Svijet

Turska: U Gulenovoj školi pronađeni tajni tuneli

Turska: U Gulenovoj školi pronađeni tajni tuneli
Turska: U Gulenovoj školi pronađeni tajni tuneli

U kompleksu u Izmiru, na zapadu Turske, u kojem se nalazi privatna srednja škola „Jamanlar“, koja je zatvorena zbog sumnje na povezanost sa organizacijom Fetulahči (FETO), policija je pronašla tunel između džamije i kantine.

Iz lokalne uprave za obrazovanje saopšteno je da se kompleks nalazi u mjestu Bajrakli i da je nekadašnji učenik policiji dao podatke o tunelu, poslije čega je policija pokrenula istragu.

Škola je zatvorena nakon pokušaja državnog udara koji su vojna lica, navodno odana terorističkoj organizaciji FETO, izvela 15. jula. U zgradi u kojoj se nalazi kantina na prostoru na kojem se nalaze kotlovi za grijanje, otkriven je tunel visok dva metra i širok jedan metar. Tunel ima i rasvjetu. Dugačak je oko 200 metara. Tunel je obložen drvetom, a ulaz u njega iz džamije bio je prekriven tepihom.

S druge strane, u zgradi škole otkriven je lift koji je vozio na samo određene spratove na kojima su se nalazile sobe za sastanke, numerisane sobe s vratima sličnim hotelskim sobama i kuhinja. Na drugim spratovima prostor lifta je skriven u ogledalima duž zida.

Nakon pokušaja državnog udara utvrđeno je da su obrazovne institucije „Jamanlar“ imale važno mjesto u terorističkoj organizaciji, i da je to bila prva obrazovna institucija pri FETO.

„Izabrani učenici“, koji su pohađali nastavu u koledžu „Jamanlar“, kasnije su pohađali nastavu u vojnim školama. Nakon završetka vojne škole, u posebnim prostorijama koledža polagali bi, navodno, „zakletvu na odanost“ vođi organizacije FETO Fetulahu Gulenu.

Škola je kasnije preimenovana i dobila je ime po Ilhanu Varanku, profesoru sa Univerziteta „Jildiz Teknik“, koji je u Istanbulu život izgubio u demonstracijama tokom pokušaja državnog udara.

Džamija u tom kompleksu ranije nije bila vjerski objekat već je korištena kao biblioteka. Za vjerske obrede otvorena je u petak i nosi naziv „Džamija šehida 15. jula“. Istražuje se za šta se koristio tunel.

 

 

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije