Naučnici otkrili novu vrstu plamena "plavi vrtlog"

Istražujući retku pojavu vatrenog tornada, tim američkih naučnika u laboratoriju je uočio potpuno novu vrstu plavog vrtložnog plamena koji bi mogao da bude koristan u pronalaženju čišćih načina sagorevanja goriva kao i u čišćenju naftnih mrlja sa vodenih površina.
"Vatreni tornado" ili "vatreni vrag" pojava je koja u prirodi nastaje kada se u požaru pri odgovarajućim vetrovima i temperaturama stvori vertikalan vrtlog vazduha.
 
- "Vatreni tornado" odavno se doživljava kao neverovatno strašna, destruktivna stvar. Ali možda bismo ga, baš kao i struju, mogli upotrebiti za nešto korisno. Ako ga dobro shvatimo, možda ćemo moći da ga kontrolišemo i koristimo - rekao je Majkl Golner sa Univerziteta u Merilendu. Golner i njegovi kolege su stvorili vatrene vrtloge u kojima su po prvi put sasvim slučajno zabeležili neobičan plavi vrtlog.
 
U laboratoriji su prvo kreirali naftnu mrlju na vodenoj površini iznad koje su potom postavili par kvarcnih polucilindara kojima su usisavali hladan vazduh. Na taj način stvorili su vatreni vrtlog. Ali u tom procesu vrtlog se u jednom trenutku neočekivano razvio u miran, čisti plavi vrtložni plamen.
 
Žuta boja u plamenu stvara se zračenjem čestica čađi što je znak da u procesu nema dovoljno kiseonika za potpuno sagorevanje goriva. Plava boja predstavlja znak da gorivo potpuno sagoreva, a to pak podrazumeva da su emisije zagađivača manje, da je u njima manje čestica i ugljen-monoksida.
 
U svom eksperimentu američki tim je preciznim pumpanjem goriva uspeo da održi plavu boju plamena osam minuta. Ali, uvereni su da bi se odgovarajućim tehnikama to vreme moglo značajno produžiti. U svojoj studiji, predstavljenoj u časopisu "PNAS", autori pišu da su vatreni vrtlozi opasni za ljude i okolinu kada se dogode u nastanjenim područjima ili u šumama. Ali smatraju da bi njihovo otkriće moglo da ima veliki pozitivan značaj.
 
- Pokazali smo kako vatra prelazi od vatre na vodenoj površini u vatreni vrtlog, pa i konačno u dosad nepoznato stanje "plavog vrtloga". Plavi vrtlog je manji, vrlo stabilan oblik plamena koji gori plavom bojom, što pokazuje da gorivo izgara bez čađi - ističu autori.
 
- Budući da u svetu postoji velika potreba za smanjenjem emisija gasova staklene bašte iz željenih i neželjenih sagorevanja, otkriće ovog stanja ukazuje na moguće nove načine sagorevanja sa smanjenim emisijama kao i na nove načine čišćenja naftnih mrlja - poručuje američki tim.

Teme

vatra

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.