Svijet

Erdogan dekretom uvodi promjene u armiji

Erdogan dekretom uvodi promjene u armiji
Erdogan dekretom uvodi promjene u armiji

ISTANBUL - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan objavio je novi predsjednički dekret kojim su uvedene izmjene u armiji nakon neuspjelog vojnog udara 15. jula, čime su oružane snage stavljene više pod civilnu vlast.

Dekret, koji je treći po redu nakon uvođenja tromjesečne vanredne situacije nakon neuspjelog udara, daje predsjedniku i premijer ovlaštenja da daju direktna naređenja rukovodstvu armije, vazduhoplovstva i mornarice.

Objavljeno je i otpuštanje 1.389 vojnika, uključujući Erdoganovog vojnog savjetnika, koji je uhapšen nekoliko dana nakon neuspjelog vojnog udara, otpravnika poslova u Generalštabu i glavnog sekretara u Ministarstvu odbrane.

Predsjedničkim dekretom vojna komanda stavlja se direktno pod Ministarstvo odbrane, sve vojne bolnice prelaze u nadležnost Ministarstva zdravlja i takođe se proširuje Vrhovni vojni savjet, tijelo zaduženo za odluke po vojnim pitanjima i imenovanjima.

U sastav ovog tijela ulaze zamjenici turskog premijera, te ministri pravde, spoljnih poslova i unutrašnjih poslova.

Dokumentom, koji je danas objavljen u Službenom glasniku, takođe se zatvaraju sve vojne škole, akademije i institucije za obuku podoficira a ustanovljava se novi Nacionalni univerzitet za obuku oficira.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije