Radovi na izgradnji nove ambasade SAD u Srbiji, koja bi trebalo da bude završena 2012. godine, zvanično su počeli juče u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića na beogradskom Dedinju.

Ukupna vrednost projekta je 117 miliona dolara, kompleks će obuhvatati površinu od oko 40.000 kvadratnih metara, površina zgrada iznosiće oko 14.000 kvadrata, a u izgradnji će učestvovati pet stotina radnika, uglavnom iz Srbije.

Početak radova juče su ozvaničili ambasadorka SAD Meri Vorlik, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić.

Meri Vorlik je, prilikom polaganja kamena temeljca, istakla da će nova američka ambasada predstavljati „najmoderniju i tehnološki najsavremenije opremljenu zgradu u regionu“, kao i da je ona „simbol sve veće važnosti bilateralnih odnosa između SAD i Srbije“.

Dulić je naglasio značaj američke investicije, posebno zbog toga što će gradnja kompleksa otvoriti mogućnost za zapošljavanje oko 500 srpskih radnika i inženjera, dok će se za gradnju koristiti građevinski materijal proizveden u Srbiji.

– Procedura za izdavanje građevinske dozvole za ovaj objekat trajala je samo dva meseca, što pokazuje da je tako nešto u Srbiji moguće kada je projekat dobar – rekao je Dulić.

Ministar je izrazio nadu da nova zgrada Ambasade nikada neće biti spaljivana, kao što se to dogodilo februara 2008. sa objektom u Ulici kneza Miloša, kao i da će poslužiti za dalje jačanje bilateralnih odnosa dve države.

Gradonačelnik Đilas je istakao da se nada da, kada nova zgrada bude otvorena 2012, građanima Srbije više neće biti potrebne vize za putovanje u Ameriku.

Ambasada će se sastojati od sedam zgrada – glavne, trospratne zgrade s kancelarijama, zgrade s radionicama, objekta za smeštaj marinaca i tehničke zgrade i u njima će raditi oko 400 ljudi. Kompleks ambasade će biti zaštićen zidom i to je bezbednosni standard Stejt departmenta. Glavni izvođač radova je američka kompanija Framako Internešnel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari