Demokrata vodi Vračar?

J. NOVAKOVIĆ - G. NOVAKOVIĆ

02. 07. 2016. u 19:15

Posle konsultacija, naprednjaci nude DS mesto predsednika centralne gradske opštine. Novoizabrani čelnik Skupštine Mihailo Grupković zakazao za ponedeljak nove pregovore

Демократа води Врачар?

Detalj sa konstitutivne sednice na Vračaru 24. juna Foto www.vracar.rs

SRPSKA napredna stranka ponudila je demokratama da svog člana postave na čelo Vračara, jedne od tri centralne beogradske opštine. Predstavnici DS imaju vremena do ponedeljka da prihvate ovu ponudu, a tada će se, prema najavama novoizabranog predsednika Skupštine opštine Vračar Mihaila Grupkovića (LDP), partije izjasniti i ko će u vlast, a ko u opoziciju.

Grupković je u petak kao predsednik Skupštine opštine Vračar održao konsultacije sa svim partijama koje su na nedavnim izborima osvojile odbornička mesta.

- Na konsultacijama sa SNS smo se svi usaglasili da Vračar ne sme da bude talac ucena Pokreta "Dosta je bilo" i da se mora formirati većina od 38 odbornika od ukupno 45, što znači bez odbornika ovog pokreta - izjavio je Grupković. - U tom slučaju bismo mi ponudili DS da predloži kandidata za predsednika opštine.

Međutim, predstavnici DS i DJB se nisu pojavili na ovom sastanku u opštini Vračar.

- Smatram neodgovornim što se nisu odazvali predstavnici DS i Pokreta "Dosta je bilo", jer su time pokazali nepoštovanje funkcije predsednika Skupštine opštine - osudio je njihov postupak Grupković. - Pozvaću ih na konsultacije u ponedeljak, i da se o svemu dogovorimo još jednom.

NEĆE SA SNS PONUDA stranke Aleksandra Vučića Demokratskoj stranci da učestvuje u vlasti nekima je neprihvatljiva.
- SNS i DS, zašto da ne, i to je ono što je legitimno i smatramo da će možda biti kompromisnog rešenja koje će doprineti da se na priču oko Vračara stavi tačka - rekao je Uroš Janković, predsednik Gradskog odbora DSS.
- U slučaju da naprednjaci zavladaju, mi ćemo biti konstruktivna opozicija.

Na konsultacijama su se pojavili predstavnici SNS sa svojim partnerima, SPS i DSS. Šef odborničke grupe "Vračar slobodno" Bogdan Tatić potvrdio je da je ta lista, u kojoj je i DS, obavestila Grupkovića da je "sprečena da dođe".

- Mi smo očekivali da budu svi šefovi odborničkih grupa na konsultacijama, a ne da se radi pojedinačno, takođe, očekujemo nastavak sednice koja je bila prekinuta 24. juna - dodao je Tatić.

Dok Vračarci čekaju imenovanje predsednika opštine, ne znaju ni koje stranke će činiti vladajući tabor. "Koplja" oko najvažnijih fotelja još se lome.

SABIRANjE I ODUZIMANjE

KOALICIJA okupljena oko DS, SDS, LDP, NOVA i SDU ima najviše odbornika, ukupno 17. U stopu je prati SNS sa 16. Potom sledi Pokret "Dosta je bilo" sa sedam, SPS sa tri i DSS-Dveri sa dva.

Prema nezvaničnim informacijama, SPS i DSS-Dveri su voljni da vladaju sa naprednjacima. S duge strane, lista "Vračar slobodno" pokušava da formira većinu sa Pokretom "Dosta je bilo" i drugim strankama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Glasinac

03.07.2016. 08:29

@Nikola - Nikola:Naprednjaci nemaju mogućnost da sami formiraju vlastu ovoj opštuni i zato su ponudili damokratama da zajedno formiraju vlast kako se ne bi išlo na vanredne izbore.

Sara

02.07.2016. 22:18

Pa ovde se bre nezna ko koga i ko sa kim....ludilo..Daj Boze da misle dobro Vracaru!!!

Margareta

03.07.2016. 03:57

Nisu morali da ponude demokratama mesto predsednika opstine, ali ipak jesu sto je koreknto od njih.

Miro Đokić

03.07.2016. 08:27

Ukoliko demokrate ne prihvate ovu ponudu , onda je najbolje da se ide na vanredne izbore u ovoj opštini.