Vesti

0

Kosovo: Cilj danas u Briselu deblokada sprovođenja sporazuma

Autor: VV

Izvor: Beta

Kosovo: Cilj danas u Briselu deblokada sprovođenja sporazuma

Izvor: Foto: prtscr ytb

Kako se navodi, Tahiri će na sastanku sa direktorkom za pitanja Jugoistočne Evrope Evropske unije (EU), Angelinom Eićhorst zahtevati da Srbija ukloni blokade i sprovede sporazume o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo, o nezavisnosti KOSTT-a i o uklanjanje barikada sa mosta u Mitrovici.

"Ministarka Tahiri će ponoviti stav kosovske Vlade da nesprovođenje ovih sporazuma od strane Srbije, govori jasno da srpska strana vrši ozbiljna kršenja Briselskog sporazuma", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Tahiri će potvrditi stav da realizacija ova tri sporazuma može da "utre" put za primenu Sporazuma o Asocijaciji opština sa srpskom većinom na Kosovu, gde je glavni uslov potpuno rasformiranje preostalih paralelnih struktura Srbije na Kosovu.

Pored toga, ona će zahtevati da Asocijacija nema izvršna ovlašćenja i da ne može biti ni treći nivo vlasti, jer ova ovlašćenja nisu dozvoljena zakonima i Ustavom Kosova, dok je sporazum zasnovan na zakonima Kosova

Kosovska ministarka će "obavestiti EU o pozitivnim kretanjima u sprovođenju pravde i uspostavljanje jedinstvenog pravosudnog sistema na severu zemlje, u oktobru mesecu, kao i o velikom broja ministarstava i centralnih agencija, koje će ubrzo započeti sa radom", navodi se u saopštenju. Kako se dodaje, Tahiri će izraziti zabrinutost u vezi sa nekim destruktivnim delovanjima Srbije i navodima o nelegalnoj gradnji koje doprinose povećanju tenzija i nezadovoljstva, i koje mogu biti destablizirajuće za dobru bezbednosnu situaciju.

"Ona će zahtevati od EU da preduzme sve neophodne mere da zaustavi Srbiju, da krši principe dijaloga o dobrosusedstvu, jer će u suprotnom kosovska vlada biti primorana da se suprotstavi snagom zakona prema nezakonitim stvarima", dodaje se u saopštenju.

Danas se očekuje poseban krug razgovora o sprovođenju Sporazuma o telekomunikacijama ili međunarodnom telefonskom pozivnom broju za Kosovo, u čemu posreduje EU.

"Što se tiče problema za uklanjanje barikade i revitalizuju mosta u Mitrovici, ministarka Tahiri će zahtevati da EU ispuni svoju obavezu, jer je, na osnovu sporazuma od 25. avgusta 2015. godine, ovlašćena da to uradi", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR