Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Млади Прокупчанин плови по језерима у чамцу од пластичних флаша

rssBookmark and Share

Прокупље 06.08.2016. Топличке вести

Да је од идеје до реализације кратак пут говори пример Марка Ђорђевића из Прокупља. Овај 33-годишњи млади Прокупчанин, велики љубитељ река и језера, направио је чамац од пластичних флаша.

Фото: Топличке вести
Фото: Топличке вести

– Као дугогодишњи рибар обишао сам многе реке и језера где сам видео како се посетиоци немарно односе према природи. Сакупљајући употребљене и бачене пластичне флаше направио сам чамац. Први чамац направио сам од 220 флаша и 20 балона. Флаше које користим за свој еколошки чамац су искључиво од минералне воде Хеба, говори конструктор првог еколошког чамца у Прокупљу Марко Ђорђевић и додаје да је за прављење чамца искористио конструкцију старог пољског кревета, мало жице, лепила и много воље.

Након пробне вожње на Растовничком језеру код Прокупља, које је одушевило бројне посетиоце, уочио је недостатке и додао још 20 флаша и 10 балона.

Пловећи на Растовничком, Бованском и Бубличком језеру, чамац је постао права атракција. Носивост чамца износи око 240 килограма.


– Својом идејом и конкретним радом желим да укажем да еколошку свест треба да подигнемо на много већи ниво него што је то сада случај. Нико нам прелепе реке, језера, планине и другу природу не може сачувати ако је ми сами не чувамо. Својим малим гестом сваки појединац може много тога учинити да очувамо наше природне лепоте, говори конструктор чамца и додаје да су се овим еколошким и необичним пловилом провозали многи Прокупчани.

Говорећи о наредним плановима, прокупачки љубитељ река и језера, који на делу показује како се може сачувати природа, каже да у најскорије време планира да направи кајак за децу.

– И кајак за децу биће направљен од бачених флаша, каже он и додаје да би волео да своје идеје о очувању природе и свој необични чамац промовише и на другим рекама и језерима широм Србије.


#   Прокупље   екологија   језеро   Марко Ђорђевић   чамац     пластика  
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима