Linkovi

Erdogan se izvinio Rusiji


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Kremlj je saopštio da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uputio izvinjenje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za obaranje ruskog vojnog aviona i pogibiju pilota prošle godine.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov izjavio je u Moskvi da je šef turske države u svojoj poruci izrazio žaljenje i duboko saučešće porodici poginulog ruskog pilota.

Peskov je dodao da je Erdogan želeo da učini sve što je u njegovoj moći kako bi obnovio tradicionalno prijateljske odnose Turske i Rusije.

Nakon što je Turska vojska oborila ruski avion, Kremlj je odgovorio uvođenjem trgovinskih sankcija Turskoj, uključujući zamrzavanje radova na gasovodu kojim bi trebalo da se transportuje ruski gas u Evropu preko Turske, kao i savet ruskim građanima da izbegavaju turska letovališta.

Turska i Izrael normalizovali odnose

Izrael i Turska postigli su dogovor o normalizaciji odnosa, čime je okončano šest godina zategnutosti.

Izraelski premijer Banjamin Netanjahu izjavio je u Rimu da će pomorska bezbednosna blokada pojasa Gaze ostati na snazi, ali da će humanitarna pomoć stizati do Gaze kroz izraelske luke.

Izraelski lider sastao se juče sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Rimu. Turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas u Ankari da sporazum znači ukidanje blokade.

Veze između dve zemlje pogoršale su se 2010. kada je Izrael presreo Turski brod sa humanitarnom pomoći za Gazu, koja je bila pod izraelskom blokadom zbog vladajuće ekstremističke grupe Hamas.

Deset turskih aktivista je ubijeno u incidentu, a Turska je zatražila kompenzaciju i okončanje blokade palestinskih teritorija.

XS
SM
MD
LG