BiH

Borenović: Ne idemo na sastanak kod Dodika

Borenović: Ne idemo na sastanak kod Dodika
Borenović: Ne idemo na sastanak kod Dodika

Predstavnici Partije demokratske progresa (PDP) neće se odazvati sutrašnjem sastanku koji je sazvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kako bi zauzeli stav o predloženoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), uoči sjednice Predsjedništva BiH, 27.jula.

Lider PDP-a Branislav Borenović je rekao da ne vidi razlog zašto bi bilo ko od njih išao na sastanak kod Dodika, koji ima političku mogućnost da provjeri stav s ključnim predstavnicima vlasti u Srpskoj, u kojoj nema nikoga iz PDP-a.

On je naglasio da Vlada Republike Srpske treba da sublimira stavove svojih ministarstava i svih drugih nadležnih o tom dokumentu, a u skladu s tim stavom će se, kaže, ponašati i drugi predstavnici Srpske, pa i srpski član Predsjedništva BiH iz Mladen Ivanić.

"Odgovornost je na Dodiku i vladajućim stranakama u Republici Srpskoj da daju stav o adaptaciji SSP-a. Nakon toga neka ga saopšte ili lično kažu Ivaniću, ali ne smatramo da on ili bilo ko drugi iz PDP-a treba da ide na sastanak kod predsjednika Republike Srpske", naveo je Borenović.

Predsjednik PDP-a je podsjetio da je ova stranka ranijih godina upozoravala da nije dobro što Republika Srpska nije iskoristila sredstva koje je međunarodna zajednica nudila, pa i kroz grantove, za prilagođavanje domaće poljoprivrede konkurentnijim uslovima.

Nakon sjednice Glavnog odbora PDP-a, Borenović je rekao da je data podrška naporima člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da se "zaustavi farsa vezana za popis stanovništva u BiH te da se iskoriste svi politički i drugi napori da se povuče odluka direktora Agencije za statistiku BiH o jedinstvenom programu obrade popisnih rezultata".

Očekuju, dodao je Borenović, da se iskoriste sve mogućnosti kako bi se zaštitili interesi Republike Srpske i srpskog naroda, ali, dodao je, i svih drugih naroda u BiH.

"Ne treba nam falsifikovan, netačan i lažan popis stanovništva", rekao je Borenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije