Matija Bećković: Kobne naše podele

20. 07. 2016. u 17:07

Bratoubilaštvo u Srbiji počelo je u ratu, produženo je posle rata, a nije prestalo ni u miru, do današnjega dana

Матија Бећковић: Кобне наше поделе

Bratoubilaštvo u Srbiji počelo je u ratu, produženo je posle rata, a nije prestalo ni u miru, do današnjega dana.

Oni koji su takvu odluku doneli nisu bili naivni i znali su šta rade. Znali su šta se u Srbiji zbivalo i predvideli šta će se zbivati sve dok bude taj dan slavila kao veliki praznik. Ta odluka je daleko veći zločin od onog koji se dogodio u Beloj Crkvi, na Ivandanj 1941. godine. Da je ostalo na onom što se ovde dogodilo, već bi se i zaboravilo. Bogdan, Žikica i Milenko odavno bi jedni drugima poljubili rane, zagrlili se i poljubili, ali nisu im dali oni koji su odlučili kako su odlučili, a ta odluka je umnogome odlučila sudbinu Srbije i srpskog naroda.

Oni koji su Belu Crkvu "preselili" na tako ubitačan način po rod, liči kao kada bi za simbol Prvog srpskog ustanka, umesto Marićevića jaruge, uzeli Radovanjski lug, a umesto časnoga krsta, na kom su se ustanici zakleli, uzeli sekiru kojom je Karađorđe ubijen.

A zašto je odlučeno kako je odlučeno, nije teško dosetiti se, a da li je to bio početak ustanka ili bratoubilačkog rata, lako je zaključiti. Umesto da je sve ostalo u Beloj Crkvi, Bela Crkva se preselila i podelila svaku kuću u Srbiji. Iz kuće se premestila u duše i mozgove, a odatle u zakone i sudove, škole i udžbenike, novine i knjige. Da bi sve bilo kobnije, nema u Srbiji nijedne kuće koja nije bila na obe strane i nijedan Srbin koji se ne bi mogao brojati kao dvojica. Obojica su danas gubitnici i poraženici. Zato je Srbija jedina u kojoj se nije završio ovakav bratoubilački rat i u kojoj se održavaju ovakvi skupovi i drže ovakvi govori.

(Iz besede posle parastosa

ubijenim srpskim žandarmima 7. jula 1941. godine u Beloj Crkvi)


Matija Bećković, pesnik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

alal ti vera

20.07.2016. 17:16

Kobne podele - reče čovek koji bilo koju priču o bilo čemu počinje napadima na komuniste kojih više nigde nema. Dok njegovi četnici rasprodaše sve što Srbija ima i vredi.

repus

20.07.2016. 18:19

@alal ti vera - grešite srbija jedina zemlja na planeti gde komunizam postoji I nadograđuje se sva deca I unuci komunista ili kako ih moj deda zvao grabuljista su završila u inostranstvu škole I postali vodeci clanovi tobože patrioskih partija gde govore narodu sda je eu I natu užas I nikako ne treba da uđu u te istitucije jel onda nebi oni mogli doživotno da vladaju srbijom a I njihova deca I novac su na zapadu tako da komunizam u srbiji nikada nije bio jaci I perfidniji nekibi u vlast neki u ejedinjene nacije

Francesco

20.07.2016. 18:23

@alal ti vera - Jednom sam, kao student, na neviđeno ukrao knjigu koja bila u načetom paketu koji je trebao da bude unet u knjižaru Plato. Deset koraka dalje sam video da je u pitanju knjiga Matije Bećkovića, okrenuo sam se i vratio knjigu nazad u paket.

Cinjenice

20.07.2016. 18:34

@alal ti vera - Samim tim sto si se potpisao "alal tj. halal" dovoljno govori ko si i sta si...I dan danas vladaju komunisti i njihova deca, a cetnici jos uvek nisu na vlasti, kamo srece da jesu, vodili bi racuna o Srbiji za razliku od vas bezboznika koji ste uzrok svih nesreca Srbije.

leon

20.07.2016. 19:44

@alal ti vera - Komunizam je upropastio i ovu zemlju i ovaj narod ,najviše me nervira kad neko kaže e nećemo brat na brata ...komunisti nisu naša braća to moramo znati jednom za svagda i tako se prema njima ponašati ....

ranko75

20.07.2016. 20:37

@alal ti vera - Sada nam jos objasni motive zasto si je vratyio da nam bude jasnije. Da li zato jer te je stid pred Matijom, ili zato sto nislis da nista ne vredi posto je od Matije?

TREĆE OKO kao Opcija

20.07.2016. 21:31

@alal ti vera - SRBO-ČETNICI su istorijska kategorija koji su svoju šansu prokockali i to na jeftino bedan način da bi tako neuki u dimenzijama real-politike skončali sramno baš kako su delovali i živeli. KOMUNISTIČKA SABLAZAN nije orginalno srpsko već je uvezeno u Srbiju i dorađivano za potrebe na terenu da bi uspeli u zadatku oduzimanja zdravog razuma i dovođenja celog korpusa u stanje beznadežnosti pa se onda pojavljuje komunistički mesija i za slepo podaništvo nudi iluziju u bolju budućnost. A gde je tu 3 ?

Dedino unuče

21.07.2016. 17:04

@alal ti vera - Iz komentara se jasno vidi da je unuk nasledio, a izgleda i podigao na viši nivo, dedino znanje i mudrost. Za dedu sew ne može tvrditi, ali unuk je očligledno faličan u oči, jer nije video, a ni znao, da su za vreme "komunizma" ljudi radili i gradili, kako državu tako i svoja domaćionstva i uživali. Unuk ne vidi da je narod nezaposlen, obespravljen i polugladan obilazi "narodne" kuhinje i kontejnere, što nije bilo u "komunizmu", nego za "vakta" njegovog mudrog i pametnog dede.

Igor

20.07.2016. 18:19

Još uvek nismo saznali.kakav je stav Matije B. po pitanju svejeresi ekumenizma.Muk i apsolutna tišina....Izgleda da mu je malo neprijatno pred Bogom.

Miloš

20.07.2016. 18:25

Nikako nemogu uću u polemiku sa velikanom poput Matije. Ali mislim da imam pravo da kao obični mali čovek kažem svoje mišljenje. Gosp. Bećković je kao srpski akademik učestvovao u redefinisanju položaja Srba u Jugoslaviji. Tada je aktivno radio na razgradnji Juhoslavije koja nije kao valjala i stvaranju boljeg rešenja za sve Srbe. Rezultat vidimo od Kosova i Srpskih Krajina pa do sadašnje "uže" Srbije. Neznam zašto akademici nemogu preuzeti odgovornost nego idalje izmišljaju uzroke naših nevolja

ako

20.07.2016. 19:58

@Miloš - U uslovima gde su slovenci i hrvati jako lepo definisali svoju politiku otcepljenja i pripremali teren da uspeno napuste brod koji tone (ex yu) ne vidi sta je to Gosp. Beckovic lose uradio ako se zalagao za interese svog naroda.

sasa

20.07.2016. 20:20

@Miloš - bas tako , kad su intelektualci imali sansu da nas definisu i usmere ,oni su spavali na svojim pozicijama

Husnija Bitic

20.07.2016. 19:44

Komunisti su krivi za sve. Komunisti su krivi i za proslogodisnje poplave, za ovogodisnju vrucinu, za nezaposlenost, za sva ubistava koju su pocilini, komunissti, cetnici, nemci, ustasi, ballisti,,, za zrtve u Hirosimi I Nagasaki. Koga bi mogli okriviti za probleme, da nisu zemlju oslobodli, izgradili i upravljali bratsivu u miru punih 45 godina?Matija Beckovic, treba da se pokrije, ne izlaziti u javnoist, jer on je bio jedan od ratnih huskasa iz Francuske 7 krajem proslog veka.

Mara

20.07.2016. 19:55

Tacno tako gosp. Beckovicu, kao i uvek puno toga ste rekli u samo par recenica. Sprko najvece prokletsvo nesloga: Karadjordjevici i Obrenovici, partizani i cetnici, sada se po strankama razvrstavamo kao da da mi nismo mnogo vise od politickog opredeljenja, kao da nemamo istu istoriju, obicaje tradiciju , slavne pretke.... sto je mnogo lepse i vaznije od politike.

floyd

20.07.2016. 20:37

Наследници комуниста упорно негирају да је тај рат био братоубилаштво невиђен их размера. Схватам их, стара класа је побијена, у име неке равноправности, и створена је НОВА КЛАСА, још богатија. Они сада у трећој генерацији владају државом, а распрострањени су по скоро свим странкама у Србији. Јадни ти побијени наши дедови, којима се ни гроба не зна!

AKADEMIJA, zar ne ?

20.07.2016. 21:23

Čovek ima pravo da kaže šta misli, a svako od nas može da se sa tim složi ili ne. Pitanje za Akademika iz (još uvek se zvaše) tzv. SANU: KOJI je to faktor koji jedino unutar srpskog nacionalnog korpusa ima izražen nagon za samoraspadanje do nivoa krvnog obračuna ? Kako to da drugi otpali iz srskog krda mogu da stvore svoje Kohezine Faktore, a koji se baziraju na AntiSrpskoj Histeriji? Šta je to SVETO među Srbima da ih povezuje ? Kako to da u Srbiji nema ništa "srpsko" sem tzv. SANU i tzv. SPC ?

baunti

20.07.2016. 21:29

Zanimljivo, drvlje i kamenje na covjeka, a niko da shvati poentu teksta. U komentarima je ocigledno upravo ono o cemu on pise. Dobro je vise, Srbi! Zaboravite na podjele na komuniste i rojaliste (partizane i cetnike). Zaboravite na toliko velike podjele! Svi smo mi Srbi i svi smo podjednako tesko stradali od istih podjela! I dobra i zla su nam donijeli i jedni i drugi, ali najvise ta prokleta podjela! CCCC!!!! Samo SLOGA Srbina Spasava!

E NEĆE BITI CCCC jako dugo

20.07.2016. 23:58

@baunti - Brale baunti @ - ne da se zaboravi nego se ide do kraja...nema među Srbima pomirenja jer ništa SVETO nemaju zajedničko sad i danas, a pogleda u budućnosti nema -oćoravismo od akademske (ne)pameti. Idemo dalje u nove podele i to definitivno raskolničke - ja se nisam ubacio (niti sam dozvolio) u Tunel Katarze da bi bio presrećan posrbijančiti Srbijanac već ostade (zaostah) i dalje kao Genocidni Srbin...To je razlika koju ne može niti 1 Akademija da premosti i to zauvek. Mi tamo a vi onamo !

ekektričar

20.07.2016. 22:49

Nazdravlje ! Diskusija vri od pametnjakovića ... Imamo sjajnu budućnost ... A ovaj Bećković, malo-malo, pa "bušne" po negde, kol'ko da se ne zaboravi da je odavno akademik ... A sve njegove priče upravo podupiru podele i samo podelama služe ... Ima se utisak da je njegova želja za nekom osvetom izuzetno veliika ... Jadan li je ovaj narod sa ovakvim "umovima" ...

Ruben

21.07.2016. 17:41

@ekektričar - Matija je vjerojatno najveci pjesnik na svijetu danas ; to lako moze zakljuciti bilo ko ko prati svjetsku literaturu - i veliki narodi bi bili srecni da imaju autora tog kalibra; a ti ako si strucan elektricar koliko mjerodavan o politicko intelektualnoj analizi onda je pravo cudo sto si uopste ziv.

Radovans

21.07.2016. 18:23

Stidim se i da pomislim da sudim o umnosti velikog coveka Matije Beckovica, boga molim da Srbija bar u buducnosti razume i shvati njegovu velicinu. Hvala mu sto postoji, imao se rasta i roditi.