Društvo

Nije prošao zahtjev da se RTV taksa naplaćuje putem telekom operatera

Nije prošao zahtjev da se RTV taksa naplaćuje putem telekom operatera
Nije prošao zahtjev da se RTV taksa naplaćuje putem telekom operatera

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio danas zahtjev poslanika Mirsada Mešića /SDP/ za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, prema kojem bi naplata RTV-takse putem telekom operatera u BiH trebalo da bude produžena za šest mjeseci.

Poslanik Fehim Škaljić (SBB BiH/) naglasio je tokom diskusije potrebu hitnog postupka kako bi RTV servisi u BiH mogli da normalno funkcionišu, ali ovaj prijedlog nije dobio entitetsku većinu, zbog čega je upućen na usaglašavanje u Kolegijum ovog doma.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je danas raspravu u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Kao razloge za izmjene i dopune Zakona iz Savjeta ministara naveli su potrebu prevazilaženja uočenih nedostataka u sprovođenju postojećeg zakona, te preciznijeg definisanja važećih zakonskih odredbi.

Predloženim izmjenama i dopunama za određene prekršaje propisuju se oštrije sankcije u odnosu na važeći zakon.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić smatra da je "nepoštovanje" parlamenta BiH činjenica da se ministar i zamjenik ministra transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko i Saša Dalipagić nalaze na godišnjem odmoru u vrijeme kada Predstavnički dom raspravlja o izmjenama zakona čiji su oni predlagači.

Majkićevoj je zasmetalo i to što resorno ministarstvo na nivou BiH nije prihvatilo primjedbe i sugestije iz Republike Srpske na ponuđeni tekst zakona.

"Predložila bih danas, ali nemam kome, da se ovaj zakon povuče iz procedure", istakla je Majkićeva.

Šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da je riječ o veoma ozbiljnom zakonu "koji spašava ljudske živote".

I ona je naglasila da joj je žao što danas u sali nema ministra i njegovog zamjenika iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Prema njenim riječima, situacija na putevima u BiH veoma je alarmantna, s obzirom na veliki broj stradalih lica, kao i materijalnu štetu nastalu u brojnim saobraćajnim nezgodama, zbog čega ovaj zakon zaslužuje podršku radi poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju.

Pandurevićeva se založila za oštrije sankcije prema svima koji krše Zakon o bezbjednosti saobraćaja u BiH, pogotovo prema onima koji duguju velike iznose na ime brojnih novčanih kazni.

I poslanik SBB-a Fehim Škaljić se založio za podršku ovom zakonu.

Momčilo Novaković (NDP) naveo je da je resorna komisija upravo zbog svih ovih razloga predložila održavanje javne rasprave, pri čemu je istakao da danas treba prihvatiti izmjene Zakona, dok se ne donesu nova i efikasnija rješenja.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ) istakla je da ovaj zakon nema i ne smije imati nikakve političke konotacije i da mora da bude sprovodiv, sve s ciljem maksimalne bezbjednosti u saobraćaju u BiH.

"Ovo je važan zakon i moramo ga donijeti na ozbiljan način", rekla je Krišto.

Poslanik Nermina Kapetanović (SDA) istakla je da treba podržati ovaj zakon u prvom čitanju, a da putem poboljšanja teksta treba posvetiti veću pažnju bezbjednosti djece u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije