Život i ljudi

0

Kako operski pevači mogu da razbiju staklo svojim glasom? (VIDEO)

Autor: VV

Izvor: NationalGeographic.rs

Kako operski pevači mogu da razbiju staklo svojim glasom? (VIDEO)

Izvor: Foto: prtscr ytb

Verovatno ste upoznati sa urbanom legendom: operski pevač se penje na binu i nakašljava se. Publika aplaudira i diže čaše šampanjca u znak pozdrava. Pevač počinje da izvodi operske arije i sve čaše u sali se rasprsnu u paramparčad. Nemamo zabeležnih podataka da se to zaista dogodilo, ali postoje glasine da je legendarni tenor Enkriko Karuzo mogao da slomi čašu u milion delova.

Prema zakonima fizike, to je zaista moguće. Sve je povezano sa fenomenomenom koji se zove rezonanca. Kada pogodi predmet kao što je čaša za šampanjac, pogađa i čestice unutra izazivajući njihovu vibraciju. Svaki objekat prirodno vibrira na određenoj frekvenciji, koja je poznata kao rezonantna frekvencija, a ako odaberete zvučni talas koji odgovara ovom terenu, objekat će početi da se trese sve više i energičnije, piše BBC.

Kao što pokazuje i snimak na kraju teksta, u šou Naučni klub Dara o Brianina, pre svega treba da identifikujete rezonantnu frekvenciju čaša, zvuk koji nastaje kada je dodirnete. Sledeće treba da imitirate taj ton pevanjem, vrištanjem ili kako je Briain uradio korišćenjem zvučnika. Da biste razbili čašu, treba da je raznesete sa više od 100 decibela zvuka, što je ekvivalentno električnoj kosilici.

Morate da imate na umu da ovo ne funkcioniše sa svim vrstama i oblicima čaša. Čaše za vino i šampanjac su posebno rezonantne zbog svog šupljeg, izduženog oblika i uskih drški, koje im omogućavaju da se održe bez prigušenja vibracija.

Najlakše je razbiti tanke kristalne čaše, jer su izuzetno lomljive. Antikviteti verovatno mogu da se razbiju takođe, jer je moguće da sadrže više mikroskopskih pukotina i preloma koji će popustiti pod pritiskom.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR