Bregzit ubrzan: Premijerka dolazi u sredu

Svetske vesti - Ponedeljak 11.07.2016 - 19:18

Odlazeći britanski premijer Dejvid Kameron saopštio je da će ta zemlja dobiti novog premijera u sredu, i potvrdio je da će to biti Tereza Mej.

Tereza Mej, nova Tereza Mej, nova "gvozdena lejdi"; Foto: Getty Images

Tereza Mej je ostala jedina u trci na lidera Konzervativne partije nakon povlačenja Andree Lendson.

Kameron je u obraćanju medijima najavio da će u sredu uveče i konačno napustiti ministarsku fotelju.

On je najavio da će to učiniti nakon što su saopšteni rezultati referenduma na kojem su Britanci izglasali opciju na napuštanje Evropske unije.

Od tada traje trka ko će naslediti njegovo mesto, a danas je postalo jasno da će to biti ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej.

Ovo bi svakako moglo da ubrza proces Bregzita, s obzirom na to da su evropski lideri zahtevali da se sačeka dolazak novog premijera kako bi se aktivirao član 50 Lisabonskog sporazuma, a sama Tereza Mej je navela da kada dođe na vlast neće pokušavati da ostane unutar EU.

Tereza Mej, ujedno će biti i prva žena premijer na čelu Velike Britanije posle Margaret Tačer.

I sama je zaslužila titulu "gvozdene lejdi" ostankom na mestu ministarke unutrašnjih poslova poznatom po tome što "melje" političke karijere duže od bilo kog kolege za poslednjih stotinak godina.

Tereza Mej je i pragmatična političarka koja je izašla neozleđena iz haosa prouzrokovanog referendumskom odlukom o Bregzitu, predstavljajući se kao lider koji će povesti zemlju iz EU iako je zvanično, premda ne i mnogo entuzijastično, bila za ostanak u Uniji.

Ona sada insisitira da "Bregzit znači Bregzit", ali kaže da neće pokrenuti proces izlaska pre kraja godine i dok pregovaračka strategija ne bude jasna, prenosi AFP.

Pred njom je naporna borba da ujedini zemlju i Konzervativnu stranku podeljenu referendumom.

Jedan od značajnijih konzervativaca, Kenet Klark, ju je svojevremeno nazvao "veoma teškom ženom", ali ona kaže da joj upravo to ide u prilog u borbama koje predstoje.

"Sledeća osoba koja će to otkriti je Žan Klod Junker", rekla je Mej navodno članovima parlamenta, povodom predstojećih pregovora o Bregzitu sa predsednikom Evropske komisije.

Rođena je 1956. godine kao Tereza Brasijer u Isburnu, primorskog gradu na jugu Engleske u porodici anglikanskog sveštenika, što je jedna od nekoliko stvari po kojima je upoređuju sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Školovala sa u ne mnogo poznatim državnim i privatnim školama, za razliku od Kamerona i mnogih iz njegovog kruga koji su išli u prestižni Iton, ali je kao i on univerzitetsko obrazovanje stekla na Oksfordu.

U Oksfordu je upoznala i svog muža Filipa, bankara, a navodno ih je upoznala pokojna pakistanska premijerka Benazir Buto.

Venčali su se 1980. godine ali nisu mogli da imaju decu.

Mejova je radila u finansijskom sektoru uključujući Banku Engleske pre nego što je izabrana za poslanika 1997. godine.

Zalagala se za promenu lošeg imidža Konzervativne stranke, a nakon pobede te stranke ne izborima 2010. godine imenovana je za ministarku unutrašnjih poslova, što važi za najteži posao u vladi.

Mej je izdržala na tom poslu šest godina, duže od bilo kog drugog ministra unutrašnjih poslova od 1892. godine, prenosi AFP.

Iako poštovana, ona nije deo ni jedne "klike" u Vestminsteru i sama priznaje da ne pije u barovima parlamenta, niti tračari o ljudima na ručkovima.

Izvori navode da je jako vredna i da dolazi tri sata pre bilo kog drugog i zna pet puta više od bilo koga prisutnog, da nije sklona rizicima i da nema mnogo vremena za hobi.

Voli da nosi cipele sa šarom leoparda, da kuva i ide na odmor sa mužem.

Kod nas je poznata po izjavi koju je preneo BBC da "Albanija, Srbija i Turska imaju siromašno stanovništvo i ozbiljne probleme sa organizovanim kriminalom, korupcijom, ponekad čak i terorizmom," i da zato treba da se upitamo "da li EU treba da nastavi da se širi, i dalje svim novim članicama sva prava koja podrazumeva članstvo".
 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: