Najnovije vesti
Vesti Svet
VLADAVINA DAMA Žene na čelu sve više zemalja u svetu

VLADAVINA DAMA Žene na čelu sve više zemalja u svetu

Nakon proglašenja Tereze Mej za premijera Velike Britanije, svet je dobio još jednu u nizu moćnih žena koje u svojim rukama imaju najveću državnu vlast.

Tereza Mej i Angela Merkel Foto: Reuters
Tereza Mej i Angela Merkel
Mej i Merkel
su najmoćnije žene na svetu
Foto: Reuters
Mej i Merkel su najmoćnije žene na svetu

Tereza Mej se pridružila nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u samom vrhu najmoćnijih žena na svetu.

Pre nje je Velika Britanija imala samo jednu ženu premijera Margaret Tačer. Međutim, u vreme vladavine Čelične ledi na vrhu neke države nalazila se samo još jedna dama - portugalska premijerka Marija Pintašilgo.

Erna Solberg
Foto: Tanjug/AP
Erna Solberg

Danas je situacija drugačija. Iako broj žena na čelu država još nije približan broju muškaraca, on iz godine u godinu raste. Na čelu 16 zemalja sveta nalaze se žene premijeri i predsednice. Tri evropske zemlje imaju žene za predsednika. To su Litvanija, na čijem čelu je Dalija Gribauskaite, Hrvatska sa Kolindom Grabar Kitarović i Malta sa predsednicom Mari Luis Koleiro Preko. Osim Tereze Mej i Angele Merkel, šefovi vlada evropskih država su i Beata Šidlo, koja vodi poljsku vladu i premijerka Norveške Erna Solberg.

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Reuters
Kolinda Grabar Kitarović

Tri države u Aziji imaju predsednice, a jedna premijerku. Žene za predsednike imaju i afričke zemlje Liberija i Mauricijus, a premijerku Namibija. Što se tiče Južne Amerike, predsednice su u Čileu i na Maršalovim ostrvima. Do kraja prošle godine je i Argentinom vladala žena, Kristina Kirhner.

Kristina Kirhner
Foto: Reuters
Kristina Kirhner

Što se tiče žena na visokim pozicijama u državi, najviše ih imaju Island, Finska i Norveška, pokazuje lista "Svetskog ekonomskog foruma". Finska je zemlja u čijoj vladi sedi najviše žena, ali žene imaju ukupnu najveću moć na Islandu. U vrhu liste gde žene imaju moć su i Irska i Norveška, ali i Ruanda.