Srbija poslala još dve protestne note Hrvatskoj: Zagreb da skloni sramno obeležje

D. M.

01. 08. 2016. u 12:09

Srbija poslala još dve protestne note zbog oslobađanja Glavaša i veličanja teroriste Barešića. Otpravnik poslova odbio da primi protest

Србија послала још две протестне ноте Хрватској: Загреб да склони срамно обележје

Otkrivanje spomenika Barešiću u Dragama Foto Pixsell

RAT notama Beograda i Zagreba ne prestaje, a Srbija je u ponedeljak Hrvatskoj uputila još dva protesta. Beograd je oštro reagovao zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu i podizanja spomenika Miru Barešiću, osuđenom teroristi za mučko ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića.

Srbija traži i da se to sramno obeležje ukloni, jer je reč o neprimerenom i necivilizacijskom aktu koji u modernoj Evropi nema presedana.

Da čitav slučaj bude još skandalozniji, ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovala su i dva ministra u tehničkoj vladi Hrvatske, Zlatko Hasanbegović i Tomo Medveda. Prisutni su bili i general Ante Gotovina, kao i Dražen Keleminec, koji najavljuje novi "pohod na Srb", čim mu istekne policijska zabrana pristupa.

Kako je saopšteno iz MSP, sudska odluka o Glavašu je i pravno i moralno neobjašnjiva, direktno je uperena protiv srpskog naroda i predstavlja jasnu politiku Hrvatske koja rehabilituje ne samo fašističku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata. Ovakvo postupanje hrvatskog pravosuđa šalje poruku da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe u Hrvatskoj.

Hrvatski otpravnik poslova Stjepan Glas odbio je da primi note, pa su one, poslate faksom i diplomatskom poštom, čime je formalno uručena.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak, posle najnovije protestne note Beograda, da "neće primati neprimerene i neprihvatljive diplomatske note Srbije koja bi umesto neproduktivnog slanja nota trebalo da se bavi evropeizacijom svog društva".


I PODGORICA UPUTILA PROTEST HRVATSKOJ ZBOG SPOMENIKA BAREŠIĆU

PODGORICA (Beta) - Crnogorsko ministarstvo inostranih poslova uputilo je danas protestnu notu ambasadi Hrvatske u Podgorici povodom podizanja spomenika Miru Barišiću, osuđenom za ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladmira Rolovića, 1971. godine.

"Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija očekuje da će se Vlada Republike Hrvatske ograditi od tog necivilizacijskog čina, s obzirom da je Vladimir Rolović bio istaknuti borac protiv fašizma i istaknuti jugoslovenski i crnogorski diplomata", navodi se u noti ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

darko

01.08.2016. 12:24

Ja ne znam kakvo mišljenje ima Hrvatski narod povodom toga da mi kao Srpski narod znamo kako ćemo dalje! Jer u Bosni Bakir i Dodik dignuše narod a oni uz hranu i piće sve dogovoriše! Pa ne bih volio da bude zloupotreba političara zato bih volio da vidim šta Hrvatski narod misli o tome!

Jadovno

01.08.2016. 13:39

@darko - Gomila gluposti! Sta su to Dodik i Bakir dogovorili? Nemozes Bakira islamskog fanatika i provokatora porediti sa Dodikom koji se bori i protiv pokusaja unitarizma i terorista i stranih placenika koji rovare po Bosni i Republici Srpskoj.

joja

01.08.2016. 12:24

odgovor hrvatima trebao bi biti carinski režim ,ža njih uvesti carinu a njihovu robu i trgovinu duplo oporezovati

Жика

01.08.2016. 12:26

Да л' ће ово нови избори? Опет нам је власт пуна патриотских осећања.

Undron

01.08.2016. 12:36

Povampirena NDH. EU cuti, USA joj isporucuje 16 novih helikoptera, obecava joj balisticke rakete, Vatikan stiti svoje ustasko cedo monstruma.

Marko

01.08.2016. 12:40

Evo,trese se EU od nasih ostrih protesta! Ubijaju nam ljude na svakom koraku,pa nikom nista,a kamo li da ce neko odreagovati zbog naseg ostrog protesta povodom spomenika i ukinute presude!!

plazoje

01.08.2016. 12:52

A sto crnogorci ne reaguju...valjda su i oni bili antifasisti.Samo se mi bucamo na tudje gluposti.Koliko se secam i ovde je bila u opticaju neka rehabilitacija,pa samo potpirujete vatru .U sustini bi se vodila mrtva trka-koja je gora vlast,nasa ili njihova...U svakom slucaju daleko vam svima lepa kuca.

milann

01.08.2016. 13:35

@plazoje - Pa zato sto je bio komunista(OZNA) a montenegrini su "zrtve" komunizma. I u pravu su kad cute. Nasi YUL politicari, Vilin i Dacic brane Tita iako je razbio Srbe.

Nenad

01.08.2016. 13:04

da smo pametni da dignemo sp omenike u beogradu mladicu karadzicu,kapetanu draganu. mi jok,dok drugi svoje heroje uzdizu mi ih se stidimo.

Nenad

01.08.2016. 13:04

da smo pametni da dignemo sp omenike u beogradu mladicu karadzicu,kapetanu draganu. mi jok,dok drugi svoje heroje uzdizu mi ih se stidimo.

Хрватски "хероји"

01.08.2016. 15:21

@Nenad - Баришић, Степинац, Павелић, Готовина... Хероји, свеци? Усташе је чак и Степинац "укорио" после првих покоља у Глини, мада их је касније благосиљао.

Ненад

01.08.2016. 13:09

Ја мислим да треба да ух пустимо да се даве у том њиховом фашизму пошто им историја ионако празна,а ми да гледамо наше двориште и престати извештавати о тој земљи!

RRPANTELA

01.08.2016. 15:31

@Ненад - Nenade, lepo ti to kazes al ti sigurno niko nije nastradao od ustaske kame.Zamisli da su ti pobili porodicu! Sta bi uradio?

bljak

01.08.2016. 13:22

da li iko razmislja o tome da je ovo samo odvlacenje paznje od vaznijih dogadjanja?Ma kakvi spomenici, to je nebitno! hrvati dobijaju naoruzanje (borbene helikoptere a ne transportne(!) ) od Nato a Brisel im je preko Haga odavno porucio da sa Srbima mogu da rade sta im padne na pamet! Ko nam garantuje da ponovo nece naci razlog da pociste i ostatak Srba? Kako to da ih zastitimo?Pa mi smo se do juce ponosili kako se ubismo trudeci se da odrzimo dobre odnose sa susedima!

Miki

01.08.2016. 13:49

Na hrvate ne treba obracati paznju uopste, suvise prostora dobijaju u nasim medijima. Treba ih potpuno ignorisati. Dobri su kao regulaciono telo da se drzimo van evropske unije!

BOJKOT spašava Srbiju

01.08.2016. 23:06

@Miki - Greška ! Moraju se ignorisati hrvatski proizvodi i firme.

Mika

01.08.2016. 14:06

Trebali su jos dve za sutra, da ustede na papiru. Potomstvo za koje je u srbistanu u 21 veku parizer uobicajena hrana, valjda zato sto su njihovi ocevi i majke odrastali na "embargo kolacu", ce nam stvarno biti zahvalno na pameti, kao sto smo se i mi deca 90-tih usrecili sa nasim roditeljima koji su se odusevljavali Milosevicem, Seseljom, Vukom, Nikolicem, Vucicem i Dacicem pre 26 godina. Zalosno.

Јабре

01.08.2016. 22:23

@Mika - А јесу де Дулић, Тито, Тадић, Чеда и остали усрећили ? За време Милошевића и ембарга живело се је исто као и за време досманлија.

MUZICKA SKOLA "BALKAN"

01.08.2016. 14:09

Dokle ce Srbi samo pomocu "nota" da razgovaraju. LONAC JE PREKIPEO, VREME JE DA SE NACISTICKA TVOREVINA TUZI ZA GENOCID, kad je mogla Nemacka da odgovara za zlocine, zasto nebi NACISTICKI SAVEZNIK HRVATSKA odgovarala za iste iz drugog svetskog rata? GENOCID NE ZASTAREVA!

repus

01.08.2016. 15:25

srbi moji setite se 1989 I 1990 ista politika I isti politicari u srbiji onda I sada samo kada bi pustili dnevnik u pola osam iz te dve godine ko je zaboravio potsetiuo bi se ni tada baš kao I danas ovi isti politicari nisu umeli ništa ekonomski niti su hteli da nešto urade za srbijuj baš kao I danas sve su im krivi domaci izdajnici I strain placenici I hrvaska hrvaska diže spomenike svojim borcima koji nisu voleli sfrj nego hrvasku I šta tu ima cudno što mi kalabicu ne podignemo spomenik

TURIST ILI AVANTURIST

01.08.2016. 16:21

Dosta bre. Mi na letovanju u Hrvatsku ne možemo uživati u lepom moru i odmoru radi vaših nota. Sve je lepo ali cene su malo za nas više od očekivanog. Da samo znate nismo videli niti jednog ustašu.

Dalmoš sa Dinare

01.08.2016. 23:04

@TURIST ILI AVANTURIST - Ti si turista iz Livna, gde više nema Srba, zato bolje ćuti, ispadaš pametniji.

Jasenovac

02.08.2016. 08:41

@TURIST ILI AVANTURIST - Da si Srbin po opredelenju napisao bih turista ili avaturista ali vidi se da dobro pricas Srpski i da ti je to maternji jezik!

borlo

02.08.2016. 13:53

@TURIST ILI AVANTURIST - Buraz, da ti je Srpski jača strana nikakav turist ne bih napisao, već bi napisao.

OBNOVIMO SEBE

02.08.2016. 00:48

Samo Kraljevina spašava Srbe ! Komunisti beže od Krune, kao đavo od Krsta !

Неки тамо

02.08.2016. 00:51

Ako ništa, bar nas drze dalje od EU, sto je i dobro za nas posteno... A inace ne bi trebale "note" da im se salju, nego da se lepo tuze za genocid i da odgovaraju za to... ako smo mogli mi, mogu i oni... prosto.. nego na zalost nas premijer V. nema ni V od vendete u svom prezimenu...

Ненад УЕ

02.08.2016. 02:35

Ово је комедија од државе. Упућујемо протестне ноте да Хрвати склоне срамно обележје, а на југу Србије дижу се споменици терористима ОВК, који и дан данас стоје. Зашто не срушимо те споменике? У Новом Пазару стоји табла злогласном Аћиф ефендији и није склоњена. Зашто? Нешто се бусамо у прса и протестујемо, како смо увређени, а не знамо ни где су нам границе. Гледамо у туђе двориште ,а наше пуно ђубрета. Степа и Мишић се окрећу у гробу кад виде какве смо кукавице постали! Срамота!

Dobrica

02.08.2016. 07:33

Zašto samo Srbija reaguje na ovakve postupke Hrvatske. I Crna Gora je bila u sastavu SFRJ. Do raspada SFRJ oni su se busali da su bili veliki borci protiv fašizma a sada ćute kada se taj fašizam ponovo javlja u Hrvatskoj verovatno da ne bi se zamerili Hrvatima i da ne bi im osporavali ulazak u EU kao što sada nama čine.

panbu panbu

02.08.2016. 18:36

@Dobrica - Crna Gora je pravna razumna država. Njihovi političari se bave svojim narodom, ne jeftinim nacionalizmom i potpaljivanjem odnosa sa susedima.