Vesti

0

Dačić: Povampirene ustaše u Srbu su naslednici fašističke ustaške NDH

Autor: IG

Izvor: Beta

Dačić: Povampirene ustaše u Srbu su naslednici fašističke ustaške NDH

Izvor: Foto: Z. Raš

"Možda naša protestna nota Hrvatskoj ministra Kovača lično podseća na Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsećaju, nego oni jesu naslednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića", rekao je Dačić u saopštenju.

Povodom izjave ministra spoljnih poslova Hrvatske Mire Kovača da je protestna nota jeftin napad koji podseća na Miloševića, Dačić je saopštio i da u toj protestnoj noti nema, kako je Kovač naveo "lažnih citata".

Dačić je rekao da su u protestnoj noti navedene doslovne izjave Stepinca izrečene na Uskrs 1941. godine u zagrebačkoj katedrali posvećenoj Bogorodici, gde on propoveda lojalnost fašističkoj ustaškoj NDH, kao i citat iz njegove okružnice biskupima gde kaže da je NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda i odavno sanjani i željeni ideal.

On je dodao i da je Stepinac u oktobru 1946. godine prekinuo svoje suđenje "samo da izjavi da pokrštavanje Srba nije ispravan naziv, nego se radi o verskom prelazu".

"Ovo su istorijske činjenice, koje nemaju nikakve veze sa Miloševićem. Dok je Hitler za Nemce i ceo svet simbol zla, za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje hrvatskog sna, Ante Pavelić i ustaše simbol herojstva, a sa njim i njihov duhovnik Stepinac, simbol svetosti. Za to su dokaz i današnje slike ustaškog divljanja u Srbu", naveo je Dačić.

On je poručio da Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne "po cenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike".

Hrvatskom ambasadoru u Beogradu Gordanu Markotiću juče je uručena protestna nota u kojoj se poništenje osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu ocenjuje kao rehabilitacija fašizma i ustaške NDH i podseća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR