BOLNICA IZNAJMILA MRTVAČNICU: Naplaćuju iznošenje pokojnika iz sobe!

B. Borisavljević

20. 07. 2016. u 22:01

Pančevačka bolnica dala u zakup na pet godina mrtvačnicu privatnom pogrebniku. U zdravstvenoj ustanovi kažu da je moguće angažovati drugu firmu

БОЛНИЦА ИЗНАЈМИЛА МРТВАЧНИЦУ: Наплаћују изношење покојника из собе!

PUT pokojnika preminulog u Pančevačkoj bolnici, od bolničke sobe do mrtvačnice, dug tri sprata ili nekoliko desetina metara, košta 2.130 dinara?! Ako se tome doda kupanje, oblačenje, dvodnevni boravak u hladnjači, prenos u pogrebno vozilo cena je 11.630 dinara. Od pre mesec dana, posao "zbrinjavanja" pokojnika u ovoj bolnici dobilo je Pogrebno preduzeće "Konkordija", koje je, prema tvrdnjama rukovodstava, imalo najpovoljniju ponudu na javnom tenderu za zakup prostora i obavljanja ovog posla.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu da niko ne uslovljava rodbinu i da oni mogu sami da angažuju pogrebnike. Našoj redakciji se javio čitalac koji je bio šokiran videvši račun, koji mu je uručen kada je došao da preuzme telo majke koja je umrla u bolnici. Jedna od stavki bila je prenos pokojnika sa odeljenja u mrtvačnicu koja je u okviru bolnice, a tela se prevoze kolicima i liftom... Posebno ga je revoltirala cena za oblačenje pokojnika od neverovatnih 3.980 dinara, dok kupanje košta 2.398 dinara.

Prema rečima dr Nebojše Tasića, direktora bolnice u Pančevu, raspisan je javni tender i posle dva neuspela pokušaja, sklopljen je ugovor o zakupu sa preduzećem "Konkordija" na period od pet godina, jer je njihova ponuda bila najpovoljnija. Posle isteka ugovora, sva oprema, koja je nova, ostaje bolnici. Direktor napominje da je ugovorom precizirana zabrana ucenjivanja rodbine, izlaganja opreme...

- Morali smo ovo da uradimo, jer opremanje i postupanje sa pokojnikom nije deo paketa obaveznog zdravstvenog osiguranja RFZO - objašnjava dr Tasić. - Telo pokojnika ostaje dva sata na odeljenju, a lekar koji je konstatovao smrt dužan je da odmah obavesti rodbinu o smrti i pita da li žele da koristi usluge "Konkordije" ili angažuje drugog pogrebnika. Nema nikakvog uslovljavanja, rodbina može da preuzme telo i preda ga pogrebniku kojeg je angažovala. Ne može se dogoditi da telo bude preneto u mrtvačnicu bolnice, a da rodbina nije dala saglasnost.

Direktor preduzeća "Konkordija" Siniša Mandić nam je potvrdio da je sklopio ugovor sa Pančevačkom bolnicom. On ističe da je u adaptiranje mrtvačnice i novu hladnjaču sa 20 mesta uložio 40.000 evra i da plaća mesečni zakup bolnici. Na pitanje zašto se naplaćuje prenos pokojnika sa odeljenja do mrtvačnice i šta tu košta 1.290 dinara, Mandić nam je odgovorio da "bolnica ima više zgrada i da četiri radnika nose telo na rukama". Ipak, nismo dobili odgovor na pitanje zašto se naplaćuje prijem u hladnjaču, zašto je cena oblačenja pokojnika skoro 4.000 dinara...

GRADSKA KAPELA U DELIGRADSKOJ

U Kapeli u beogradskoj Deligradskoj ulici, koja se nalazi u krugu Kliničkog centra Srbije, spremanje pokojnika, odnosno kupanje i oblačenje, naplaćuje se 3.639 dinara po cenovniku JKP "Pogrebne usluge". Prenos umrlog od bolnice do mrtvačnice košta 873 dinara, dok prevoz do groblja košta 1.746 dinara. Prenošenje preminulog u pogrebno vozilo i iznošenje iz vozila, prema ovom cenovniku, košta 1.885 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

zaliv.co

20.07.2016. 22:50

@goga - ima i na drugim mestima, jos gore ne brini nista ali nije stvar u tome, stvar je u tome sta se desava kod nas...u ovoj zemlji ne daj Boze da se razbolis ili umres, uzece ti poslednju paru pa cak i onu koju nemas, zaduzice te pa ti posle otplacuj sa kamatom ako mozes a ako ne izvrsitelji te izbace na ulicu....socijalne pravde nema, od nje nema ni "s"

мрсимуд

20.07.2016. 23:25

@goga - Па да, после се чуде пучу, и кажу како се угрожава демократија и воља народа слободно изабрана на изборима. Када би све ове наше проблеме ишли и питали грађане од куће до куће, слажете ли се са овим поступцима 99% се не би сложило да власт на републичком или локалном нивоу овако ради. Па сад шта је демократија? Владавина народа!?, или, политичка диктатура новца!?. Ја би рекао ово друго. напреДНО, нема шта. Куда ли јури овај титаник?.

fiken

20.07.2016. 23:57

evo scenarija za nove MARATONCE! Jel ovde u pitanju sukob interesa? Jedna strana drugoj namešta mušterije?

Pančevac

21.07.2016. 00:25

Preko puta bolnice u Pančevu je "divno" opremljena radnja sa pogrebnom opremom, sa sviim mogućim i nemogućim đakonijama i osvetljena kao kockarnica u Las Vegasu. Baš lepo, bolesnik koji dolazi na lečenje ima veoma lep pogled i "dodatnu motivaciju" za lečenje. FUUUUUUUUUUUUJ! Pitam se ko to dozvoljava, kakva morbida... Što bi rekao Koja iz Discipline kičme: Neukusu treba reći ne, bilo kad i bilo gde!

mica

21.07.2016. 00:49

užas, a sto nije o trosku socijalnog sve do kapele, pa mogo se para za života izdvaja za socijalno tako da bi mogli ovo kupanje i oblacenje a i nošenje da caste

Mladen Sudarevic

21.07.2016. 01:45

Nije baš jeftino, ali nije ni skuplje u poređenju sa drugim pogrebnim preduzećima.

Pjer

21.07.2016. 06:48

Slično je u bolnici u Sremskoj Mitrovici. Ja sam za oca platio oko 10.000 dinara. Jedino što me niko nije pitao da li hoću njihove usluge.Za račun sam morao da idem u drugi lokal, a prethono su me pitali da li uopšte hoču račun. Bruka.

Pogrebna služba

21.07.2016. 07:07

Mora se zaraditi nekako, kriza je velika... snalaze se ljudi, dok ne uđemo u EU !!

Aleksandar Jevtić

21.07.2016. 07:41

Iznošenje mog pokojnog brata Dobrice iz stana u Austriji ( i utvrđivanje smrti) naplaćeno je 650 evra

Goca

21.07.2016. 08:35

ajde sto na zivima se zaradjuje ali sad je biznis i na preminulima.Ovde te nepitaju imas li ili nemas para, za to mora biti pa se tako i ponasaju pogrebne sluzbe, dok jednom nesmrkne drugom svane. jos ce biti i usluzno da se naplati da neko kuka za pokojnikom. Tuzno!!

SMOKI

21.07.2016. 08:52

Ovo je skandal.Pa 70% bolesnih umire zbog lekarske krivice i jos treba da se plati.Pa to je neverovatno.Kuda li ide ova jadna drzava?Ako treba da se zatremo onda to uradimo sto pre i brze manje ce boleti.

Gordana

21.07.2016. 09:27

Isto tako je i na zapadu samo sto se ne naplaćuje hladna soba jer su u sklopu bolnice, a cene minimum 3000 €, nevalja ni da se umre...skupo...

Миљојко

21.07.2016. 10:08

Због оваквих ствари уопште не планирам да умрем.