NATO puške vojnim specijalcima

R. DRAGOVIĆ

26. 07. 2016. u 15:43

Elitna jedinica Vojske Srbije u bliskoj budućnosti dobiće još savremenog naoružanja i opreme. Kinezi donirali 24 čamca za antiteroristička dejstva. Plan - 1.500 komandosa

НАТО пушке војним специјалцима

Oružje srpskih komandosa

SPECIJALCI Vojske Srbije biće sledeće godine naoružani novim američkim modularnim puškama NATO kalibra 5,56 i 6,5 milimetara. Procedura nabavke i potrebna testiranja trebalo bi da budu završena do marta sledeće godine, kada će se novo naoružanje naći u rukama vojnih antiterorista i protivdiverzanata Specijalne brigade.

Kupovina novih pušaka, kako objašnjavaju u ovoj jedinici, nastavak je procesa opremanja savremenim naoružavanjem, koji je počeo još 2008. godine. Nabavka savremene vojne opreme posledica je i sve većih napetosti u svetu i namere državnog vrha da pripremi odgovor na sve bezbednosne pretnje.

- Nove američke puške zameniće postojeće pešadijsko naoružanje kojim raspllažu naši bataljoni - objašnjavaju u Specijalnoj brigadi. - Reč je o savremenoj jurišnoj pušci koju koriste najbolje opremljene armije sveta.

U kasarnu "Rastko Nemanjić" u Pančevu stigla su i 24 čamca, među kojima i savremeni gumenjak kapaciteta 15 ljudi. Ova plovila su kineska donacija, a posle prilagođavanja vojnim potrebama i postavljanja nosača za naoružanje plovila će biti korišćena u borbenim dejstvima na rekama i jezerima.

Pripadnici 63. padobranskog bataljona u Nišu očekuju i prijem novih desantnih padobrana, dobijenih od ruskih oružanih snaga. Svilena krila specijalca trenutno prolaze završna ispitivanja u Tehničkom opitnom centru, posle čega će ući u redovno naoružanje vojske Srbije.

Opremanje savremenim borbenim sredstvima u središtu je plana državnog vrha da Srbija u svakom trenutku ima najmanje 1.500 vojnika, najbolje obučenih i naoružanih, spremnih da se suoče sa svakim bezbednosnim izazovom. Oni će koristiti i najbolju pancirnu zaštitu, optoelektronska sredstva, kao i najmodernije domaće i strano naoružanje.

Elitna jedinica Vojske Srbije u svom arsenalu već ima nekoliko sredstava čuvenog proizvođača "Hekler i Koh" - pištolje, automate UMP, kao i puške G-36 i 416. Nabavljene su u poslednjih nekoliko godina dalekometne puške "baret" kalibra 12,7 milimetara i snajperi "sako TRG-22".

PUCAĆE I DRONOVI

Ministarstvo odbrane očekuje važne odgovore od ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua o mogućoj nabavci lovačkih aviona. Istovremeno sa planiranjem nabavke "migova" traju i pregovori o kupovini dva "Erbasova" višenamenska helikoptera, koji bi trebalo da se priključe letelicama Mi-17, koja su pre mesec dana stigla iz Rusije. Plan vojnog vrha je da se u narednih godinu dana završi i projekat naoružavanja domaćih bespilotnih letelica, posle čega će one moći da budu korišćene i u borbenim zadacima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

Владимир СМ

26.07.2016. 16:09

Несхватљиво !!! Па амерички специјалци траже руско наоружање за себе, а ми одустајемо од АК и купујемо смеће које служи само за "шминку" !!! Катастрофа од умова наших политичара ....

heh

26.07.2016. 16:12

Onda prioritet neka bude obuka za urbanu borbu (koja se kod nas maltene i ne radi) kao sto i jeste u vojnim silama, a ne da marsiraju 30-40 kilometara po brdima kao da je 1914. Jedan ''streberko'' van kondicije sa dronom danas moze da potamani celu cetu, a nama je bitno da umemo da marsiramo i da znamo napamet definicije iz knjiga starih i po 40-50 godina. Vojska je jedna od bitnih stvari gde jednostavno MORAS ici u korak sa vremenom.

PP

26.07.2016. 19:57

@heh - Da, ali naš neprijatelj uglavnom nije urban i naša vojska nema u planu da uvodi demokratiju. Naši neprijatelji su Šiptari i Mudžahedini u Bosni. To je realni okvir za koji se treba obučavati. Apsolutna je budalaština kopirati Amerikance kojima vojska isključivo služi za okupaciju gradova i ključne infrastrukture zemlje žrtve. Srbija se suočava sa slabo organizovanim armijama i terorističkim formacijama koje se bore gerilski. Tu su dobro obučene i fizički spremne specijalne jedinice ključne.

баунти

26.07.2016. 16:15

Зашто користимо 5.56мм када је и сам НАТО прешао натраг на 7.62мм, а Русија користи 5.65мм као оснпвни калибар?

VETERAN

26.07.2016. 18:01

@баунти - Prijatelju rusi koriste svoj kalibar 5,45 x 39 mm malo si pogrešio...

o.O

26.07.2016. 16:34

obicna "jurisna" puska ima efektivan domet do 400 m uz malo srece ...a to se moze i sa AK koji usput ima i veci kalibar samim tim jacu moc..pa ne vidim poentu kupovine ove vazdusare sa optickim nisanom ..osim ako se neko nije ugradio?..bacanje nasih para u americke dzepove!!!

Novica

26.07.2016. 16:36

Gomila plastike sa kojom neko hoce da opere novac u mutnim radnjama oko nabavke. S druge strane daje se losa slika u svijet o srpskom oruzju koje je jedan od strategijskih prodajnih potencijala drzave. Zamislite da njemacki specijalci ne nose hekler nego zastavu. Ili americki i sl. Ne mozete da zamislite? Ne mogu ni ja.

Sigurica

26.07.2016. 16:43

U jednom novinskom tekstu pre nekoliko dana pročitah kako američke specijalne jedinice zahtevaju nabavku novog naoružanja, tačnije pušaka. Zahtev je takav da se zahteva oružje poput onog koje nose ruske specijalne jedinice. Shodno gore pročitanom pitam se da li je zaista neophodna kupovina pušaka po NATO standardima. Ako ameri traže rujino zašto mi kupujemo američko naoružanja. Dobro je što će neko da odgovori na pitanje :)

Vladimir

26.07.2016. 16:45

Opet neka mucka? zastava Kragujevac proizvodi jedan od najboljih u svetu,snajpera,kalibra 12.7 mm,"crna strela",a nasa vojska uvozi Barett snajper,slicnih karakteristika? Ko koga tu zeza? U nasim specijalnim jedinicama i vojske i policije,toliko je sarenoliko naoruzanje,da to zabrinjava. U vecini spec. jedinica po Svetu je pravilo da oruzje bude,unificirano. Recimo ili hekler und koh,(vise varijanti),ili M4A1 i slicno. Samo kod nas,kao na vasaru...sto sarenije,to bolje? E,Srbijo medju sljivama.

Јабре

16.03.2017. 20:33

@Vladimir - Crna Strela je najbolja samo kada je hvale oni iz Zastave u stvarnosti je to samo još jedan polu proizvod sa slabim obaračem (jednim od najvažnijih delova kada govorimo o preciznosti), to govore i naši stručnjaci kamoli strani. Dobra je kada nema bolje ali ako se može bolje neka se nabavlja posebno za elitne jedinice.

dragan

26.07.2016. 17:04

sram vas bilo!!! nase puske su odlicne a mi naravno moramo da kupimo americke da bi im se jos malo priklonili. zasto onda AV stalno plasira dobru pricu o nasoj vojnoj industriji pa kupuje tudje proizvode?

VETERAN

26.07.2016. 18:07

Samo svakom ko i malo zna i ko je i malo nosio uniformu zna da specijalne jedinice prestavljaju elitu vojske, pre svega kao snage za: ekspediciono ratovanje, nekonvencijalno, izviđanje i diverzantska dejstva, protivterorizam, snajperska dejstva i sl. zato je tako i teško postati pripadik istih jer su zahtevi ogromni. Zbog toga i čine oko 0,5% svake oružane sile a kod nas u VS vodnosu na 5-6 brigade KoV-a koliki je broj i procenat na brojku od 1500 ljudi?Van svake pameti i razuma!

Јабре

16.03.2017. 20:31

@VETERAN - Sve Američke sile za specijalne operacije i specijalne sile, i pomoćne jedinice broje nad 55 000 vojnika što je od oka 5% ukupne vojske, korpusa marinaca, avijacije i mornarice. Od tih 1500 vojnika u specijalnoj brigadu ne nose svi pušku ima i kuvara, magacionara, bolničara itd

Dragan NS

26.07.2016. 18:25

5.56 je mnogo precizniji od Ak 7.62. Drugo, radi se samo o specijalnoj brigade, ostatak VS I daljekoristi I koristice zastavino naouruzanje. Trece, dugo se cekalo na Zastavu, ali nije nista uradila po pitanju kvaliteta. Cak su i Hrvati pretekli Zastavu u pesadijskom naoruzanju. Sa druge strane, Zastava je skoro nabavila nove masine I ima vise nego dovoljno porudzbi iz zemalja treceg Sveta.

Kalasnjikov

26.07.2016. 22:58

@Dragan NS - Pa strucnjacke za pesadijsko naoruzanje raspitaj se dali Rusi prave naoruzanje sa malim kalibrom, i to bas na pusci AK-47.

DW

27.07.2016. 12:58

@Dragan NS - #Dragan NS. Što se tiče preciznosti kalibra 5.56 potpuno si u pravu. Municija u tom kalibru je pored preciznosti i lakša, pa vojnik može poneti više municije. Onaj ko je služio vojsku zna koliko je municija kalibra 7.62 neprecizna na većim udaljenostima. S druge strane, kalibar 7.62 je bolji za gradske borbe gde se traži veća probojnost. Zato su Ameri pokušali da za specijalce naprave municiju kalibra 6.5 i 6.8 koja kombinuje pozitivne strane kalibra 5.56 i 7.62.

Istina

26.07.2016. 19:47

Americki specijalci traze rusko orizije?! Pa to je presmesno! Oni treniraju sa AK47 jer je to najrasprostranjenija puska na svetu i omiljeno oruzije terorista, ali pomisliti da svakodnevno koriste rusko oruzije - van pameti.

Silo za ognjilo

26.07.2016. 19:55

Ko ne vidi svrhu ove trgovine ne vredi mu pričati. Jadna je oružana sila koja na svom čelu ima amatere. (keramičare, šofere(vanredne studente)).Kompetentnije vođstvo i više pripadnika ima lovačka organizacija.

Akril

26.07.2016. 20:31

Normalna stvar u okupiranoj zemlji. Iseci svoje tenkove i dalekometne snajpere pa kupuj od protivnika helikoptere i pešadijsko naoružanje. Kalašnjikov klasični jeste prevaziđen, bez pouzdane i snajperske puške dužeg dometa od kalaša nema šta da se priča..ali šta koriste ruski specijalci neka koriste i srpski. A ne od neprijatelja da kupujemo puške.

Anadolija

26.07.2016. 21:06

Dali od ovih naših političara će da se opameti neko.Svi u svetu priznaju Ruske i Srpske puške kao najbolje mi kupujemo od seljake kauboje danas se ratuje dronovima i avionima.To ti toliko znaju u našem vrhu srećno vam bilo bežite deco na vreme odosmo u propast.

DW

27.07.2016. 13:15

@Anadolija - #Anadolija. Ruske i srpske puške nisu poznate kao najbolje već kao best buy, najbolje za male pare. Mada mi je mrsko da priznam, ali Ameri zaista prave dobro naoružanje, jer je to pre svega opredeljenje njihove države kako bi imali stratešku prednost i naravno deo kulture Divljeg zapada. Usput, da aspurd bude veći naši klinci većim delom beže na Zapad.

rozmir

26.07.2016. 21:33

svake godine ista prica,pokazna vezba specijalci koji iskacu iz kontejnera uskacu u autobuse u automobile.1500 specijalaca razbije 500 vojnika sa cetiri tenka.gde su tenkovi,topovi,raketni sistemi pvo novi sistemi to hocemo da vidimo.pogledajte malo bilo koje vesti u svetu kako se vode ratov.

DW

26.07.2016. 23:54

Konačno se shvatilo da vojsku treba opremiti. Usput, sumnjam da će se nabaviti puška u kalibru 6.5 grendel. Pre će biti u kalibru 6.8 remington. A naši oružari da stave prst na čelo i počnu da rade na novom oružju i inovacijama ako misle da ostanu u poslu, jer debelo zaostaju.

Predrag

27.07.2016. 09:45

Ovo je dobra vest, to znači da ćemo zarobljavanjem i ubijanjem Američkih vojnika moći koristiti i njihovu municiju u našim puškama.

alfa...!

27.07.2016. 10:53

Na mala vrata se ide prema NATO,prvo naoružanje pa onda sve ostalo,malo po malo.....................

Zoran Kragujevac

27.07.2016. 16:54

gospodo,mora se kupiti to naoruzanje,to je naredba.dalje,tacno je da kod nas ima sarenila od naoruzanja,,sto je pogubno za te jedinice(moje skromno misljenje).treba sve unificirati a samo snajperiste ostaviti da biraju opremu za sebe kao i opticke nisane.ovo vam givorim kao nekadasnji seviser optickih uredjaja za vojsku i policiju.nazalost ide se u nekom drugom smeru,takozvano puzajuce kretanje ka nato.

Bonaprta3

28.07.2016. 11:02

Licno bih vise voleo da nabave nove AK 12 kojim su naoruzani specijalci oko Putina kao i jos neke antiteroristicke ruske jedinice. Amerika ocajno pokusava da dodje do te puske jer svi strucnjaci tvrde da je za 22 vek. Informacija jednom komentatoru radimo mi i cev za oruzje 5,6 i 6,8 kao i municiju.