16. jul  2016. 13.13  →  18.16 | Izvor: Beta, Tanjug, RTV

JUTA: Turisti iz Srbije bezbedni u Turskoj

BEOGRAD -

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta Aleksandar Seničić izjavio je danas da su svi turisti iz Srbije koji borave u Turskoj bezbedni, nakon pokušaja vojnog puča.

video icon

"Bezbedni su svi koji su dole, nije im ni bila ugrožena bezbednost", kazao je Seničić za agenciju Beta.

On je naveo da će prema sadašnjim informacijama, jedan avion poleteti u 15 časova iz Beograda za Antaliju, a da je jutros odleteo još jedan.

"Polovina putnika je odustala, a druga polovina je odletela jutros", rekao je Seničić.

Agencije ne otkazuju aranžmane za Tursku

Turističke agencije u Srbiji koje su klijentima ove sezone ponudile aranžmane u Turskoj još ne razmišljaju o njihovom otkazivanju, posle sinoćnjeg pokušaja državnog puča u toj zemlji.

Agencija "Kontiki" je klijentima ove letnje sezone ponudila aranžmane u toj zemlji, a kako je za Tanjug rečeno u toj agenciji, za sada sve funkcioniše najnormalnije.

Navode da ne postoje informacije da se na destinacijama na kojima su njihovi klijenti bilo šta dogodilo, a u slučaju da se nešto nepredviđeno desi biće organizovan čarter let kako bi putnici mogli da se vrate u zemlju.

Ističu i da njihovi turisti koji su trenutno u letovalištima u Turskoj ne žele da se vrate kući.

U agenciji "Oktopod" za Tanjug kažu da prate situaciju i da čekaju ponedeljak, kada bi trebalo da se "iskristalizuje" situacija.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas građane da ne putuju u Tursku jer im, kako je rekao, država trenutno ne može garantovati bezbednost.

Navode da dobijaju pozive od klijenata koji su zabrinuti, da mali procenat otkazuje putovanja za Tursku, da postoji mogućnost da se otkažu aranžmani u toj zemlji, ali da je potrebno sačekati definitivni dogovor na "višem" nivou, odnosno između turističkih agencija u Srbiji, avio prevoznika i partnera u Turskoj.

Međutim, pojedine agencije su još na proleće, predosećajući razvoj situacije, odlučile da u ponudi nemaju Tursku kao letnju destinaciju.

Na takav korak su se odlučile agencije "Argus turs" i "Sabra", u kojima je za Tanjug rečeno da su to uradile posle niza terorističkih napada u toj zemlji.

"Uopšte nemamo aranžmane za Tursku, nismo ni započinjali ovu sezonu, jer smo predvideli sva dešavanja", kažu u "Agrus tursu".

Iz "Sabre" navode da su celokupan program za Tursku otkazali još pre mesec i po dana.

Turkiš erlajns: Nastavljamo sa letovima

Aviokompanija "Turkiš erlajns" saopštila je da od danas normalno nastavlja sa letovima i da je njihovo poslovanje na istanbulskom aerodromu Kemal Ataturk normalizovano.

Usled novonastale situacije putnicima koji imaju individualnu ili grupnu rezervaciju za letove Turkiš erlajnsa, uključujući AnadoluJet, bez obzira da li je reč o odlasku ili dolasku u Tursku, domaćim letovima ili tranzitnom letu preko Turske, između 15 i 17. jula, kao i za letove za koje su karte izdate zaključno sa 15. julom pod uslovom da se karte promene zaključno sa 15. avgustom nude se više mogućnosti.

Jedna od njih je da i da se promeni rezervacija bez ikakve naknade pod uslovom da se putovanje realizuje u okviru iste regije, takođe moguće je podneti zahtev za refundaciju.

Za potpuno neiskorišćene karte refundacija će se izvršiti u potpunosti, a za delimično iskorišćene, refundiraće se preostali letovi.

Validnost karte se može produžiti najkasnije do 15. avgusta 2016. bez ikakve naknade, ističe se u saopštenju.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

брљ  16. 07. 2016. | 14:28
... `кул`, пуч је и планиран у време `смене` туриста ? "Савршено"...