Ponedeljak, 20.06.2016.

20:26

Putin "smirio" lidere Jermenija i Azerbejdžana

Predsednici Jermenije i Azerbejdžena potvrdili su u Sankt Peterburgu spremnost za mirno rešavanje spora oko oblasti Nagolno-Karabah, saopštio je Kremlj.

Izvor: Beta/AP

Putin
Foto: Thinkstock

Sastanak je organizovan uz posredovanje ruskog predsednika Vladimira Putina koji je imao odvojene sastanke s dvojicom lidera i kasnije zajednički ručak u Sankt Peterburgu.

Kremlj je naveo da je sastanak sazvan u cilju unapređenja mirovnih pregovora Jermenije i Azerbejdžana koje su se dogovorile o povećanju broja međunarodnih posmatrača u konfliktnoj zoni.

Sukob oko Nagorno-Karabaha, oko kojeg se Jermenija i Azerbejdžan spore više od četvrt veka, zaoštren je aprila ove godine novim talasom nasilja, u kojem je na obe strane poginulo najmanje 110 civila i vojnika.

To je najžešći talas nasilja posle prekida vatre 1994. godine, potpisanog nakon šestogodišnjeg rata u kojem je poginulo 30.000 ljudi, a raseljeno nekoliko stotina hiljada, pretežno Azerbejdžanaca.

Baku i Jerevan nisu potpisali mirovni sporazum o Nagorno-Karabahu, oblasti naseljenoj pretežno Jermenima, koja je u sastavu Azerbejdžana, ali je kontrolišu jermenski separatisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: