Svet

0

Irak: Najmanje 17 mrtvih u napadu severno od Bagdada

Autor: SA

Izvor: Beta

Irak: Najmanje 17 mrtvih u napadu severno od Bagdada

Izvor: Foto: pixabay.com

Eksplozija koja se dogodila oko 80 kilometara severnoistočno od glavnog grada Bagdada bila je vrlo jaka, rekao je jedan lokalni zvaničnik za privatnu televiziju, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).  

Prema agenciji AP bombaš samoubica uleteo je automobilom punim eksploziva u kontrolni punkt severno od Bagdada, na jednom od ulaza u grad Halis. AP navodi da je poginulo šest civila i pet policajaca, a da je ranjeno 35 ljudi.

Niko još nije preuzeo odgovornost za ovaj napad, međutim pripadnici sunitske ekstremističke grupe Islamska država redovno sprovode samoubilačke napade u Iraku.

Halis je šiitska enklava opkoljena sunitskim oblastima u nemirnoj iračkoj provinciji Dijala.

U samoubilačkom napadu sinoć Islamska država je ubila najmanje 15 ljudi u šiitskom kvartu u Bagdadu. Ekstremisti često napadaju šiitsku zajednicu čije pripadnike smatraju jereticima.

Islamska država zauzela je velike delove iračke teritorije u blic ofanzivi u junu 2014. godine. Međutim vladinje snage povratile su deo teritorija uz vazdušnu podršku međunarodne koalicije pod vođstvom SAD, i uz podršku plemenskih boraca i lokalnih milicija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR