Izrael ispalio dve rakete na dron iz Sirije

Izraelska vojska ispalila je dve rakete na bespilotnu letelicu za koju se sumnja da je iz Sirije ušla u izraelski prostor ali nije oborena i vratila se u Siriju

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2016.

00:52

Default images

Incident se dogodio u centralnom delu Golanske vizije na severu Izraela, javljaju izraelski mediji.

Sirene su se oglasile u tom području. Za vreme rata u pojasu Gaze pre dve godine rakete patriot su presrele dva drona na jugu Izraela, jedan kraj luke Ašdod i drugi kraj Aškelona.

U septembru 2014. godine izraelska vojska je oborila sirijski borbeni avion koji je ušao u izraelski vazdušni prostor. Rakete patriot su ga presrele 800 metara zapadno od granice na izraelskoj strani. Odluka da se avion obori doneta je u roku minut i 20 sekundi.

Avion je pogođen na putu nazad u Siriju, a sirijski piloti su uspeli da se katapultiraju iz letelice i spuste padobranom na sirijsku teritoriju, podseća izraelski list Harec.

U aprilu te godine izraelski borbeni avion oborio je dron koji je ušao u Izrael iz Libana. On je oboren nad izraelskim teritorijalnim vodama.

Izrael inače izbegava da se meša u sirijski građanski rat ali odgovara na prelivanje sukoba preko granice, zapravo povremenu minobacačku vatru na delu strateškog Golana koji kontroliše, navodi agencija Asošiejted pres.

Izraelske vazduhoplovne snage su takođe gađale mete libanskog Hezbolaha koji se u Siriji bori na strani sirijskog režima, javljali su strani mediji.

Izraelski premijer Benjamin Natanjahu tek je nedavno potvrdio da su u nekoliko navrata gađani konvoji oružja na putu iz Sirije u Liban u nastojanju da se spreči da snabdevanje gerilaca Hezbolaha oružjem.

Izrael je u leto 2006. godine više od mesec dana ratovao protiv Hezbolaha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: