Capital.ba

Potpisan sporazum o postavljanju energetskog kabla od Peskare do Tivta

06.02.2010. / 20:36

PODGORICA, Premijeri Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Silvio Berluskoni potpisali su danas u Rimu Sporazum o postavljanju podvodnog visokovoltažnog energetskog kabla od Peskare do Tivta, vrijednosti 720 milona evra.

Berluskoni je rekao da je ulaganje u energetski sektor najveća italijanska investicija u Crnu Goru.

“Realizacijom ovog projekta mi smo sa 14 mjesta prešla na prvo po broju investicija u Crnoj Gori. Naša privredna saradnja je sjajna, a tome je najviše doprinio sektor energetike, jer je italijnska kompanija `A2A` kupila više od 40 odsto akcija crnogorske elektroprivrede” , rekao je Berluskoni.

Đukanović je rekao da je na prvom mjestu saradnje dvije zemlje energetika, kojoj u narednom periodu u Crnoj Gori predstoji veoma dinamičan razvoj, zatim transport i turizam.

“Italija ostaje strateški partner Crne Gore, posebno imajući u vidu ulogu koju će ubuduće igrati na području Balkana. Crna Gora će i ubuduće biti stabilan partner u rješavanju preostalih pitanja u oblasti stabilnosti, evropskih perspektiva i NATO”, naglasio je Đukanović.

Berluskoni je tokom razgovora najavio punu podršku Crnoj Gori na putu evroatlanstkih integracija.

“Italija će se zalagati da Crna Gora, vrednujući njene pojedinačne rezultate, dobije status kandidata za članstvo u EU. Namjera nam je da pomognemo da Crna Gora uđe u EU. Već smo počeli konsultacije sa članicama Unije i učinićemo sve da pomognemo, jer je Crna Gora zaslužila da dobijete status kandidata za članstvo, a nadomak je i članstva u NATO”, rekao je Berluskoni.

Đukanović je istakao da je zvaničnoj Podgorici veoma važna podrška Rima na putu ka evroatlantskim integracijama.

“Mi smo spremni da obavimo sve što su naši domaći zadaci, prije svega da nastavimo sa primjenom dinamičnih i kvalitetnih reformi, ali nam je veoma važna i podrška Italije da obezbijedimo prohodnost ka punopravnom članstvu u NATO i EU”, rekao je premijer Crne Gore.

Ministri ekonomije Crne Gore i Italije Branko Vujović i Klaudio Skinola, u prisustvu Đukanovića i Berluskonija, potpisali su danas Sporazum o energetskoj saradnji dvije zemlje.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Potpisan sporazum o postavljanju energetskog kabla od Peskare do Tivta

    1. Simplon

      Sastali se Kum 1 i Kum 2