Svet

0

Netanjahu odbacio izveštaje o pokušaju atentata na njega u Keniji

Autor: IG

Izvor: Beta

Netanjahu odbacio izveštaje o pokušaju atentata na njega u Keniji

Izvor: Foto: AP

On je rekao da ne zna ništa o pokušaju ubistva i da je to čuo prvi put na konferenciji za novinare s etiopskim kolegom Hajlemarijam Desalegnom u Adis Abebi.

"Odgovor je ne znamo ništa, jer nema ničega u tome", odgovorio je Netanjahu na novinarsko pitanje, kako je prenela agencija AP.

Izraelski premijer putuje uz jaku bezbednost, a takvo obezbeđenje ga prati i u Izraelu, imajući u vidu pretnje kojima su izloženi izraelski lideri širom sveta.

U novembru 1995. godine je jedan jevrejski ekstremista koji se protivio politici mira sa Palestincima ubio ; tadašnjeg izraelskog premijera Jicaka Rabina posle mirovnog mitinga u Tel Avivu.

Netanjahu ove nedelje obilazi četiri zemlje potsaharske Afrike. To je prva poseta predsednika Vlade Izraela posle skoro tri decenije. On je posetio Ugandu, Keniju i Ruandu u nastojanju da uspostavi bliže bezbednosne i druge veze sa afričkim zemljama.

Uz razmenu svog iskustva o bezbednosti i drugim oblastima Izrael takođe želi podršku afričkih zemalja u UN, u kojima je Palestina priznata kao država nečlanica, posmatrač 2012. godine.

Izrael je igrao istaknutu ulogu u pomaganju afričkim zemljama koje su izvojevale nezavisnost 1960-tih godina ali su ti odnosi narušeni u narednoj dekadi kada su arapske zemlje, obećavajući pomoć izvršile pritisak na afričke države da ograniče ili prekinu veze s Izraelom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR