18. jul  2016. 09.40  →  13.08 | Izvor: Beta

"Demokratija u Turskoj mora biti zaštićena"

Brisel, Brisel -

Demokratija i vladavina prava u Turskoj moraju biti zaštićene na njenu dobrobit, izjavila je danas visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednosti Federika Mogerini.

"Treba da kažemo da vladavina prava mora da bude zaštićena na dobrobit Turske", rekla je zvaničnica novinarima pred početak sastanka šefova diplomatija EU i dodala da "nema nikakvog opravdanja da Turska preduzima mere koje će je udaljiti od toga (vladavine prava)".

Federika Mogerini je rekla da EU u tom smisli uputiti "snažnu poruku" Turskoj.

Oko 6.000 vojnika je pritvoreno posle neuspelog puča u petak uveče u Turskoj, a poginulo je 290 ljudi.

Turski predsednik Tajip Redžep Erodgan je sinoć pomenuo mogućnost ponovnog uvođenja smrtne kazne, zvanično ukinute 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u EU.

Vojno-policijske mere posle neuspelog puča izazvale su zabrinutost zapadnih zemalja koje su pozvale Tursku da poštuje vladavinu prava i ustavni poredak i da se uzdrži od moguće opšte represije.

Berlin: Vraćanje smrtne kazne kraj pregovora sa EU

Nemačka je danas saopštila da će pregovori o članstvu Turske u EU biti završeni ako turska vlada odluči da vrati smrtnu kaznu, posle neuspelog državnog udara.

"Mi kategorički odbacujemo smrtnu kaznu i uvođenje smrtne kazne značilo bi kraj pregovora o članstvu u EU", rekao je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert.

Srodne vesti