Trofej za povređenog Ronalda, rezervista doneo Portugalu prvu titulu!

Svetski sport - Ponedeljak 11.07.2016 - 00:11

Možda su igrali ružno, ređali remije, ali će se pamtiti da su prvaci Evrope! Portugalci su se do kraja držali svog stila i pobedili Francusku u finalu Evropskog prvenstva sa 1:0 posle produžetaka, i to u Parizu, bez Kristijana Ronalda u većem delu meča!

Prva titula šampiona Evrope za Portugal; Foto: Reuters Prva titula šampiona Evrope za Portugal; Foto: Reuters

U prvoj polovini prvog poluvremena Paje je povredio Ronalda i oslabio Portugalce, a Francuska je najbolju šansu za pobedu propustila u 92. minutu, kada je Žinjak pogodio stativu.

Kazna za to stigla je u drugom produžetku preko Edera - Francuska je ispustila treću evropsku titulu, Portugal je osvojio prvu!

Krenuli su Portugalci sa defanzivnim grčkim receptom iz 2004. godine, kada su "Heleni" postali prvaci Evrope pobedivši upravo njih u Lisabonu.

Opredelili su se momci sa Pirineja za vrebanje kontri, ali je i talentovani Renato Sančez bio previše povučen.

Francuzi su imali uglavnom jalovu terensku inicijativu, a sve je brzo palo u senku povrede Ronalda već u 8. minutu.

Brutalno ga je zaustavio Paje, a da to sudija Klatenburg nije ni okarakterisao kao faul!

Morala je prva zvezda finala da napusti igru, ali je njegova tvrdoglavost i želja za pobedom bila jača, doduše na kratko.

Po povratku u igru, u 18. minutu je pao na travu i zaplakao, nije mogao da izdrži bolove, da bi se onda još jednom vratio na teren i rizikovao još goru povredu.

Ipak, i njemu je malo kasnije bilo jasno da ne može protiv bolova, još jednom je pao na travu, zaplakao, a zatim je stavio kapitensku traku na ruku Nanija.

Kvarežma je pokušao da ga zameni, na drugoj strani se Sisoko potpuno razigrao, uputio je tri šuta, no dobro je bio zagrejan i postavljen Rui Patrisio.


Portugalci se nisu oporavili od povrede lidera, nisu uputili nijedan udarac u okvir gola za 45 minuta.

U uvertiri nastavka, nije bilo šansi, disciplinovani Portugalci zatvarali su sve prilaze golu, Dešan je pokušao da osveži tim uvođenjem Komana umesto Pajea, a konačno je šansa viđena u 66. minutu.

Tada je Grizman glavom reagovao na centaršut Komana, ali ne na nivou prethodnih partija na turniru, iako je bio na petercu.

Sve nade Portugalaca zasnivale su se na paradama Ruija Patrisija, koji je branio u životnoj formi do kraja.

Što se njegovih kolega iz ofanzivnog dela postave tiče, ironija je htela da prvi put u okvir gola loptu pošalju iz centarštuta, tek u 80. minutu!

Odbranio je to iznenađeni Loris, a zatim je uhvatio loptu kada je i Eder pokušao makazicama da ga matira.

Istorijsku šansu da se proslavi propustio je ipak Žinjak. U 92. minutu je sa ivice peterca pogodio stativu, iako je majstorski izbacio Pepea, a to se osvetilo timu u drugom produžetku.

Prvi je protekao uz oštre startove, žute kartone, Ronaldo je u pauzi bodrio saigrače i uveravao ih da mogu do podviga, u šta je poverovao Eder.

Zato je u 109. minutu odlučno krenuo ka sredini, a onda sa 20 metara uputio neodbranjivi niski udarac u sam ugao Lorisovog gola za 1:0!

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: