• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AFP: Odnosi Beograda i Zagreba sve gori

Izvor Beta

Odnosi Zagreba i Beograda nedeljama su sve gori i gori, a oštra retorika svedoči o nemogućnosti nekadašnjih neprijatelja da okrenu novi list, ocenjuje danas agencija Frans pres.

 Srbija - Hrvatska - AFP o odnosima dve zemlje Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović


Više od 20 godina posle rata koji je suprotstavio Hrvate i Srbe između 1991. I 1995. godine, dve zemlje, stubovi regionalne stabilnosti, održavaju neobično loše odnose, navodi se u tekstu.

Hrvatska, članica Evropske unije od 2013, i Srbija koja pregovara o svom članstvu u Uniji, tvrde da su privržene evropskim vrednostima, ali im je "u praksi teško da se oslobode prošlosti".

Jučerašnje obeležavanja 21. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" kao i uobičajeno bilo je povod za oštre izjave obe strane.

Analitičari ocenjuju da su se tenzije osećale i pre prošlonoedeljnih događaja, nakon odluke Brisela iz jula o otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa Beogradom, uprkos oštrom protivljenju Zagreba.

Kap koja je prelila času, kako navodi AFP, bilo je otkrivanje spomenika Miru Barešiću koji je 1971. u Švedskoj osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva jugoslovenskog ambasadora u Stokholmu Vladimira Rolovića. Barešić je dobio spomenik u rodnom mestu Dragama kod Pakoštana u Hrvatskoj.


"Blagonaklonost vlasti prema aktivnostima ekstremne desnice (u Hrvatskoj) ; direktno je uticala na pogoršanje odnosa", ocenjuje analitičar Ivo Rimac sa Zagrebačkog univerziteta.

On smatra da je reakcija Beograda bila "logična", a podsetio je da je prošlogodišnja odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, generala Dragoljuba Mihailovića, izazvala ljutnju Zagreba.

U junu su predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i mandatar za sastav srpske vlade Aleksandar Vučić potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa.

Međutim, srpski analitičar Aleksandar Popov smatra da Beograd i Zagreb "nisu rešili nijedno sporno pitanje" i da je "Balkan na periferiji problema EU".

Tagovi

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

singularitet

Treba da pritisneno hrvate na SVE moguće načine da odgovaraju za SVA ZLODELA što su učinili prema srbima. Treba da budemo istrajni u tim pritiscima i treba mi sa njima da se igramo drskosti i bezobrazluka (kao što oni nama, sve vreme, čine) jer , očigledno , SAMO TAJ JEZIK poznaju. Mislim, najbolje je da se onome kome se obraćaš - obratiš jezikom koji razume . . .

tigar

Sta vi Francuzi ne znate za Jasenovac,Jadovno,Pag,St.Gradiška,stotine hiljda ubijenih Srba,e o tome Francuzi pišite,Svaki dan ,svaki čas Srbija treba da priča,piše o tome!

Шећо Обло Коцко

Схватите да нам само бацају мекиње како бисмо се побили и поново гинули за НИШТА!!!! Усташе су наши непријатељи,а не Хрвати који су обични људи и иста сиротиња, јад, беда и чемер као и ми Срби! Мора бити правде, даће је ваљда Свевишњи! Мир свим јужним Словенима (не Југословенима)

special image