Čaj od kamilice

Ratko DMITROVIĆ

22. 07. 2016. u 21:29

Ako si spreman da nekoga udariš pedalj iznad, ili dva pedlja ispod pupka, onda budi spreman da takav udarac i primiš

Чај од камилице

Zašto bi Srbiji i Srbima bilo dobro kad u Srbiji i kod Srba skoro pa ništa nije onako kako izgleda i kako se predstavlja. Ovde radikal nije radikal, liberal nije liberal, demokrata je najveći borac protiv demokratije, socijalista je sve samo nije socijalista. Isto važi i za savremene srpske antifašiste, samozvane, ove salonske, kafanske, za koje fašizam postoji jedino kod Srba i među Srbima. Za njih je srpski fašizam svako podsećanje na Nemanjiće, srednji vek, srpske ustanke, balkanske ratove, Veliki rat... Njima je dokaz srpskog fašizma svako mišljenje suprotno njihovom. Ko drugačije kaže, taj kleveće i laže, taj ne zaslužuje dostojanstven život, njemu valja zabraniti javna obraćanja i nastupe.

Već nekoliko dana u Beogradu traje dreka povodom jedne izložbe u galeriji "Progres", u centru grada. Naprednjaci sakupili na jednom mestu par hiljada tekstova, fotografija i karikatura koje, po njima, dokazuju da u Srbiji nema cenzure, a to, da ima cenzure, tvrde upravo autori izloženih radova. Lično, takvu izložbu ne bih postavljao, odavno nemam ni zrno poštovanja prema ogromnoj većini onih čiji su radovi izloženi u "Progresu", držim da im ne treba davati značaj, osim u slučaju koji traži pisanje sitne knjige nadležnom sudu. Ali ako je izložba već postavljena, otkud ova sada već histerična cika tamo predstavljenih, i njihovih istomišljenika. Čemu zapomaganje?

Javna delatnost podrazumeva dobre i loše, lepe i ružne reakcije. Ako si spreman da nekoga udariš pedalj iznad ili dva pedlja ispod pupka, pa još seiriš nakon toga, budi spreman da takve udarce i primiš. Ako nekome kažeš da je majmun, peder, budala, kurton, da mu je majka kurva a dete kreten, zašto veruješ da ti taj, ili neko njegov, neće uzvratiti.

Ovo čime su uzvratili naprednjaci nije ni dašak vetra, kamoli žestoka kontra, protivudar. Ovo je čaj od kamilice. A i takav medijski rastvor proliven po zidovima i podu galerije "Progres", najviše je, izgleda, opekao spomenute srpske antifašiste. Njima je ova izložba samo novi dokaz da Srbija tone u fašizam. Postavljaju analogiju sa Hitlerovom Nemačkom, prizivaju Gebelsa za svedoka. Sledom te logike, znači da će ovo u Srbiji rezultirati kristalnim noćima, streljanjem, logorima. Kažu, na sceni je galopirajući srpski fašizam. Stari igrači i stara priča iz devedesetih. Mučno i bedno opetovanje. Molitva za nove donacije iz inostranstva.

Sve njih, samozvane borce protiv cenzure i srpskog fašizma, bilo da su u sferi kulture, politike ili novinarstva, veže osobina, rekoh već, da ne trpe drugačije mišljenje, stav. Pogledajte im medije koje uređuju, udruženja u kojima se okupljaju, javne nastupe, intervjue; nigde jedne oprečne rečenice, sive nijanse, disonantnog zvuka. Oni su savršen dokaz za rečenicu s početka teksta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Zoran

22.07.2016. 21:57

"Ако си спреман да некога удариш педаљ изнад, или два педља испод пупка, онда буди спреман да такав ударац и примиш"_____Niej to bas tako. Ako si spreman da nekog udaris pedallj ispod pupka, budi spreman da primis 2 pedlja ispod pupka.

Милвас

22.07.2016. 23:12

Па господине Дмитровићу ваљда сте чули за ону народну : „Ко о чему курва о поштењу". Ови из ваше приче не би могли радити ни у куплерају јер и тамо постоје правила понашања. У куплерају када не иде посао добро не мењају се кревети мењају се курве. Курве из ваше приче неће нико мењати а и зашто би јер за ситне паре пљују по свему што је наше а ваљда и њихово и то све за рачун демократије. Жалосно али истинито.

Прочишћење

22.07.2016. 23:36

И Србији треба једна чистка, као у Турској, доста нам је србомрзаца и њихових ЕУ-НАТО тутора.

zaliv.co

22.07.2016. 23:59

@Прочишћење - Neprimereno je u bilo kom smislu porediti Turke i Srbe, zaobidji to. Hvala lepo

traktor

23.07.2016. 07:16

@Прочишћење - potpuno si u pravu pa mi smo bili njihova kolonija 5 vekova RAJA OSTAJE RAJA ne zaboravi to nikada

Despotovina i ustanak 1804

24.07.2016. 08:40

@Прочишћење - Srpski jezik je u osmanlijskom carstvu bio četvrti službeni jezik, a Despotovina Đurađa Brankovića u 15 veku je imala status Kraljevine. Srpski veliki veziri su gradili puteve i mostove vekovima , a kada su u 18. veku LOKALNE paše i age (tajkuni) i janičari (političari) hteli da Srbe ekonomski tatalno iskoriste, dignut je ustanak 1804. i oni su ostali bez glava, a poturice su morale da napuste Srbiju.

OBNOVIMO SEBE

22.07.2016. 23:58

Samo obnova Kraljevine Srbije u kojoj će Kralj imati PROTOKOLARNU funkciju, a vlast pripadati narodu, tj NEPOSREDNO izabranim poslanicima u DOMU građana i DOMU pokrajina od 1.5 do 2 miliona stanovnika..

Uz pomoć Svetog Save

24.07.2016. 08:32

@OBNOVIMO SEBE - Veliki broj minusi pokazuju koliko su aktivni neokomunisti svih boja (crveni, žuti, zeleni, naradžasti,..), ali ništa im ne vredi - republika odlazi u istoriju , jer KRALJEVINA je prirodno okruženje za svakog pravog Srbina, čiji se preci nisu odrekli Svetog Save i srpske istorije od Nemanjića do Karađorđevića.

zaliv.co

23.07.2016. 00:00

Mogu reci da ste jedan od retkih koga vredi citati, ne bih dalje komentarisao osim sto cu reci da se slazem sa onim sta kazete. Hvala na iskrenom tekstu, zivi bili pa nam jos pisali...

Zorica

23.07.2016. 01:21

Petak volim izbog kraja radne sedmice, ali sve mi se cini, da ga nestrpljivije cekam, zbog Ratkovih tekstova. Hvala Vam divni covece.

Nikolas

23.07.2016. 10:15

svaka cast gospodine dmitrovicu ovde u srbiji treba cvrsta ruka da se ja pitam treba ukinuti sve politicke stranke u Srbiji i prestolonaslednika Aleksandra postaviti za kralja pa da opet budemo Kraljevina kao nekada.Bolje bi nam bilo nego sada sigurno,pogledajmo samo kako zive Danci Svedjani Britanci cije su drzave Kraljevine.

manojle

24.07.2016. 07:23

@Nikolas - Gospodine da vam odgovorim ako mi dopuste ,prvo, nas prestolonaslednik nema neki uticaj niti veze u svetu, nije se potrudio ni jezik svoj da nauci.skandinavske zemlje nisu bogate samo od rada i reda nego i okruzenja u kome se nalaze, ista vera isti narodi, svakom osvajacu su dopustili bez nekog ozbiljnijeg otpora da udje i prodje i da koristi njihove resurse,tako onda tako i sada ,koja sila vlada oni su uz nju dok traje, kraljevi su im salonske figure koje rade za velikog gazdu,jel malo jasnije?

Zika novinar

23.07.2016. 14:07

Politika je nauka svih nauka radi povisenja duhovnog suvereniteta licnosti. Da ne zaboravimo, stvaralacki uticaj je olicje srpskog gradjanskog prava i novinarstva.

Деда Миле

23.07.2016. 17:52

Kада бих,недајбоже имао неку власт сву ову Господу које спомиње гос.Дмитрић запослио би их на нашим необрађеним њивама да се тамо истутње и докажу...