Capital.ba

Izvoz iz Srbije u Njemačku povećan za 26 odsto

06.08.2016. / 11:54

uvoz-izvoz 2BEOGRAD, Izvoz Srbije u Nemačku je u prvih šest mjeseci povećan za 26 odsto, u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je 877 miliona evra, rekao je danas Tanjugu ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Pokrivenost uvoza izvozom u razmjeni sa Njemačkom, precizirao je on, dostigla je rekordnih 80 odsto.

“Ukoliko se nastavi ovakav trend već krajem ove godine naš izvoz u najjaču evropsku ekonomiju mogao bi se približiti cifri od rekordne dve milijarde evra, a ukupna robna razmena premašiti iznos od četiri milijarde evra”, kazao je Ljajić.

Ministar je istakao da se osim brojki, značajno poboljšala struktura našeg izvoza u Nemačku u korist proizvoda višeg stepena obrade, jer čak 55 odsto našeg izvoza predstavljaju mašine i transportni uređaji.

“U Nemačku se u ovoj godini najviše izvoze generatori naizmenične struje, delovi za mašine, setovi provodnika za paljenje, smrznute maline, oprema za dijalizu, električni otpornici, delovi i pribor za motorna vozila, lekovi, automobili, proizvodi od aluminijuma, proizvodi od gume i hula hop čarape”, rekao je ministar.

Ljajić je dodao da je udeo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u ukupnom izvozu u Nemačku oko 10 odsto i da u razmjeni tom vrstom proizvoda već godinama ostvarujemo suficit.

“U Nemačku od voća najviše izvozimo smrznutu malinu, čiji je izvoz u prvih šest meseci ove godine porastao za čak 40 posto i iznosi 43 miliona evra. Suficit je zabeležen i u trgovini uslugama”, rekao je Ljajić. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!