Vesti

0

Hrvati pozdravili najavu Vučića o rešenju otvorenih pitanja

Autor: IG

Izvor: Tanjug

Hrvati pozdravili najavu Vučića o rešenju otvorenih pitanja

Izvor: Foto: freeimages.com

Vučić je juče na konferenciji za novinare u Beogradu izjavio da će Srbija brinuti o hrvatskoj manjini i da će to pokazati konkretnim potezima koji su nedavno dogovoreni sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović u Tavankutu, prenela je agencija Hina.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov je to komentarisao na Tviteru: "Srpski mandatar je juče direktno pomenuo i rešavanje nekih problema hrvatske zajednice u Srbiji, bez obzira na napetosti. To ohrabruje!“

Vučićevu izjavu je pozdravio i predsednik Hrvatskog nacionalnoga veća u Srbiji (HNV) Slaven Bačić, koji je konstatovao i da na osnovu tri rešena pitanja "sigurno ne možemo smatrati da su Hrvati u Srbiji potpuno zadovoljni i da su njihovi glavni problemi rešeni“.

"To je pre svega znak da stvari kreću u dobrom pravcu i da se očekuju dalji koraci. Pre svega tu mislimo da obezbeđenje direktne zastupljenosti u Skupštini Srbije, razmernu zastupljenost u državnim telima, osiguravanje stabilnog finansiranja hrvatskih medija u Vojvodini i na druge teme koje smo tokom razgovora u Tavankutu otvarali“, naveo je Bačić, jedan od učesnika susreta Grabar Kitarović i Vučića 20. aprila u Tavankutu.

Jasno nam je, dodao je, da to ne može da se realizuje u dve ili tri nedelje, ali važno je da državna tela preduzimaju konkretne korake u pravcu koji bi nas ohrabrio.

"Bio bi to odmak od prilično raširenog antihrvatskog raspoloženja u čitavom društvu i jedne latentne antihrvatske histerije koja konstantno postoji u delovima vlasti Srbije, a koja se malo pomalo ispoljava opravdano ili neopravdano“, naveo je Bačić.

On veruje da bi, kad bi otvorena pitanja njihovog statusa počela da se rešavaju, to pozitivno uticalo na splašnjavanje tenzija u odnosima dve države i njihovih predstavnika.

Bačić je dodao da nema ozbiljnijeg problema u službenoj komunikaciji sa državnim telima Srbije, koja je gotovo svakodnevna, nego u negativnoj atmosferi i osećaju nesigurnosti pripadnika hrvatske manjine u manjim, ruralnim sredinama uglavnom Srema i zapadne Bačke, udaljenim od manjinskih institucija i većega broja svojih sunarodnika na severu Bačke.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR