Rate kredita ponovo jačaju evro

S. MORAVČEVIĆ

24. 06. 2016. u 22:02

Devizni kurs lagano klizi ka 124 dinara, zabrinuti i privrednici ali i zaduženi građanii. Obaranje referentne kamate i manje interesovanje za vrednosne hartije slabe domaću valutu

Рате кредита поново јачају евро

DINAR iz dana u dan slabi i sve je bliži nivou od 124 dinara. Pojedini analitičari smatraju da će do kraj godine doći i na nivo od 125 dinara. Narodna banka Srbije smatra da oscilacije deviznog kursa nisu velike i da je naša valuta stabilna. Za održavanje deviznog kursa do sada je utrošeno više od 800 miliona evra iz deviznih rezervi. Najveći problem zbog ovakvog nivoa dinara imaju firme i građani zaduženi u evrima.

Njima ovakvo jačanje evropske valute svakog meseca povećava trošak za uzete kredite. I dalje je veoma visok nivo zaduženosti u evrima i premašuje 70 odsto, jer se privreda zadužuje u devizama, a stanovništvo uzima stambene kredite u evrima, jer su jeftiniji.

Na slabljenje dinara utiču unutrašnji, ali i spoljni faktori. Obaranje referentne kamatne stope dovodi do slabljenja domaće valute, kao i manje interesovanje za naše vrednosne hartije. Dok su kamate na obveznice bile visoke i interesovanje stranih ulagača je bilo impozantno. Sada se situacija sa smanjenjem prinosa na državne zapise promenila i investitori menjaju lokaciju. Na poteze Američkih federalnih rezervi ne može niko da utiče, pa ni mi, a posledice moramo da sami da saniramo.

- Poslovanje privrede zahteva stabilan kurs i njegovo predvidljivo kretanje - smatra Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji. - Vreme je da se testira i scenario promene nacionalnog devizno-kursnog režima. Kontrolisano plivanje jeste dopadljiv monetarno-teorijski model ali u prvi plan treba staviti interese privrednika, a za njih ovaj kurs nije predvidljiv. Oni već odavno u svoje cene ugrađuju opreznost i u njihovim kalkulacijama dinar se, odavno, obračunava 125 za evro, a za očekivati je da će ga pomerati i naviše. Njima treba samo predvidljiv kurs i izvestan devizno-kursni ambijent, što aktuelni model i politika ne pružaju.

Oni ne znaju, kako ističe Živanović, šta su prevelike i neodmerene dnevne oscilacije, niti gde se i kada one zaustavljaju, pa se snalaze sami i kurs čine još nestabilnijim, a ambijent neizvesnijim.

ZA PRIVREDU BOLjI „PUZAJUĆI“

Za privredu bi, smatra Živanović, na ovom nivou razvoja finansijskog tržišta, bio prikladniji umereno fiksni, odnosno puzajući devizni kurs, kojim bi ona bila u prilici da tačno kalkuliše deviznom komponentom na: mesec, kvartal i godinu. Nivoi dinara koji se ne mogu braniti ne bi se ni branili, već bi se rešavali tačno najavljenim oblicima devalvacija u tačno najavljenim vremenskim terminima. Za privredu bi ovo sigurno bilo bolje, a i svi bi se kretali u realnijim okvirima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Privrednik

24.06.2016. 22:30

Evro je debelo precenjen i veštački se uz pomoć MMF inekcija održava na ovom nivou. To je i razlog zašto je naša privreda appsolutno nekonkurentna na stranim tržištima i zašto je nemoguće pokrenuti bilo kakav izvozno orijentisani proizvodni biznis koji će preživeti godinu dana. Realna vrednost evra je na 180-200 dinara.

drugarica

24.06.2016. 23:37

@Privrednik - Privredniče malo si konfuzan u svom komentaru ali nema veze, valjda nije niko primetio.

Mile

24.06.2016. 23:47

@Privrednik - Ако мислиш да је евро дебело прецењен онда курс треба да буде доста испод 120 дин. за један евро,разумеш онда је динар вреднији у односу на садашњи курс

privrednice

25.06.2016. 09:55

@Privrednik - privrednice batali ti privredu nije to za tebe jer iz gore napisanog ni sam nisi siguran da li si posao ili dosao

Zašto štitite samo evro

25.06.2016. 08:20

a "švajcarac" ne? A posle zaduženi u evrima kažu da su ovi drugi povlašćeni...

Miloje

25.06.2016. 08:31

Ovo je šarena laža. Pokušaj da se građani navuku da kupe evre dok još ima enormnu vrednost, a Britanci izlaze iz EU, € mora da padne!

miki

25.06.2016. 10:51

Petokolonasi instalirani u ekonomskom sistemu srbije dobro znaju da bez realnog kursa dinara privreda srbije bice tu gde jeste,precenjen kurs odgovara bogatim ljudima i multinacionalnim kompanija koje iznose devize iz zemlje,tako da srbija svake godine mora da se zaduzi od 1.6 do 2 milijarde evra za odrzavanje kursa dinara to su auto putevi u svim pravcima i 50 hiljade radnih mesta al kad si kolonija radis i cutis kako veliki gazda kaze