Capital.ba

Veliki pad BDP Estonije i Letonije

06.02.2010. / 19:31

Riga, Talin Privrede Estonije i Letonije su u posljednjem tromjesečju prošle godine imale dvocifren negativan rast, a analitičari im ne predviđaju rast pre 2011. godine.

Recesija u Letoniji je najgora u cijeloj Evropskoj uniji. Analitičari procjenjuju da je bruto domaći proizvod (BDP) te zemlje u posljednjem lanjskom tromjesečju opao za 16,6 na godišnjem nivou, dok je za cijelu prošlu godinu niži za 17 odsto nego u 2008.

Letonija je morala da uzme kredite od međunarodnih institucija u visini 7,5 milijardi evra. Posle pada BDP-a za 19 odsto u trećem tromjesečju, vlada u Rigi je usvojila “štedljivi” budžet, čime je ispunila ne samo uslov za dobijanje narednih tranši kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), nego je stavila pod kontrolu deficit javnih finansija.

Prema najnovijoj procjeni Centralne banke Letonije, BDP zemlje će ove godine opasti za 2,5 odsto.

Estoniju je takođe snažno pogodila globalna kriza i njen BDP je, prema procjeni analitičara, u četvrtom lanjskom tromjesečju opao za 11,5 odsto. Zemlja nastoji da ispuni uslove za ulazak u zonu evra i zbog toga je donijela oštre mjere.

Vlada u Talinu je drastično ograničila budžet kako bi ispunila mastrihtske kriterijume i mogla da uvede evro već 2011. godine. Te stroge mjere štednje su, međutim, dovele do produbljivanja recesije. Analitičari očekuju da će se pokazati da je u cijeloj 2009. godini estonska privreda zabilježiti pad od 14,3 procenta.  Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!