BiH

Dodik: Narod odlučuje o ulasku u NATO

Dodik: Narod odlučuje o ulasku u NATO
Dodik: Narod odlučuje o ulasku u NATO

OZREN - Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da će u eri i kulturi održavanja referenduma vjerovatno i srpski narod dobiti priliku da održi referendum koji će odrediti njegove strateške pozicije, ne samo u pogledu pristupanja NATO-u.

Dodik je rekao da referendum o ulasku u NATO podrazumijeva obavezu za političare u Srpskoj i iz Srpske.

On je naglasio da srpski narod još nije zaliječio sve rane od NATO bombardovanja i ne može zaboraviti da se NATO svrstao protiv Srba u BiH i na Kosovu.

"Da li će se otići u NATO o tome će definitivno odlučiti narod u Srpskoj i to na referendumu", rekao je Dodik ističući da nisu u pravu oni koji govore da se takav referendum ne može održati.

On je naglasio da bez odluke Srpske ni BiH ne može ići ka NATO-u, a da se upravo to pitanje pokušava riješiti ustavnim promjenama.

"Pojedinačno, ne možemo da prihvatimo malverzacije oko knjiženja vojne imovine i rekli smo da gotovo nema problema sa lokacijama koje se nalaze u RS, ali te vrste raznih ili sitnih i krupnih prevara koje smo doživljavali u prošlosti moramo da zaustavimo", rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je još 2013. godine rečeno da će se pitanje vojne imovine rješavati u okviru ukupne imovine, te da bi to bilo dovoljno da se krene u Akcioni plan o članstvu u NATO-u /MAP/, odnosno na put ka pridruživanju.

On je rekao da se NATO posljednjih nekoliko godina dodatno polarizovao u funkciji nečega što bi moglo da ima štetu ili izloži određenim problemima RS i srpski narod.

"NATO koji ulazi u konfrontaciju, prije svega, sa Rusijom dovodi nas u poziciju da se svrstamo na jednu ili na drugu stranu, a mislim da mi ne bismo smjeli da se svrstavamo, posebno ne protiv Rusije u tom nekom eventualnom, hipotetički gledano, sukobu", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sastanak u Varšavi, koji će biti održan za nekoliko dana, očigledno će poslužiti dodatnoj polarizaciji odnosa Zapad i NATO - Rusija.

On je dodao da nema odlučivanja u institucijama BiH bez jasnog stava iz Srpske.

"Očigledno je da se ovo počelo uvažavati i očekujem da ovakva praksa neće biti prekinuta. Ljudi iz Republike Srpske znaju šta su naši stavovi, koji se ne mogu kreirati u Sarajevu pod pritiskom stranaca ili neke atmosfere, a odluke od kapitalnog značaju su kao ove o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/", rekao je novinarima Dodik.

On smatra da bi na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH bila predložena adaptacija SSP-a da je mogla biti usvojena.

"Vidimo šta se dešava sa Evropom, a elementarna pamet nalaže da se stane malo i sagleda kuda ide Evropa da bismo mi mogli da znamo gdje ćemo. Sada se zna da Evropa nije ono što je bila prije pet godina i da neće biti, te bi zbog toga trebalo da sačekamo i vidimo njenu poziciju", dodao je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska u nedjelju, 26. juna, odbacila prdloženu adaptaciju SSP-a.

"Kao predsjednik sam okupio sve predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, te različitih udruženja i svi su bili jedinstveni da je predložena adaptacija SSP-a pogubna za našu privredu i prerađivačku industriju. Kao političari to ne možemo da ignorišemo i zato imamo jedinstven stav", rekao je Dodik.

On je podsjetio da su na sastanak o SSP-u bili pozvani i predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH.

"Treba znati da je Savjet ministara BiH, saglasnošću naših ministara, glasao za adaptirani SSP i da je još bilo preostalo da se izjasni Predsjedništvo BiH", podsjetio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije