Dostupni linkovi

Reakcije na ukidanje mandata: Atak na prava Albanaca


Parlament Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Parlament Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Prijedlog Radne grupa za usagalašavanje izbornog zakonodavstva sa Ustavom Crne Gore o ukidanju posebne izborne jedince i pet mandata za koje su se izborile albanske nacionalne partije, definitivno je neprihvatljvo za sve albanske stranke.

Komentarišući dogovor parlamentarne Radne grupe koja radi na usaglašavanju izbornog zakonodavstva sa Ustavom Crne Gore, a vezano za predstavljanje manjina u crnogorskoj Skupštini, predsjednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša ocjenjuje neprihvatljivim, konstatujući da to nije ni približno ranijim razgovorima o modifikovanju predstavaljanja manjinskih naroda, a posebno Albanaca:

Ferhat Diniša:To je puno ispod stečenih prava (Foto: Savo Prelević)
"Apsolutno ne dolazi u obzir kada su u pitanju Albanci i njihovo predstavljanje u parlamentu Crne Gore. To nije ni izbliza ono što se pričalo, ono što se imalo u kontaktima i sa zvaničnicima tragajući za optimalnim rješenjem. To nije ni blizu stečenih prava, to je puno ispod stečenih prava i zato kažem da ovo što je proizvod, ako je to proizvod Radne grupe, apsolutno neće biti podržano od Demokratske unije Albanaca."

Radna grupa koja radi na uslaglašavanju izbornog zakonodavstva sa Ustavom Crne Gore se složila da ubuduće stranke nacionalnih manjina treba da postignu opštevažeći cenzus od tri odsto na izborima, a u slučaju da to ne postignu sabirali bi se glasovi stranaka manjina i na osnovu toga izvršio izbor predstavnika u Skupštini.

Sve albanske nacionalne partije su oštro reagovale na ovaj novi način predstavljanja manjina jer se time ukida dosadašnje rješenje prema kojem je za Albance bila obezbjeđena posebna izborna jedinica u kojoj su albanske, ali i sve ostale stranke, konkurisale za pet mandata.

Najoštrije je reagovao Mehmed Barthi koji je za naš program saopštio da je ozbiljan atak na prava Albanaca u Crnoj Gori i nastavak antialbanske politike. Barthi je pozvao Ferhata Dinošu na sastanak povodom ovog problema, a o čemu Dinoša kaže:

Mehmed Barthi reagovao je najoštrije (Foto: Savo Prelević)
"Vidio sam to u štampi i ja čak i bez toga i da nijesam naišao u štampi na takav poziv kao najjača albanska stranka apsolutno bih išao istim putem, pozvao bih druge da vidimo šta nam je činiti. Kažem, možda je neki nesporazum, možda je to loše prenijeto, ali ovo što čitam u novinama apsolutno ne dolazi u obzir."

Koordinator Nansen Dijalog Centra Leon Đokaj kaže da se slaže sa tim promjenama jer, prema njegovim riječima, treba težiti odvajanju politike od etniciteta, odnosno da dođe do stanja opšte svijesti da se na izborima biraju partije a ne stranke sa nacionalnim predznakom:

"Način predstavljanja u Crnoj Gori definitvno treba da ima određeni vid afirmativne reakcije jer, na žalost, svijest građana u Crnoj Gori nije dovoljno građanska u toj mjeri da možemo da odvojimo politiku od etniciteta, ali svakako nikako ne treba da dozvolimo podjelu po etničkim šavovima na uštrb demosa. Nikako ne treba da dozvolimo nekakvu federalizaciju Crne Gore, a moram da priznam i da budem potpuno iskren stavovi nekih albanskih, a i drugih nacionalnih stranaka, često puta su išli u tom pravcu, jer ako tražimo zagarantovane mandate samo za pripadnike nacionalnih stranaka onda ja to ne umijem drugačije da nazovem."

Još reakcija na izmjene izbornog zakonodavstva možete pročitati u tekstu Albanci nezadovoljni izbornim zakonom.
XS
SM
MD
LG