• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američka mora: Putin i Si se svašta dogovorili

Izvor MONDO/Agencije

Predsednik Rusije Vladimir Putin pohvalio je danas u Pekingu ekonomske veze s Kinom, i kako je rekao, rusko "sveobuhvatno i strateško partnerstvo" s njenim susedom.

Putin je rekao kineskom premijeru Li Kećijangu da su veze dve zemlje čvrsto zasnovane na zajedničkim ekonomskim interesima.

"Naši odnosi se zaista imaju odlike sveobuhvatnog i strateškog panerstva", rekao je Putin Liju na pošetku njihovog sastanka.

Iako su Rusija i Kina povezane saradnjom na međuarodnom planu, kao i kulturom, obrazovanjem i na drugim oblastima, "na jedan ili drugi način, sve ima ekonomsku osnovu", rekao je Putin.

Putin se prvo sastao sa premijerom Li Kečijangom a potom i sa predsednikom Kine Si Đinpingom, kome je rekao da narod obe države ima jaku želju da "ojača i razvije odnose".

"Kina se protivi upotrebi sile, pretnji silom, lakom uvođenju sankcija i primeni jednostranih akcija bez saglasnosti zainteresovanih strana", izjavio je predsednik Kine Si Đinping nakon razgovora sa ruskim liderom.

"Ja i gospodin Putin smatramo da Kina i Rusija, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN i konstruktivne snage osiguranja regionalne i međunarodne bezbednosti i stabilnosti, treba odlučno da se pridravaju ciljeva i principa Povelje UN, glavnih normi međunarodnog prava, kako bi se osigurale globalna strateška ravnoteža i stabilnost i čvrsto branila međunarodna pravičnost", rekao je Si Đinping, prenosi Sputnjik.

Energetska kičmaAzije

Prema rečima Putina, energetika ostaje lokomotiva poslovne saradnje dve zemlje. "Rusija povećava obime isporuka preko rusko-kineskog gasovoda, nastavlja se realizacija projekata izgradnje rafinerije nafte Tjancin, strogo i po planu se gradi gasovod Sila Sibira koji treba da proradi punom snagom 2020. godine. U toku je usaglašavanje uslova za isporuku ruskog gasa zapadnom trasom u Kinu", rekao je Putin. On je dodao da kineski partneri povećavaju svoje učešće u Jamalu, najvećem ruskom projektu za proizvodnju tečnog gasa.

Američka agencija AP ocenjuje da se blizak odnos Vladimira Putina i Sija Đinpinga, kao i njihova zajednička želja da suzbiju globalnu dominaciju SAD, smatra glavnim pokretačem saradnje Rusije i Kine.

Predsednik Rusije je saopštio da je razgovarao sa kineskim kolegom Si Đipingom o zajedničkim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma, o Siriji i o nuklearnom problemu Sjeverne Koreje.

"Razgovarali smo o posljednjim akcijama u rješavanju najvažnijih svetskih i regionalnih problema, zajedničkim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma, jačanju bezbednosti u Pacifičkom regionu, osiguranju nenuklearnog statusa Korejskog poluostrva", rekao je Putin.

On je naveo da su među zajedničkim spoljnopolitičkim zadacima pomaganje u rešavanju sirijske krize i podrška miru i stabilnosti u Južnokineskom moru i u Centralnoj Aziji.

Ruski predsednik izjavio je u Pekingu da će Rusija i Kina proširiti upotrebu nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama radi smanjenja zavisnosti od spoljnih faktora.

"Udeo ruske rublje u takvim plaćanjima je tri odsto, dok je kineskog juana mnogo veći - devet odsto. Pritom, poslednji pokazatelji treba osetno da porastu nakon otvaranja obračunskog centra za transakcije sa juanom u Rusiji", rekao je Putin na kraju rusko-kineskih razgovora.

Nakon razgovora potpisan je paket sporazuma koji se tiču raznih aspekata saradnje - od kosmosa i energetike do turizma i isporuke žita Kini, javio je Sputnjik.

Ruski predsednik je saopštio da su se Moskva i Peking dogovorili o saradnji i po pitanju razvoja nuklearne energije u trećim zemljama.

Putin je naglasio da je Kina vodeći trgovinski partner Rusije. U 2015. godini trgovinski obrt dve zemlje iznosio je 63,5 milijardi dolara. Pozitivna dinamika se može videti i početkom 2016. godine, naveo je ruski predsednik.

Rusija i Kina će do kraja godine usaglasiti i pitanja o izgradnji brze pruge Moskva-Kazanj, transevropskoj magistrali koja treba da unapredi saobraćaj na ogromnom kontinentu.

Putin je u Peking stigao u petak iz Taškenta, prestonice Uzbekistana, gde je održan samit Organizacije za Šangajsku saradnju.

Putinova poseta Kini dolazi pošto su članice Evropske unije postigle "načelan politički dogovor" o produžetku sankcija Rusiji do januara 2017, koje su toj zemlji uvedene zbog ukrajinske krize u martu 2014. godine, a Rusija je isključena i iz Grupe osam najrazvijenih ekonomija sveta.

Sankcije bi morali da potvrde i šefovi država i vlada EU na samitu 28. i 29. juna. Zvaničnici u Briselu su rekli da su sve članice EU za to da se krajem godine sankcije prema Rusiji preispitaju.

Putin je u maju 2014. godine posetio Peking, kada su potpisani brojni sporazumi, uključujući istorijski ugovor o isporuci gasa vredan 400 milijardi dolara.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Deda Veljko

Nema razloga Ameri da se boje, ova dvojica rade za celo čovečanstvo.

Bankari su uzrok svih zala na ovom svetu

Njih dvojica nemaju ni upola novca a ni ratnu moc kao rokfeler i rotsild. Prognoze su takve da ce LONDON siti i njujork ostati finansijske prestonice sveta u narednih 100 godina. Ove familije odlucuju o sudbini rusije, kine, i sveta, i svakako da ce se pitanje eu voditi kod Dzona D.rokfelera i Netanijela Rotsilda, koji drze sledece institucije: UN, CIA, FBI,MI6,MI5, u saradnji su sa Mosadom, drze 43 posto kineskog kapitala da dobro cujete i kina postaje ono sto je USA a to je kapitalisticka sila vec , sad su 1.ekonomija i 3.vojna sila sveta, zatim fifa , uefa, engleska nacionalna valuta, rokfeleri imaju rezerve zlata od verdenske bitke, zatim farmako industrije , tipa bayern drze rotsildi. Kako skinuti ove SATANISTE? Vidite, da su nedodirljivi , jedino da izbije opsta svetska revolucija , pa da se kapitalizam srusi, a novac ukine, drugacije , jer ove porodice 300 i vise godina se bogate na racun obicne sirotinje, jedva cekam dan , da svi bankari, i ratni huskaci dobiju kaznu koju su zasluzili.Ispravite me ako nesto nisam dobro naveo u tekstu o ove 2 zle zle porodice, njihov kraj je i kraj patnje obicnog sveta. Nadam se i skorom padu rokfelera mada on ima naslednike vec, njegova deca se vencavaju medjusobno, samo me zanima koji je nacin jer ukidanje dolara je dobra ideja ali oni imaju rezerve zlata , sigurno da mogu da budu ughapseni ali kako?

asdd

@Bankari su uzrok svih zala na ovom svetu Rokfeler, Rotsild su kao najbogatije porodice, koje drze sve najjace banke sveta. Mene i ne brinu oni, vec ovi koji se ne pojavljuju nigde. Tvojeje da shvatis sta se desava oko tebe. Kad dodje pravi trenutak znaces ko je los, a ko dobar, koju stranu ces izabrati. I nisu samo Rotsildi i ostali sami, tu postoji dobra strana, koju nam daje ljubav, srecu i nadu. I dao nam je ogracen zivot. Tako da ce svemu doci kraj.

special image