Nema vraćanja para od aranžmana u Turskoj

J. Su.

19. 07. 2016. u 15:57

Uprkos haosu zbog pokušaja državnog udara, Vlada Srbije neće zvanično zabraniti odlazak naših turista u turska letovališta

Нема враћања пара од аранжмана у Турској

TURISTI koji su uplatili aranžmane za Tursku neće moći da dobiju novac nazad ukoliko odustanu od putovanja. Uz to, država neće zvanično zabraniti odlazak srpskim turistima u ovu zemlju. Kako su se usaglasili predstavnici turističkih agencija i Ministarstva turizma, ne postoji nijedan razlog da se ne dozvoli našim građima da putuju u Tursku.

- Vlada Srbije nije donela odluku o zabrani putovanja u Tursku i koliko znam, neće to ni da učini - kaže Renata Pindžo, pomoćnik ministra turizma. - Sastanku su prisustvovali predstavnici sektora turizma, zaštite potrošača, kao i ljudi iz turističkih agencija koji su i organizatori putovanja. U ovom trenutku nije došlo do prekida čarter-letova i letnja sezona u antalijskoj regiji se nesmetano odvija. Tamo nema problema, a agencije imaju svoje predstavnike. Većina agencija rešila je problem otkazivanja, ili drugom destinacijom ili pomeranjem rokova putovanja. Nadamo se samo da neće doći do pogoršanja situacije.

Kako je rekao predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Milan Lainović, učesnici sastanka su se složili da sezona treba da se nastavi i da nema prepreka da turisti letuju u Turskoj. Da bi putnici mogli zakonski da dobiju novac nazad, Vlada Srbije morala bi zvanično da donese odluku o zabrani odlaska u Tursku ili da oni proglase vanredno stanje.

- Na destinacijama nema problema i putnici mogu da se osećaju bezbedno - rekao je Lainović. - Agencije imaju samo pet do sedam odsto otkazivanja, a u ovoj sezoni je prodato između pet i sedam hiljada aranžmana. Do polovine avgusta termini su rasprodati. Kako zabrane ne postoje, putnici sami odlučuju da li će otići na uplaćeno letovanje ili ne.


KAZNA PO ZAKONU

TURISTIČKA inspekcija potvrdila je "Novostima" da novosadska porodica Miković nije otišla na letovanje u Egipat, iako su uplatili celokupan iznos, zbog propusta turističke agencije "Go travel" u Novom Sadu. Njima su samo dan pred put poslali SMS poruku da im je put otkazan.

- Prema prikupljenim dokazima propust je nastao zbog toga što je turistička agencija "Go travel", kao subagent, prodala aranžman organizatora putovanja agencije "1 A travel" a da nije imala potvrdu o rezervaciji - kažu u republičkoj turističkoj inspekciji. - U kontroli ove agencije nisu utvrđene druge činjenice i turistička inspekcija će preduzeti zakonom propisane mere protiv turističke agencije "Go travel".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Tamo Neko

19.07.2016. 16:04

Tako i treba...znaju da nije sigurna zemlja i uplacuju... kad zagusti...e mi necemo da idemo...ma nemoj...

Nr

19.07.2016. 16:16

I ne treba, I prije puca su bile bombe I napadi, ali dzaba. Neka sad idu, kako se svojoj djeci ne boje!!!

Andreja

19.07.2016. 16:24

Vucic poziva da se ne ide u Tursku a njegov ministar se dogovorio da ne vrate pare.Lepo se oni dogovorili.Verovatno dele parice.

Gile

19.07.2016. 16:26

Nek nam daju odmah i naoružanje kad nas već šalju svesno tamo!!! Da smo normalna država ovakve stvari ne bi dolazile u pitanje!!! A ovako, pola ministarstva ima te turisticke agencije, pa doneli zakon da zaštite svoje interese!!!! Moreee bre, kako ste krenuli izazvaćete i u Srbiji puč do kraja, ali od strane naroda!!!

Pekmen

19.07.2016. 16:59

I ne treba da im vrate. Pa nije bilo mirno u Turskoj sve do juce pa da imas razumevanja. Sutra Vlada treba da salje avion o trosku gradjana da bi se vratili turisti koji su i pored toliko teroristickih napada otisli na letovanje u Tursku.

Gagi

19.07.2016. 18:52

Ako je verovati internet strani http://m.tportal.hr/vijesti/436943/Rusija-svojim-drzavljanima-zabranjuje-odlazak-u-Tursku.html Rusija je privremeno zabranila odlazak svojim građanima u Tursku dok se ne razreši situacija oko pokušaja državnog udara. Za razliku od Rusije, na predlog našeg Ministarstva turizma doneta odluka da se građanima Srbije koji ne žele sada da letuju u Turskoj, ne vraća novac. To je bilo i za očekivati posle izjave g-dina Ljajića, da u Turskoj nije uvedeno vanredno stanje.

Lune

19.07.2016. 18:55

Hm,hmmm..pravi, poslovni ljudi,agencije, bi aranzmane, osiguravali od "ratnog i politickog rizika" !!

mm

19.07.2016. 20:10

da li treba neki kvazi ministar da ti kaze gde ti je bezbedno? pa svi imaju oci i umeju da citaju vesti. pa ako se i tad ne plasis i bas moras u tursku i nigde drugde, pa ti idi, ali nema posle- kuku lele, saljite avion po nas. a taj ministar neka se zamisli kakve preporuke daje i zbog cega to radi

micko

20.07.2016. 22:13

@mm - MM (svako od nas ima pravo da obožava svoje pretke i da navija za njih )

Boris

19.07.2016. 21:24

Pa sta treba da se desi da agencije vrate pare ...ja sam otkazao letovanje i Kon Tiki mi je vratio 800 e a 400 za avio karte zadrzao .Kako nije sramota to udruzenje turistickih agencija i predstavnike vlade i potrosaca da stite interese agencija ,da li u opstim uslovima zakon o turizmu ne pise da treba ju da se staraju i o interesima putnika.Vanredno stanje je proglaseno na teritoriji Istanbula znaci jednom delu teritorije Turske i sto bih ja snosio rizik poslovanja ,ja nisam platio Turcima

mićko

19.07.2016. 22:22

Našim agencijama je bitno plati nemoraš ići a i ako odeš i vratiš se u limenoj pidžami isto je nebitno

kneginjica

20.07.2016. 23:07

Ne bih u Tursku isla ni kad bi mi dali besplatno u hotelu nsa 5*. Dzaba im sve, kad su turci. Jahali su nas 500 godina pa nece sad dobiti moje pare.