28. jul  2016. 16.09  | Izvor: Tanjug

Ministarstvo:Profesionalci umesto Spaskovskog

BEOGRAD -

Javni poziv za angažovanje profesionalnog menadžmenta u RTB Boru biće objavljen do kraja godine, poruka je Ministarstva privrede, kao odgovor na zahtev Sindikata pravosuđa Srbije za smenu aktuelnog direktora Blagoja Spaskovskog.

 

Ministarstvo u saopštenju, podseća da je Privredni sud u Zaječaru usvojio 6. i 7. jula ove godine unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) za RTB Bor Grupu.

Taj plan, pored načina izmirivanja obaveza između preduzeća i poverioca, rokova otplate, izmene rokova dospeća kredita i kamatnih stopa, otpis dugova i zateznih kamata, konverziju potraživanja u kapital države, racionalizaciju broja zaposlenih, predviđa i uvođenje profesionalnog poslovodstva.

"Plan je da se javni poziv za angažovanje profesionalnog menadžementa objavi do kraja godine", piše u saopštenju.

Sindikat pravosuđa pozvao je Vladu Srbije da smeni Spaskovskog, a zajedno sa Društvom sudija Srbije osudili su navode direktora RTB Bora koji je u lokalnim medijima optužio sudiju Osnovnog suda u tom gradu Jasminu Isakov zbog poništaja odluka o otpuštanju radika.

Društvo sudija izrazilo je zabrinutost zbog takvog istupanja lokalnog funkcionera i apelovalo na političare, državne funkcionere, organe vlasti, učesnike u postupku, kao i medije da se uzdrže od komentarisanja nepravnosnažnih sudskih odluka.

Spaskovski je, kako se navodi u saopštenjima, u emisiji "Aktuelno" 19. jula 2016. godine na TV Bor direktno napao sudiju Isakov da svojim odlukama nanosi štetu i ruši ugled RTB Bor.

"Ovakvim istupanjem generalni direktor RTB Bor obmanjuje javnost pokušavajući da odgovornost za svoje nezakonito postupanje prebaci na sudiju Jasminu Isakov", smatra Sindikat pravosuđa i podseća da se "sudije zaklinju zakonu i Ustavu" i da bi morale da budu zaštićene od neosnovanih napada funkcionera koji polažu samo 'zakletvu poslušnosti' Vladi i partiji.

Društvo sudija je istaklo u svom saopštenju da sudske odluke shodno Ustavu Srbije ne mogu biti predmet vansudske kontrole, odnosno da je sudija u vršenju sudijske funkcije nezavisan i da je svaki uticaj na sudiju zabranjen, kao i da su svi državni organi i funkcioneri dužni da, svojim postupanjem i ponašanjem, održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova.

Društvo sudija izražava zabrinutost što se nepravnosnažne sudske odluke uporno javno komentarišu čime se, kako se navodi, ugrožava nezavisnost sudske vlasti i vladavinu prava i proces pridruživanja Evropskoj uniji.

Takođe je pozvalo Visoki savet sudstva da se u skladu sa svojom Ustavnom dužnošću stara da obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija na njihovo pravo i obavezu, da zaštite svoju sudijsku nezavisnost i nezavisnost drugih sudija.

Srodne vesti

Broj komentara: 3

Dr Miggyy  29. 07. 2016. | 09:44
PO ZASLUZI?

Šta još treba Spaskovski Blagoje, čelnik RTB Bor, da uradi pa da ga vlada na čelu sa Vučićem udalji ne iz RTB Bor nego uopšte iz Bora. Osim što je doveo jedinog proizvođača bakra u zemlji do ambisa, pa je država otpisala devetsto miliona evra dugovanja od ukupnih 1,2 milijarde i zapisala na grbači građana. Spaskovski, osim što je uništio RTB Bor, uništio je sve oštroumne i misleće kadrove, a ostavio poltrone, šlihtere i podrepne muve i buve. On je vređao građane Bora, pa je morao, skojim pravom neznam, Vučić da se, sa svojim autoritetom, izvinjava jednoj uvređenoj boranki. Spaskovski je poznat kao preletavčević iz stranke u stranku, SKJ, SPS, Demokratija. G17, simpatizer DS dok je Tadić bio vlast i još uvek u SNS. To će trajati dok je SNS na vlasti ili dok traje pomenuti. SLEDI NASTAVAK:
Dr Miggyy  29. 07. 2016. | 09:46
NASTAVAK:
O radu čelnika RTB Bor u policiji su puni ormani sa dokumentacijom , o radu s one strane zakona, kriminalne radnje, nedomaćinsko trošenje sredstava, nelegalne gradnje u Boru, sumnjiv rad sa mnogim firmama i tajkunima, od uvoza koncentrata bakra, opreme, nove topionice, nabavka ugljeva i ostalih sirovina. Narod se pita, šta još treba da pomenuti uradi pa da završi u Genčićevu vilu. On je sebi dao slobodu da degradira sudiju Jasminu Isakov, pre više od godinu dana on je javno psovao i omalovažavao tadašnjeg ministra Radulovića, jer je ovaj tražio izradu “lične karte“ RTB Bor, sukob sa borskim biznismenom Rajićem kom pretio njemu i porodici. Ne mora više da krši dostojanstva i pravila ponašanja, dosta je i do sada uradio. Osim Sindikat pravosuđa, njegovu smenu traži i Rudarski sindikat Srbije.
jasna  29. 07. 2016. | 12:41
I u Železari Smederevo je bio profesionalni menadžment, pa su
ostvarili gubitke. Ne može nama niko da pomogne, ni madjioničar
sa čarobnim štapićem. Srbija je rupa bez dna, arči se i troši nemilice,
bez kontrole, bez odgovornosti. Svi biraju poltrone, jer su oni
nesposobni i znaju da budu samo ulizice. Sposobni vrede i ne
pristaju na poltronstvo. A narod je ponovo izabrao istog premijera i
istu stranku u kojoj se ne zna broja koliko je poltrona i
nestručnih i nesposobnih. Zato i jesmo u dubokoj rupi.