Bregzit neće ugroziti proširenje EU?

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je u Parizu posle samita EU-zapadni Balkan u Parizu da britansko glasanje da izađe iz EU neće uticati na dalje proširenje Unije.

U obraćanju novinarima posle samita, Oland je rekao da uviđa nesigurnost u regionu Balkana, posebno oko nastojanja tih zemalja da se pridruže bloku. "Britanska odluka ni na koji način ne dovodi u pitaje obaveze preuzete prema zemljama iz regiona Balkana. Te obaveze će biti poštovane", rekao je Oland.

U deklaraciji usvojenoj posle današnjeg sastanka navodi se da su u kontekstu rezultata referenduma u Velikoj Britaniji učesnici sa zapadnog Balkana ponovo potvrdili da je njihova budućnost u Evropskoj uniji, objavila je Jelisejska palata na svom vebsajtu.

"Jasna evropska perspektiva data je svim zemljama regiona na samitima u Zagrebu i u Solunu 2000. i 2003. godine, ta perspektiva je stalno i nedvosmisleno od tada potvrđivana, uz poštovanje dogovorenih uslova i zahteva. Zemlje regiona su na putu ka Evropskoj uniji poslednjih nekoliko godina ostvarile značajan napredak. Mi pozdravljamo napore zemalja Zapadnog Balkana u raznim fazama njihovog procesa pristupanja i pozivamo ih da nastave taj rad da bi napredovali ka Evropskoj uniji", navodi se u toj deklaraciji.

Na samitu zapadnog Balkana i EU u Parizu o migrantskoj krizi, regionalnoj stabilnosti i saradnji, učestvovali su lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Italije i Francuske, kao domaćina.

  • Zivan

    04.07.2016 22:14
    Bregzit bi mogao ubrzati prosirenje EU drzavama sa Zapadnog Balkana. Britanija je bila ta koja je cesto prosirenja uslovljavala novim privilegijama za sebe...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet