Dejvis: Istraživanja ruda kod Bora smo platili pola milijarde dolara

Ljubiša TRIFUNOVIĆ

19. 07. 2016. u 18:15

Klif Dejvis, predsednik kanadske kompanije "Nevsun", za “Novosti” O istraživanju rude bakra i zlata u okolini bora, čija prava poseduje njegova firma

Дејвис: Истраживања руда код Бора смо платили пола милијарде долара

Klif Dejvis

NALAZIŠTE Čukaru peki, kod Bora, potencijalno je jedno od najbogatijih ležišta bakra i zlata na svetu. Da u to nismo uvereni, svakako ne bismo, za otkup većinskog dela prava na istraživanje na tom prostoru do sada investirali približno pola milijarde dolara!

Ovo, u ekskluzivnom intervjuu za "Novosti", ističe Klif Dejvis, predsednik kanadske kompanije "Nevsun", koja je nedavno postala većinski vlasnik istražnih prava u rejonu Čukaru peki, kod Bora, gde su ustanovljeni početni resursi od 65 miliona tona rude, iz koje je moguće dobiti oko 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata.

* Kako ste došli u posed većinskog vlasništva u projektu "Timok"?

- "Nevsun" je nedavno kupio kanadsku kompaniju "Rezervoar minerals" (RMC). Na taj način, indirektno smo postali vlasnik "Rakite", preduzeća koje je bilo u vlasništvu RMC i američkog "Friporta", i projekta "Timok", kod Bora. Ukupna cena koju je platio "Nevsun" je oko 500 miliona dolara, uključujući i 135 miliona koji su plaćeni "Friportu".

* Po preliminarnoj ekonomskoj studiji, projekat "Timok"je jedan od najznačajnijih resursa bakra i zlata na svetu?

- Tako je. Početni rezultati zaista ukazuju na to. Zbog toga je "Nevsun", nakon što smo već investirali pola milijardi dolara u ovaj posao, nastavio sa detaljnim geološkim istraživanjima na ovom prostoru.

NE KOMENTARIŠEMO SUDSKI PROCES * PROTIV "Nevsuna" potoje ozbiljne optužbe za kršenje ljudskih prava u vašem rudniku "Biša", u afričkoj državi Eritreji? - Naša kompanija ne daje komentare dok traje sudski proces. Mi smo veoma zadovoljni svojim odgovornim i progresivnim pristupom ljudskim pravima. Rudnik "Biša" je prošao nekoliko nezavisnih procena o svom pristupu u pogledu ljudskih prava. Te procene su revidirane i rezultati su bili pozitivni.

* Koliko ćete investirati u nastavak geoloških istraživanja?

- Detalji planiranih aktivnosti u narednih nekoliko godina će se razvijati vremenom. Ali jasno je da mi želimo da unapredimo projekat. Sam pristup će zavisiti od nekoliko tehničkih faktora koji će biti utvrđeni u narednih 12 do 18 meseci. Planiramo da unapredimo projekat iz faze preliminarne ekonomske procene ka fazi preliminarne studije izvodljivosti, a potom i do studije izvodljivosti koja će u potpunosti biti prihvatljiva za banke. Još uvek je rano da se precizira koliko će biti potrošeno na istraživanja. Ali početna procena bi možda bila između 50 i 70 miliona dolara.

* Kada bi rudnik mogao da počne s radom?

- Rano je procenjivati sa sigurnošću kada bi rudnik mogao da počne s radom. Međutim, nakon ulaganja pola milijardi dolara za kupovinu projekta, u najboljem interesu "Nevsuna" je da brzo unapredi projekat. Ali ujedno to treba uraditi i na propisan i odgovoran način.

* Kakvu korist bi od otvaranja rudnika u okolini Bora imala država Srbija?

- Republika Srbija će imati dosta koristi. Od ekonomskog uticaja zbog zapošljavanja u rudniku, što je i najvažnije, ali i kroz višestruki efekat zbog nabavke proizvoda i pružanja usluga za potrebe potencijalnog rudnika. Ne treba zaboraviti ni to da bismo, ako dođe do otvaranja rudnika, bili u obavezi da plaćamo rudnu rentu, što je svota koja, definitivno, nije zanemarljiva.

* Pored američkog "Friporta" u projektu "Timok", u drugom projektu u okolini Bora pod nazivom "Tilva" partner vam je "Rio Tinto", jedna od najvećih rudarskih korporacija na svetu?

- "Nevsun" radi na zajedničkom projektu sa "Rio Tintom" na istražnim prostorima "Tilve". Ovaj zajednički projekat je relativno skoro ugovoren i istraživačke aktivnosti su tek startovale početkom ove godine. Još je rano za bilo kakve rezultate, a ceo projekat finansira "Rio Tinto".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Gazda

19.07.2016. 18:34

svo vreme govorimo da Srbija ima toliko bogatstvo sledecih pedeset godina da udvostrucuje potrosnju ne moze da potrosimo. Platili ste za ono sta mi vec znamo. Sta je tu vase.

pera

19.07.2016. 21:32

@Gazda - Da je ovo normalna država narod bi poskakao i najurio ove belosvetske koji istražuju na našoj zemlji. Ko je bre vas pozvao da eksploatišete zamislite srebro i zlato. Motka narode, motka. Kakve bre evropske unije kome to treba to ni njima samima ne treba. Mrš sa naše dedove zemlje mi nismo mutavi možemo i sami da kopamo po njoj.Šta su uložili podmitili nekog ko im je dao istraživanja za sitne pare na tacni.

Posmatrač iz Nemačke

19.07.2016. 19:42

@Vuk Popovic - Da, verovatno bi se našlo i para, ali naše pare se teže kradu od stranih! Stranci lakše kogu da gurnu pare u džepove vrhuški i drugima u vladi, nego npr. neka domaća firma. Ne tvrde li mnoge evropske i svetske institucije da je u Srbiji korupcija političara među najvećim na svetu?

demagog

19.07.2016. 18:54

Da nije ovaj malo preterao sa cenom 'istraživanja'? Šta je tražio? Promenjive iz serije Zvezdane staze?

Mića Bor

19.07.2016. 18:56

Ovo je daleka buducnost za Bor i njegove gradjane. Sadasnjost je sasvim nesto drugo,naime nasi rudari u Borskoj jami u Cerovu i u Krivelju kopaju siromasnu rudu. Cijom preradom se dobija jedva isplatljiva kolicina bakra, srebra ,zlata. Sudeci po recima nasih "strucnjaka".Cudi me da im nije pala na pamet eksploatacija ovih i ovakvih nalazista ,za koja se jos odavno u narodu znalo. Trebao je da dodje tamo neko da nam otvori oci.

naranca

20.07.2016. 23:02

@vh - Evo ja cu da istrazujem u pola cene pa kad ne nadjem nista kao I oni mozemo tu da sagradimo metro.Radovan III.

Dijagnostičar

19.07.2016. 19:11

Ovo je klasična prevara SRPSKOG NARODA! Kome ovaj gospodin priča o sumi koja "nije zanemarljiva" za rudnu rentu ? Kako nije zanemarljiva kad iznosi jedva 9 %. ? Dokle vise da budemo ovce pitam se? Radna mesta, kaže... Koja radna mesta? Za 200 - 300 evra mesečno? Gospoda će samo na osnovu ovakve koncesije dobiti od bilo koje banke više milijardi dolara kredita ODMAH, i imaju i jare i pare. Ovo je trebalo država da radi, a ne stranci.

naranca

19.07.2016. 19:12

A ko vas je zvao?Ko vas je bio po usima?Idite kuci pa tamo.''istrazujte''..Mrs....

zaliv.co

19.07.2016. 19:21

Eto za sta su nasi preci prolivali krv, da bi nas kojekakvi belosvetski hostapleri jahali kao magarce....jos se nasi time i ponose. Boze gde ja zivim!

Mister No

19.07.2016. 19:24

Mico, kad si znao zasto onda nisi "kopao". Dajte, molim vas, timovi vrhunskih inzenjera i naucnika, pre svega nasih, rade na ovim istrazivanjima godinama. Samo si ti znao gde je i koliko ga ima...

ranko75

19.07.2016. 20:49

Nije ovo nista novo.Jos je u staroj Jugoslaviji pre II sv. rata francuzi su vadili bakar iz Borskog rudnika i samo od zlata koje su nasli uz bakar pokrili sve troskove a bakar im ostao dzabe.

Dejanbg

19.07.2016. 21:24

Ma naravno, treba još i da im zahvalimo. Kome su bre dali tih pola milijarde ? Zašto nisu za 200 din kupili polovan udžbenik geografije ? Već barem 30-40 god u udžbenicima za osnovne škole stoji informacija o rudnim bogatstvima Srbije. Blago nama sa Rotšildima ( vlasnici Rio Tinta) i ostalim "poštenjačinama" i "usrećiteljima" sveta.

Dule Los Angeles

19.07.2016. 21:50

Umete li vi LT da postavite sledeca pitanja: 1.Sta znace"Vasnicka istrazna prava"!? 2.Kome su platili pola mijarde dolara!? Koliko su od toga platili Drzavi Srbiji,i u koju Banku je usla uplata u Srbiji!?4. Sta ce znaciti "Vlasnicka istrazna prava kad se ona zavrse i Rudnik otvori!? 5.Neka nam pokaze ugovor o "Istraznim vlanickim pravima". Koja je ustanova i koja je licnost potpisnik sa Srpske strane!? Naravno da nece hteti da odgovari,jer je tu "mnkogo babica"! Tu su i "klauzule"o -Proviziji!

bata

20.07.2016. 18:47

Jadna smo ti mi nacija kad smo dozvolili da se po nasoj dedovini seta belosvetska bagra

naranca

21.07.2016. 01:14

''Po preliminarnoj ekonomskoj studiji, projekat "Timok"je jedan od najznačajnijih resursa bakra i zlata na svetu?'' Gledao sam koja su 10 najvecih rudnika zlata u svetu.Bor se ne pominje!!!!!!!!!!!!!!!!!!