Kilometarske kolone zbog smene turista

M. Lj. P. - S. B. M.

01. 08. 2016. u 14:02

Tradicionalno, na prelazu iz jula u avgust, najviše posla imaju inkasanti kod naplatne rampe u Bubanj potoku. Tokom vikenda prošlo više od 100.000 vozila

Километарске колоне због смене туриста

Vozači su čekali i nekoliko sati na auto-putu Foto M. Labudović

POSLEDNjI julski vikend u kombinaciji sa smenom turista u letovalištima, stvorili su nepregledne kolone automobila s obe strane puta na naplatnoj rampi u Bubanj potoku. Da li je subotnji rekord od 64.000 vozila, koja su prošla rampu u oba smera, oboren, znaće se tek danas. Ipak, do 23 časa, sinoć je kroz rampu prošlo skoro 47.000 vozila.

Umorni vozači strpljivo su čekali i više od sata kako bi platili putarinu, znajući da će živce testirati na još nekoliko mesta. U prepodnevnim časovima, kolona duga oko 1,5 kilometar stvarala se na putu u smeru ka Nišu. Nemačkih, austrijskih, francuskih i italijanskih registarskih tablica bilo je neuporedivo više nego domaćih.

- Ovo je frustrirajuće - priča Melek Jildirim, koja sa suprugom i decom ide u posetu rodbini u Turskoj. - Na granici za ulazak u Srbiju čekali smo četiri sata, na rampama do pola sata. Svuda su gužve. Ovo zaista otežava put.

Slovenac Jože prvi put ide u Grčku na letovanje automobilom i već se, kako navodi, pokajao.

- Želeo sam da idem kolima, kako bismo mogli da obiđemo sve plaže na Lefkadi - navodi Jože. - Ali ovo je strašno. Nisam se nadao da će biti ovakva gužva. Prijatelji su me upozorili, i savetovali me da krenem na put radnim danom pošto nemamo uplaćen smeštaj. Kajem se što ih nisam poslušao.

Sve rampe u Bubanj potoku u nedelju su radile punim kapacitetom, a zaposleni su se smenjivali. Samo u subotu, kroz rampu je prošlo 64.000 vozila.

- U smeru ka Nišu, zadržavanja su manja, pošto naši zaposleni ručno dele kartice - navodi Nikola Milenković iz "Puteva Srbije".

Ipak, najviše muke, kada je čekanje u pitanju, imali su putnici koji su se vraćali sa letovanja i oni koji su dolazili iz smara Niša ka Beogradu. Kolona se u jednom trenutku protezala sve do hotela "Hedonik".

ELEKTRONSKA NAPLATA

PUTNICI koji su putarinu na naplatnoj rampi na Bubanj potoku plaćali elektronskim putem, gotovo, da se uopšte nisu zadržavali.

Iz "Puteva Srbije", zato, apeluju na vozače da nabave uređaj za elektronsku naplatu, jer se na taj način umnogome smanjuju gužve i redovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Ivan

01.08.2016. 14:22

Pa kada bi putevi srbije otvorili prodajna mesta na granicama mozda bi stranci kupili uredjaje za elektronsku naplatu...

Dejan

01.08.2016. 15:15

Kad ce vise da se ukinu i granice i naplatne rampe, ovo vise nema smisla . Toliko prepreka na putevima, prosto da covek poludi !

Mila

01.08.2016. 16:05

Uredjaj za elektronsku naplatu putarine sam nabavila pre par godina i pokazalo se da bas i ne funkcionise kako treba! Stoji u fioci. A i popust ne postoji... Kroz Hrvatsku njihov uredjaj funkcionise bez greske. Pitam se kako to kod nas poboljsati. Online uplata takodje nije moguca, pa se onda pitam čemu taj apel za nabavku tog uredjaja koji, bar meni, nije od koristi.Apelujte na one koji su ga napravili da ga poboljsaju, neka stave bar 5% popusta, nezavisno od količine uplaćenog novca.

Bojan

01.08.2016. 16:09

Iz puteva apeluju? kako ih nije sramota? tag uredjaja nema mesec dana? automat za informacije im je obicno smece. spisak prodajnih mesta koje imaju na sajtu je potpuno lazan, brojevi telefona ili nepostoje ili su iskljuceni. Mene interesuje kako.u tim dezavnim firmama nema neko ko ima 2 grama mozga pa da kaze ajde ljudi da narucimo tih uredjaja bice sezona da se smanji guzva da se proda, uzme lova...ali ne. vazno je da oni apeluju.....

Nele

01.08.2016. 16:22

I hoćemo u Evropu!Zašto ne uvedu vinjetu kao sve normalne zemlje koja se zalepi na staklo auta i rešen problem..

Glas razuma

01.08.2016. 16:32

Nije mi jasno zasto kada su ovakve guzve ne obustave naplatu putarine i ne puste ljude da prodju bez visecasovnog maltretiranja pa jednog dana kada se normalizuje saobracaj ponovo aktiviraju naplatu?

Darko Petrovic

03.08.2016. 11:31

@Glas razuma - Pa da si pročitao da je bilo 64 000 vozila samo u subotu, pa puta bar 300 dinara neka srednja vrednost, to je 19 200 000 dinara za 24 sata prikupljeno... 156 000 evra ... za 24 sata ....

Сн

01.08.2016. 18:31

А ови што имају уређај, како мислите прођу брже ако је испред њих километарска колона? Да прелете? Да возе зауставном траком?

Pedja

02.08.2016. 08:13

@Сн - Tacno. I ne samo to, cesto vozilo koje nema tag udje na tu rampu pa se ceka, pa nekome tag nece da ocita pa se tu gubi jos 5 minuta samo na tom vozilu. Imam tag i ne bih se nesto hvalio.

Урош

01.08.2016. 19:09

И у Италији и Хрватској се чека на наплату путарине исто као у Србији.То је свуда у Европи у јеку туристичке сезоне где се путарина плаћа на тај начин( најскупљи начин) .Тамо у многим земљама где се купују вињете( ја бих измислио српску реч за вињете)нема гужви.Нема гужви и то је нај јефтинија путарина.

Simke

02.08.2016. 07:36

Nazalost kod nas se uvek stvaraju guzve koje su izbezne. Pre dva meseca sam kupio tag uredjaj da bih prolazio bez zadrzvanja na naplatnim rampama, medjutim od ukupnih 670 dinara koliko sam trebao ua putarine meni su skinuli 1500. trazio sam objasnjenje od autoputeva Srbije jos bema odgovora. Koje poverenje treba da imamo u nase usluge . Sramota

Darko Petrovic

03.08.2016. 11:29

@Simke - Nisu tu očitali TAG kad si izašao na autoput..... i onda su naplatili pun iznos.