ivanović "upali" u žreb za miks dubl, ali su bili prvi "ispod crte". Na početku takmičenja nije bilo odustajanja, pa je Ana posle četiri dana čekanja odlučila da napusti Rio i da se priprema za naredne turnire, dok je Ziki ostao i pratio košarkaše.

Međutim, rumunski tandem Monika Nikolesku/Florin Mergea je prvi odlučio da se povuče, a zatim su zbog problema sa povredom Garbinje Muguruze odustali ona i Rafael Nadal.

Time je otvoreno mesto za Srbe, ali još jednom fortuna nije bila na našoj strani. Da su povlačenja došla samo 24 sata ranije dok je srpska teniserka još uvek bila u Brazilu stvari bi bile drugačije. Pogotovo ako se uzme u obzir da učestvuje samo osam parova i da su u teoriji sa dva trijumfa mogli do borbe za medalju.

JOŠ JEDAN ATLETSKI ZVANIČNIK KENIJE VRAĆEN KUĆI

Kenijski atletski trener Džon Anzra vraćen je kući sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, pošto je davao uzorke na doping kontroli umesto sportista.

Anzra je umesto trkača na 800 metara Fergusona Rotiča dao uzorak urina i potpisao priznanicu, rekao je šef olimpijskog tima Kenije Arap Soi.

Njega su prijavili doping kontrolori pošto su ga videli sa Rotičevom akreditacijom.

Anzra, nekadašnji sprinter, izbačen je sa Olimpijskih igara zbog krivičnog dela u kojem je oštetio tim Kenije, dodao je Soi.

To je drugi skandal koji je potresao kenijsku atletiku u Riju, a dolazi usred doping krize koja je obuhvatila tu zemlju.

Tim menadžer reprezentacije Kenije u atletici Majkl Rotič poslat je prošle nedelje kući pošto je optužen da je tražio sportistima 10 hiljada funti kako bi im pomogao da izbegnu doping testove.

Majkl Rotič je snimljen kako traži mito u januaru i februaru u Keniji. On je poslat kući i odmah je uhapšen po dolasku, a protiv njega je podneta krivična prijava.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da će ispitati incident i povodom toga je već oformljena posebna komisija.

MOK je zahvalio Olimpijskom komitetu Kenije zbog "brze akcije".


OSVOJIO BRONZU, PA ZARADIO "ŠLjIVU"

Osvajač bronzane medalje u džudou Dirk van Tinkelt (Belgija) je pre par dana zaradio "šljivu" na oku tako što je jurio lopova koji je ukrao telefon jednom od njegovih saradnika. Iz tima su prvobitno saopštili da je to učinila "treća osoba koja se pojavila niotkuda", a danas je otkriveno da ga je prebio recepcionar hotela koji trenira džiju-džicu.
.


HOLANDSKI GIMNASTIČAR ŽELI DA SE VRATI NA OI

Holandski gimnastičar Juri van Gelder zatražio je danas od Olimpijskog komiteta te zemlje da ga vrati na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Van Gelder je pred holandskim sudom od Olimpijskog komiteta tražio avionsku kartu za biznis klasu do Rio de Žaneira, nekoliko dana pošto je poslat kući zbog "teških povreda" timskih pravila.

Svetski gimnastički šampion na krugovima iz 2005. godine je početkom nedelje izbačen iz tima pošto se saznalo da je pio alkohol tokom noćnog provoda u Riju i da se tek u nedelju rano ujutro vratio u olimpijsko selo. U sudskim dokumentima navodi se izjava tridesettrogodišnjeg gimnastičara da mu je uskraćen pravni savet i mogućnost žalbe.

Van Gelder je 2010. godine bio izbačen iz tima zbog konzumiranja kokaina.


SEBIĆ I PLETIKOSIĆ POČELI TAKMIČENjE

Srpski strelci Stevan Pletikosić i Milenko Sebić su počeli kvalifikacije u disciplini 50m ležeći.

Prema propozicijama svaki takmičar mora da ispali 60 hitaca u roku od 50 minuta, a maksimalni skor po hicu iznosi 10.9. Najboljih osam ide u finale.



STRELCI BEZ FINALA

U druge tri serije je Pletikosić uspeo da se "probudi" i da puca mnogo bolje, ali je to bilo dovoljno samo za 21. mesto (621.6 krugova). Za razliku od njega Sebić je u nastavku pao i završio na 34. mestu sa 620.4 kruga.

Prvi je bio Rus Sergej Kamenski koji je posle svetskog (633 u Mariboru) postavio i olimpijski rekord sa 629 krugova.

ODBOJKAŠICE U ČETVRTFINALU

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije je prošla u četvrtfinale! Bez većih problema su srušile vicešampionke sveta i pobednice Svetskog kupa sa 3:0 u setovima (25:19, 25:19, 25:22).

AUSTRALIJANKA PROTIV JEFIMOVE

Ruska plivačica Julija Jevimova nije dobro prihvaćena od strane koleginica u Rio de Žaneiru.

Posle Lili King protiv Ruskinje je gotovila i Australijanka koja ne može da veruje da joj je dozvoljeno da učestvuje pošto je dva puta uhvaćena zbog dopinga.

- Razočaravajuće je što je ona uopšte ovde, a još više sam besna zato što je uzela dve medalje. Imam osećaj da je to podsticaj za one koji se tako ponašaju i da im je to “vetar u leđa”. Nadam se da će je stići pravda i karma - kaže Tejlor Mekion.


AJANA OBORILA SVETSKI REKORD

Etiopljanka Ajana, prvog dana atletskog turnira, oborila je svetski rekord u trci na 10.000 metara. Ona je stazu pretrčala za 29:17,45 minuta, osvojila zlatnu medalju i za čitavih 17 sekundi srušila dosadašnji rekord. Imala je Ajana snage da sa svojom zemljakinjom Dibabe optrči još jedan, slavljenički, krug.


Dibaba je bila prvi favorit, a u Riju je želela da osvoji i treću uzastopnu zlatnu medalju na 10.000 metara. Njoj nije pomoglo ni to što je u Riju ostvarila svoj najbolji rezultat u karijeri.


LOKTI: FELPS ĆE PLIVATI I U TOKIJU

Američki plivač Rajan Lokti rekao je da će njegov sunarodnik Majkl Felps učestvovati i na Olimpijskim igrama u Tokiju za četiri godine.


"Garantujem da će Felps učesvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju", rekao je Lokti u Rio de Žaneiru.


Felps se penzionisao, ali se vratio za Igre u Riju. On je potom najavio da će mu to takmičenje biti poslednje.


BOLTOVI RODITELjI VERUJU U JUSEINOVU DOMINACIJU

Roditelji najbržeg čoveka na planeti Juseina Bolta rekli su da su uvereni da će njihov sin pobediti u trkama na 100 i 200 metara. Dženifer i Velesli Bolt su posetili Juseina u Olimpijskom selu i pitali ga da li je zdrav i spreman za atletsko takmičenje u Rio de Žaneiru.


"Mama, da nisam spreman ne bih bio ovde jer ne volim da gubim. Spreman sam", prepričala je Dženifer Bolt razgovor sa Juseinom, a prenela je agencija AP.


Bolt će u Riju braniti zlatne medalje u trkama na 100 i 200 metara, kao i štafeti 4x100. On je u te tri discipline trijumfovao u Londonu 2012. i Pekingu 2008. godine.


KOŠARKAŠICE SRBIJE UBEDLjIVE PROTIV KINE

Upisale su košarkašice Srbije svoju prvu pobedu na Olimpijskim igrama. Pred Sonjom Petrović i njenim saigračicama pala je Kina, u četvrtom kolu grupne faze - 80:72. Ova pobeda dovela je tima Marine Maljković na korak do plasmana u četvrtfinale. Sve sada zavisi od duela sa slekcijom Senegala. Tok meča iz minuta u minut pročitajte OVDE

VIDEO: NESPORTSKI GEST DžUDISTA IZ EGIPTA

Olimpijske igre propagiraju u zdravom telu zdrav duh, odnosno sportski i ljudski fer plej ... Međutim, posle afere oko dopinga (sprota i zdravlja), na Igrama u Riju dogodilo se da sportista posle poraza neće da pruži ruku pobedniku (fer plej). Džudita iz Egipta El Šehabi izgubio je duel sa Izraelcem, a kada mu je pobednik pružio ruku poraženi je odbio rukovanje


MONIKA PUIG U FINALU

Monika Puig nastavlja da raduje i sebe i tenisku javnost. Mlada Portorikanka je u polufinalu savladala iskusniju Petru Kvitovu posle tri seta igre 2:1 – 6:4, 1:6, 6:3. Ona će se boriti za svoju prvu zlatnu olimpijsku medalju

TEKVONDISTI I STRELCI BODRILI KOŠARKAŠICE

LAKŠE je bilo evropskim prvakinjama da igraju, kada ih je sa tribina bodrila olimpijska šampionka. Milica Mandić je stigla u Rio i brže-bolje pohitala da bodri ostale članove našeg tima. Pored zlatne tekvondoke, na tribinama su bili njena mlađa koleginica Tijana Bogdanović, trener Dragan Jović, kao i strelci: Andrea Arsović, Zorana Arunović, Bobana Arunović, koje su završile učešće.



MAREJ U ČETVRTFINALU

Endi Marej je u polufinalu teniskog turnira. Britanski teniser je u četvrtfinalu savladao Amerikanca Stiva Džonsona, ali ni ovog puta do pobede nije došao lako - 6:0, 4:6, 7:6. U borbi za finale Mari Marej će igrati protiv pobednika meča Kei Nišikori – Gael Monfis.


AUSTRALIJA PREJAKA ZA KINU

Košarkaši Australije, očekivano, su savladali selekciju Kine 68:93 (14:17, 20:27, 16:21, 18:28). “Kenguri” posle četiri odigrana kola, u grupnoj fazi, imaju skor od tri pobede i jednog poraza (protiv SAD). Australija je u grupi A sa Srbijom i obezbedila je već drugo mesto pred četvrtfinale

SELEKTOR SAD: NAŠ PROBLEM MOGU BITI BOGDANOVIĆ, TEODOSIĆ I RADULjICA

U ponoć se košarkaši Srbije sastaju sa drim timom. Selektor SAD Majk Križevski, pred ovaj duel, uputio je reči hvale na račun beka Fenerbahčea Bogdana Bogdanovića:

- Srbija je jedna od najboljih ekipa u Evropi. Borili smo se sa njima, pre dve godine, za svetsku titulu. Oni imaju dobrog trenera i jedog od najboljih evropskih plejmejkera u poslednjoj deceniji Miloša Teodosića. Imaju i nove, stasale, odlične strelce poput Bogdana Bogdanovića. Uz pomenutu dvojicu i Miroslav Raduljica biće najveći problem za nas.


ŠOK U ŽENSKOM FUDBALU: ŠVEĐANKE BOLjE OD AMERIKANKI

Svašta se do sada smatralo šokantnim rezltatom na Igrama u Riju, a da od velikog ima još veće govori kraj duela u ženskom fudbalu – reprezentacija Švedske savladala je, posle penala, reprezentaciju SAD (4:3) posle čega su Amerikanke, favoritkinje za medalju završile takmičenje. Amerikanke su osvjile četiri zlata na poslednjih pet Olimpijskih igara!

IPAK JE BILO ČIŠĆENjA BAZENA

Organizatori su zatvorili bazen za skokove u vodu da bi ga očistili od zelene vode, a onda su ga otvorili oko tri sata pre početka takmičenja.


Voda je u utorak pozelenela, na pola takmičenja sinhronih skokova. Organizatori su insistirali na tvrdnji da je voda bezbedna za skokove, čak i pošto je susedni bazen, za vaterpolo i sinhrono plivanje, takođe počeo da zeleni.


Skakači koji su došli na jutarnji trening nisu mogli da vežbaju, a posle toga su rekli da nisu dobili nikakvo obaveštenje o tome.


Glavni portparol Igara u Riju Mario Andrada rekao je da je bazen bezbedan za takmičenje, a da je bio zatvoren da bi se očistio, jer su pojedini sportisti izrazili zabrinutost zbog boje vode.


"Ponavljamo ono što smo govorili sve vreme: voda ne nosi nikakve rizike po zdravlje sportista. Neki sportisti su se žalili da ih oči svrbe prvog dana ove situacije sa vodom. To je posledica toga što je naša prva reakcija bila da koristimo hlor, koji je uobičajen u bazenima. Ponovo smo testirali vodu i bila je unutar parametara", rekao je Andrada.


Organizatori su naveli da je Svetska federacija plivačkih sportova (FINA) odobrila čišćenje bazena, kao i da je on morao da bude zatvoren, jer voda treba da bude mirna.


Kada je bazen otvoren, voda je, međutim, imala sličnu zelenu boju, a jedan od portparola Sajmon Lengford priznao je da je promena boje uhvatila organizatore nespremne.


"Hemija nije precizna nauka. Neke stvari, kao što vidite, trajale su duže nego što je očekivano. A i kiša koja je padala ne pomaže ni malo", rekao je Lengford.


NADAL, DEL POTRO, MAREJ I NIŠIKORI POLUFINALISTI NA OI

Teniseri Rafael Nadal, Endi Marej, Huan Martin del Potro i Kei Nišikori boriće se za medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Nadal je u četvrtfinalu pobedio Brazilca Tomaša Belučija sa 2:6, 6:4 i 6:2 posle dva sata igre. U polufinalu će igrati protiv Argentinca Huana Martina del Porta, koji je bio bolji od Roberta Bautiste Aguta iz Španije u dva seta - 7:5, 7:6. Nadal će tako u Riju imati priliku da osvoji dve medalje, pošto je u paru sa Markom Lopesom izborio finale u dublu.

Britanac Endi Marej je u četvrtfinalu pobedio Amerikanca Stiva Džonsona (6:0, 4:6, 7:6) i tako nastavio svoj put ka odbrani titule iz Londona od pre četiri godine. Poslednja prepreka na putu ka finalu Igara u Riju biće mu Japanac Kei Nišikori, koji je sa 7:6, 4:6 i 7:6 pobedio Gaela Monfisa iz Francuske.

KERBER I PUIG FINALISTKINjE IGARA U RIJU

Nemačka teniserka Andjelik Kerber i Monika Puig iz Portorika igraće u finalu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Kerber je u u polufinalu pobedila Amerikanku Medison Kiz u dva seta - 6:3 i 7:5.
Nemica će u borbi za zlato u Riju igrati protiv Puig, koja je u polufinalu bila bolja od Čehinje Petre Kvitove sa 6:4, 1:6 i 6:3. Portorikanki je finale u Riju prvo veliko finale u karijeri. Najveći uspeh do sada joj je bilo četvrtfinale na Vimbldonu.
Kerber i Puig su se do sada sastajale samo dva puta i u oba meča je slavila Nemica.

KOŠARKAŠI PROMAŠILI ŠUT ZA PRODUŽETAK PROTIV SAD

Srbija je odigrala izvanrednu utakmicu protiv najkvalitetnije selekcije sveta, koja je do pobede došla u neizvesnoj završnici, nakon što je Bogdan Bogdanović sekund pre kraja promašio šut za tri poena - 94:91. Opširnije pročitajte OVDE.

RUSIMA ZLATO U FLORETU

Reprezentacija Rusije u mačevanju osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u disciplini floret.  Selekcija Rusije je u finalu pobedila Francusku sa  45:41. Bronzanu medalju osvojila je reprezentacija SAD koja je pobedila Italiju sa 45:31.

AMELA TEZIĆ BEZ POLUFINALA NA 1.500 METARA

Srpska atletičarka Amela Terzić nije uspela da se plasira u polufinale trke na 1.500 metara na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Terzić je trku završila za četiri minuta, 15 sekundi i 17 stotinki, što je bilo dovoljno za deseto mesto u prvoj kvalifikacionoj grupi. Opširnije pročitajte OVDE.

VATERPOLISTI OTVORILI VRATA ČETVRTFINALA

Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je Australiju sa 10:8 (2:2, 2:3, 2:1, 4:2) u utakmici četvrtog kola Grupe A na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru i tako sačuvala šanse za plasman u četvrtfinale. Srbija sada ima jednu pobedu, dva remija i jedan poraz i četvrta je na tabeli sa četiri boda.
Izabranici Dejana Savića u poslednjem kolu igraju protiv Japana.Opširnije pročitajte OVDE.

SKULINGU ZLATO NA 100 DELFIN

Plivač iz Singapura Džozef Skuling osvojio je zlatnu medalju u trci na 100 metara delfin stilom na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Skuling je do zlata stigao vremenom od 50 sekundi i 39 stotinki.
On je iza sebe ostavio Amerikanca Majkla Felpsa, Madjara Lasla Čeha i Čada le Krosa iz Južne Afirke, koji su trku završili za 51 sekundu i 14 stotinki i tako podelili srebrnu medalju.
Felps će do kraja takmičenja u Riju ipak imali još jednu priliku da stigne do 23. zlatne olimpijske medalje, u štafeti četiri puta 100 metara mešovito.

DIRADO NAJBOLjA NA 200 LEĐNO, HOSU SREBRNA

Američka plivačica Medlin Dirado osvojila je zlatnu medalju u trci 200 metara leđnim stilom na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Dirado je trku završila za dva minuta, pet sekundi i 99 stotinki.
Amerikanka je tako sprečila Katinku Hosu da osvoji i četvrtu zlatnu medalju u Riju, pa će Mađarica morati da se zadovolji samo srebrom. Hosu je stazu preplivala za 2:06,05.
Bronzanu medalju osvojila je Kanadjanka Hilari Kaldvel (2:07,54).

NADAL I LOPES OSVOJILI ZLATO

Španski teniseri Rafael Nadal i Mark Lopes osvojili su zlatnu medalju u konkurenciji dublova na olimpijskim igrama u Rio de Ženeiru. Nadal i Lopes su do zlata stigli pobedom u finalu nad rumunskim dublom Florijan Mergea/Orija Tekau - 6:2, 3:6, 6:4.
Bronzanu medalju osvojili su Amerikanci Stiv Džonson i Džek Sok, koji su u meču za
treće mesto pobedili Kanadjanine Danijela Nestora i Vaseka Pospišila sa 6:2, 6:4. Opširnije pročitajte OVDE.

ĐORĐEVIĆ: ŠTETA ŠTO POSLEDNjI ŠUT NIJE UŠAO, BILO BI ZASLUŽENO

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević rekao je da njegovi igrači treba da budu ponosni na to kako su odigrali meč protiv selekcije SAD.

- Ja i dalje mislim da možemo bolje, i dalje verujem. Mislim da je ovo bila ohrabrujuća igra i da će mnogo značiti momcima. Ovo je potvrda nečega što smo radili, igrali smo na način na koji treniramo, ovo je naša igra. Šteta što poslednji šut nije ušao. Šteta jer bi bilo zasluženo da je ušla. Momci mogu da budu ponosni na ono što su uradili... Znamo šta nas čeka, moramo da pobedimo Kinu - rekao je Đorđević novinarima u Rio de Žaneiru.  Opširnije pročitajte OVDE.



SAVIĆ: PRITISAK JE PAO, DOBILI SAMOPOUZDANjE

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić rekao je da je njegova ekipa pobedom nad Australijom "skinula" pritisak sa sebe i dobila samopouzdanje koje joj je nedostajalo u prethodnim utakmicama.
- Sigurno još jedan izuzetno težak meč. Znamo da su uvek mečevi sa Australijom ovakvi, ali ovo je bila specifična situacija gde pobednik ide dalje, dok poraženi ispada iz takmičenja. Sigurno da postoji pritisak koji smo nametnuli sami sebi pre svega, ali mislim da je ovom pobedom taj pritisak pao i da smo stekli samopouzdanje koje nismo imali od prve utakmice, tačnije od prvih minuta Olimpijskih igara i to je najbitnije - rekao je Savić novinarima U Rio de Žaneiru. Opširnije pročitajte OVDE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)