Četvrtak, 04.02.2010.

10:40

Eštonova: Kosovo prioritet EU

U EU postoji potpuna saglasnost o programu pomoći za Kosovo, iako postoje razlike oko priznavanja njegove nezavisnosti, izjavila je Ketrin Ešton.

Izvor: Beta

Default images

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku je u intervjuu "Fajnenšel tajmsu", kao glavne izazove spoljne politike EU navela Kosovo, približavanje stavova s Kinom i Rusijom oko Irana, sukob na Bliskom istoku i formiranje diplomatske službe EU.

Posle usvajanja Lisabonskog sporazuma, podseća "Fajnenšel tajms", sposobnost EU da nastupa jednoglasno u spoljnoj politici je veća, ali postoje i ograničenja zbog, kako podseća list, neizbežne činjenice da sve vlade ne dele iste stavove o ključnim pitanjima.

Britanski list je Kosovo istakao kao primer ograničenja sa kojima će se Eštonova suočiti, uz podsećanje da pet članica nije priznalo nezavisnost Kosova, dok ostale 22 jesu.

"Ima razlike u pogledu priznanja, ali postoji apsolutna saglasnost o suštinskom programu pomoći koji razvijamo na Kosovu. U opisu mog posla jeste da sprovedem u delo i da predstavljam zajedničke stavove. Kad među nama nema saglasnosti, zemlje članice vode duge razgovore", rekla je Ketrin Ešton za "Fajnenešel tajms".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: