Capital.ba

NSZ objavila javne pozive i konkurse za zapošljavanje u 2010.

10.02.2010. / 16:33

BEOGRAD, Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je danas javne pozive i konkurse u sklopu aktivnih mjera zapošljavanja u 2010. koje uključuju javne radove, dodjelu subvencija za otvaranje novih radnih mjesta, subvencije za samozapošljavanje, subvencije za zapošljavanje i samozapošljavanje Roma.
Od danas objavljenih javnih poziva, najviše novca izdvojeno je za javne radove u socijalno-humanitarnim djelatnostima, kulturi i održavanju javne infrastrukture, 700 miliona dinara i tom mjerom trebalo bi da se zaposli oko 5.000 ljudi, rekao je današnjoj konferenciji za novinare Vladimir Ilić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.
Ilić je naveo da je ove godine javni poziv objavljen ranije nego prethodnih, jer je procjuenjeno da su aktivne mjere neophodne da bi se podstaklo zapošljavanje.

Za subvencije za otvaranje 4.200 radnih mjesta opredeljeno je ukupno 600 miliona dinara, odnosno između 80.000 i 160.000 dinara po jednom radnom mjestu, u zavisnosti od toga da li je riječ o razvijenom ili nerazvijenom područja.

Za subvencije za samozapošljavanje nezaposlenih izdvojeno je 300 miliona dinara. Ova mjera predviđa da 1.875 nezaposlenih sa evidencije NSZ, koji pokrenu sopstveni biznis, dobiju jednokratnu pomoć u iznosu od 160.000 dinara.

Ilić je naveo da će prednost u subvencijama za otvaranje novih radnih mjesta imaće poslodavci koji zaposle Rome, kao i Romi koji budu konkurisali za subvencije za samozapošljavanje. U oba slučaja, predviđeno je da iznos podsticaja bude 160.000 dinara.

Pored ovih mjera, Nacionalna služba je raspisala i konkurs za učešće u finansiranju obuke za potrebe poslodavca u 2010. za 1.400 nezaposlenih. NSZ će o svom trošku obučavati nezaposlene sa evidencije, dok će poslodavac biti u obavezi da zaposli dio radnika koji prođe obuku za traženi profil, naveo je on.

Druga vrsta obuke vrši se za potrebe tržište rada i podrazumijeva da se nezaposleni usmjeravaju ka onim profilima za kojima postoji tražnja na tržištu rada.

Ilić je najavio i da će ove godine Nacionalna služba prvi put imati obuke i za poljoprivredna zanimanja za mlade sa sela koji su zainteresovani da se bave tom vrstom proizvodnje. NSZ je krajem januara objavio javni poziv za program zapošljavanja mladih bez iskustva kroz koji bi trebalo da prođe 16.000 pripravnika, a za koji je izdvojeno 1,8 milijardi dinara.

Za aktivne mjere zapošljavanja ove godine je u budžetu predviđeno 3,7 milijardi dinara, što je za 200 miliona dinara. EMportal

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!