Vesti

1

Ruh: Srbija sa osnaženom privredom uzdignute glave u EU

Autor: VV

Izvor: Tanjug

Ruh: Srbija sa osnaženom privredom uzdignute glave u EU

Izvor: Foto: Z. Raš

"Ako ponovo stvorite snažnu industrijsku osnovu, dakle solidnu privredu, moći ćete bolje da odolite protivrečnim pritiscima vaših moćnih suseda, bliskih ili dalekih", naveo je Ruh u autorskom tekstu naslovljenom sa "Čuo sam, Srbi", u današnjoj "Politici". 

Govoreći o čuvenom pismu "Čujte, Srbi" Arčibalda Rajsa iz 1928. u kome analizira kvalitete i mane Srba, Ruh navodi da mnogi njegovi prijatelji iz Srbije kažu da se ništa nije promenilo i da mane koje je nabrojao osnivač Institua za kriminologiju u Lozani postoje i danas. 

"Mislim da preteruju - sa onim smislom za šalu na sopstveni račun koji je glavni začin vaše humora", kaže Ruh. 

Za gotovo 20 godina koliko se bavi Srbijom i njenim okruženjem, rekao je Ruh, slušao je mnogo o Srbima, slušao je žrtve ratnih zločina. 

Njihov bol me dira, dodaje Ruh, baš kao i osećanje nepravde koje ih možda prožima. 

"Međutim, nipošto ne bih pomislio da imam pravo da delim savete - ili da kritikujem ovu ili onu crtu karaktera ili odliku vlasti. Nisam sa vama delio patnje - ali mislim da ih pomalo i razumem. Ni u genima, ni u iskustvu ne posedujem dubinu vaše kulture i vaše istorije", navodi odlazeći ambasador Švajacrske.

"Ali, video sam predele i ljude, osetio tugu napuštenih sela i bol onih muškaraca i žena koji gledaju kako im deca odlaze da se nikada više ne vrate", piše švajcarski diplomata. 

Navodeći da je razgovarao sa studentima iz Novog Pazara, Bujanovca i Beograda, koji sanjaju o budućnosti na nekom drugom mestu, u Evropi, SAD i Australiji, Ruh kaže da nije prestao da se pita zašto ti mladi ljudi koji za sebe ne vide srećnu budućnost u Srbiji tako često ostvaruju blistavi uspeh u inostrastvu, kao i o razlozima za njihov odlazak. 

Razloga je svakako više, ali, ističe, demografski pad odvija se vrtoglavom brzinom i o tome bi moralo da se razmišlja mnogo više nego o nekim drugim temama koje "naduvava određena vrsta štampe koja vam vređa inteligenciju". 

Ostaće mu u pamćenju, navodi, kada bude napuštao Srbiju, doček koji su premijeru Aleksandru Vučiću priredila dva pripravnika iz Srbije na praksi u jednoj fabrici metalnih okvira za prozore i vrata u ciriškom predgrađu.

"Danas su bez sumnje završili tu fazu obrazovanja, tako da ili rade za veoma pristojnu platu ili studiraju kako bi postali inženjeri. Možda razmišljaju i o osnivanju sopstvene firme", rekao je Ruh i istakao da to govori o značaju dualnog obrazovanja, koje je ključ ekonomskog uspeha Švajcarske i koje bi moglo da bude i ključ reindustrijalizacije Srbije.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

I ovo je diplomata - ZA HUMOR...

"Ruh: Srbija sa osnaženom privredom uzdignute glave u EU..." ... - "... uzdignute glave i s najbednijim platama i penzijama... uđe u EU"