Sreda, 10.02.2010.

20:32

Izbeglice traže pomoć EU i UN

Udruženje izbeglica i prognanika u Srbiji u pismu upućenom zvaničnicima EU i UN traži da se tragedija više hiljada ljudi reši na osnovu međunarodnih normi.

Izvor: Tanjug

Default images

"Ne možete dozvoliti pojedinim zemljama Balkana da uđu u EU iako u protekle dve decenije nisu obezbedile dostojanstven povratak svojih građana iz izbeglištva i povratak njihovih imovinskih i drugih prava, jer bi takve države postale remetilački faktor u zajednici demokratskih država Evrope", navedeno je u pismu Udruženja.

Oni zahtevaju da se poštuju evropski standardi i "ljudski i moralni principi".

Tipičan primer je Republika Hrvatska u koju se, kako je objašnjeno, još nije vratilo više od 150.000 građana koji imaju status izbeglica u Srbiji, a kojima nisu vraćena ni imovina, ni druga osnovna prava.

Pismo je upućeno najvišim predstavnicima Evropske unije i zvaničnicima Španije, koja predsedava Uniji, predstavnicima UN i Kancelariji UNHCR-a u Beogradu.

Sadržina otvorenog pisma predočena je na konferenciji za novinare u sedištu Udruženja, a njime je najvišim zvaničnicima UN i EU upućen apel da se aktivno uključe u pripremu regionalne konferencije koja bi trebalo da bude održana u prvoj polovini ove godine u Beogradu.

Predsednik Udruženja Milorad Muratović istakao je da je osnovni cilj Konferencije da definiše zadatke za hitno rešavanje problema izbeglištva u 2010. godini, koja je proglašena i godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

U otvorenom pismu je izraženo uverenje da bi "ova godina mogla biti godina rekonsilijacije, tolerancije i progresa u procesu konačnog rešavanja izbegličkog pitanja, kao najtežeg društvenog i strukturalnog problema na Balkanu", koji predstavlja teret najpre za Srbiju, a onda i samu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Iz Udruženja su ukazali da je u pripreme regionalne Konferencije nužno uključiti i legitimne predstavnike izbeglica, jer je iskustvo pokazalo da su mnoga rešenja za njih bila "štetna i neodrživa".

Uz otvoreno pismo, zvaničnicima EU, Španije i UN je upućen i program rada za 2010. godinu usvojen na Konferenciji predstavnika Udruženja izbeglica i prognanika iz svih delova Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: