INCIDENT U DREVNOM MANASTIRU: Freske prekrečila u crveno!

S. GREGOVIĆ / V. Kadić

27. 07. 2016. u 09:01

Incident u drevnom manastiru Reževići kod Petrovca na crnogorskom primorju. Budvanka O. F. teško oštetila ulaz u svetinju

ИНЦИДЕНТ У ДРЕВНОМ МАНАСТИРУ: Фреске прекречила у црвено!

KOMPLEKS drevnog manastira Reževići, uz magistralni put koji povezuje Budvu i Petrovac (iznad Perazića dola), oskrnavljen je na neobičan način. Učinila je to Budvanka O. F.kojoj policija zasada saopštava samo inicijale. Ona je crvenom farbom “prekrečila” freske na posebnom ulazu u manastir koji je pre četiri godine urađen i oslikan.

Monasi ovog manastira, koji je podigao Stefan Prvovenčani 1226, kažu da je prosuto nekoliko litara farbe, da su freske znatno oštećene i da će biti neophodna njihova restauracija.

- Vernici koji dolaze u crkve našeg manastira i turisti zatekli su u ponedeljak groznu sliku. Potoci farbe slivali su se niz oslikane zidove, kao i po stepenicama i kamenom pločniku. Slučaj smo prijavili policiji i verujemo da će istraga rasvetliti ovaj vandalski čin - kažu monasi Reževića.

Pre nekoliko meseci ovaj manastir su posetili i zaposleni u Upravi za zaštitu kulturnih dobara. Kako su nam tada ispričali monasi, upad je bio drzak i bez najave. Razlog je bio prijava pomenute Uprave tužiocu, da se, navodno, devastira spomenik kulture. Mitropolija crnogorsko-primorska SPC, kako su rekli, nije dobila saglasnost od države za pomenute radove. Iz Mitropolije su odgovorili da radovi imaju samo jedan cilj: zaustavljanje propadanja svetinje, na koju je država zaboravila. Ubrzo potom Paštrovići iz Petrovca, Reževića, Svetog Stefana i drugih krajeva održali su zbor u manastirskom kompleksu i upozorili nadležne da prestanu s napadima na manastir koji je duhovni stožer starog plemena.

- U pitanju je srpski srednjovekovni manastir našeg srpskog plemena koji je sabirao kroz vekove Paštroviće, koji su uspevali da sačuvaju svoje pravoslavne svetinje i u vremenima teške okupacije Mletačke republike, Austrougarske,Francuza, Italijana... Dakle, vernici će zajedno sa Mitropolijom brinuti o manastiru, kako je i do sada, kroz vekove, bilo, a ostalima poručujemo - dalje ruke od Reževića - kazao je Ilija Vuković, Paštrović iz ovog kraja, aktivista NVO “Matica Boke”.


UZELA PRAVDU U SVOJE RUKE?

u Reževićima se u utorak moglo čuti da je napad crvenom farbom izvela osoba koja se ne slaže ni sa radovima u manastiru i oko njega, kao ni sa njegovom - istorijom. Zbog toga je, navodno, uzela “pravdu” u vidu velike kante s farbom i napravila incident.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

deja vu

27.07.2016. 10:13

Tipičan SKOJ-evski način ispoljavanja stavova protiv crkve! Milogorci, srećna Nova 1946. Samo vi radite šta morate, ali, daće Bog, svanuće!

stari doktor

27.07.2016. 10:29

Не брините, газда Мило ће то "средити", доделиће јој орден "Монтенегроланд" за заслуге у развоју националног идентитета Монтенегринера.

Коле

27.07.2016. 10:53

Е јадни Греговићу, зар је то инцидент неистомишљеника? Зар није варваризам богохулника? Али не смијеш ти на клијете Дукљане, зато користиш рјечник њихових лажиновинара!

Распућин

27.07.2016. 11:03

Нека неко оде до њеног брлога и лепо све офарба у црвену боју.

Новак

27.07.2016. 11:08

Невероватно је колику количину мржње је развила актуелна валст у Ц. Горипрема свему што је српско. Дошло је до апсурдне ревизије целе историје из ових крајева једноставно путем игнорисања свих српких одредница у старим списима и тражење извора за нову историју из католичких података.Просто речено, све српске одреднице у делима, поч од Петра Првог, Петра другог Његоша, Марака Миљанова, Зеке Малог, С. М. Љубише, Књ. Николеитд. су елиминисане са тврдњом да су то српски фалсификати !!!???

Аries 71

27.07.2016. 11:56

@Новак - Интересантно је да се припадници актуелне власти лече у Србији ( светозар маровић нпр.) а и деца им ту живе. Наведен је само један пример, а има их на десетине и стотине.

Драган Станковић

27.07.2016. 11:15

Испрање мозга се испољава на разне начине. Уништавањем манастира, цркава, гробаља, одсецањем главе неверницима итд. Још смо добро и прошли. Ко зна шта нас чека ако се и код других пропраних пробуди жеља за чистотом?

Nikola

27.07.2016. 11:18

Mirasev pristalica.Prokletstvu predani i od strane Vaseljenske patrijarsije prokleti i anatemisani. Ali kazna konacna je u rukama Gospoda.

cvrle

28.07.2016. 16:37

@Nikola - Tako je Nikola. Pristalica raspopa i nevernik iliti vernik nepostojeće ‚‚milovske‚‚ crkve, a proći će kao i onaj Šiptar koji je skakao po crkvenom krstu na Kosovu - raspao se od kancera i umro u teškim mukama. Takve stvari Bog ne oprašta...

Вукота

27.07.2016. 11:31

Будванка О.Ф? Нијесам чуо да у Будву има српско име на Ф.

Avram

27.07.2016. 11:55

Mi Srbi smo stari narod,pa smo kroz istoriju stvarali i prijatelje i neprijatelje.Ovi drugi su videli da nas na bojnom polju ne mogu pobediti pa su mnogo davno promenili taktiku.Drze se onog da 'crv jabuku jede iznutra',i uvek podrzavaju otpadnike.Tako sada imamo hrvate,bosnjake, makedonce,crnogorce,bunjevce,vojvodjane,dubrovcane,arnaute,i mnoge druge.Svima njima je samo bitno da se ne zovu Srbi,a analiza DNK kaze da su svi cistiji Srbi od nas u Srbiji.

Cica

27.07.2016. 12:23

Ovo nema veze sa nacionalzmom,pre n eki dan je demolirana i opljackana crkva u srcu Srbije,da li je i to bio cin protiv SPC?

bljak

27.07.2016. 12:42

znam familije u Crnoj Gori u kojima je jedan sin Srbin a drugi Crnogorac! To dovoljno govori !!!!

Sinji Soko posmatra

27.07.2016. 12:44

Svakodnevno u svim segmentima zivota trpimo save I svasta od sake vivaca .To su obicno krimogene osobe udruzene as onima u vlasti I bliske vlasti.Nikakvi ljudi .

SuverenaAnonimka

27.07.2016. 13:09

Зашто се скривају имена и националност вандала ? је ли забрањено писати да су нам све манастире по Косови спалили? Да их нико не штити ?

Вук

27.07.2016. 14:14

Има макар нешто добро у свему овома, а то је што је слога Срба у Црној Гори приметна и што се народ збија под окриљем своје мајке, Цркве. Поносан сам на своју браћу из ЦГ, колико само један човек може бити!

Патриота

27.07.2016. 14:44

Зашто јој се не објави име и презиме? Мученица, чему ли се она нада. Људи треба да се освестимо и схватимо да нам то нису пријатељи! Некад су можда и били, ал данас је то хорда покатоличено прошиптарско прозападно либералних миловаца који ће учинити све за шаку долара.

Sydney

27.07.2016. 14:57

DEVASTIRA??? ovi kiji koriste ovakve kovanice pisuci clanke po nasim novinama po menin nisu nista bolji od te osobe sto je ostetila/oskrnavila/unistila...freske i slicno. nazalost izgubili smo smernice u svim pravcima i pracakamo se kao riba na suvom

Lafo Mamone

27.07.2016. 16:57

Komunisticko seme je stasalo i nastaviloono sto su im ocevi radili,ne razlikuju se od ustasa!