Vučić i Grabar Kitarović potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa

Novosti online / Agencije

20. 06. 2016. u 09:36

Mandatar za sastav srpske vlade Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović potpisali su u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske

Вучић и Грабар Китаровић потписали Декларацију о унапређењу односа

Foto Tanjug

Mandatar za sastav srpske vlade Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović potpisali su u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Vučić i Grabar Kitarović razgovarali su u Dalju, u Hrvatskoj, sa predstavnicima srpske manjine.

Premijer Aleksandar Vučić otkrio je u Dalju bistu srpskom naučniku Milutinu Milankoviću.


PUPOVAC: SASTANAK KITAROVIĆ - VUČIĆ PROBIJANjE LEDA

Politički lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac ocenio je današnji susret predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i premijera Srbije Aleksandra Vučića kao "značajan" i kao otvaranje vrata za dijalog dve zemlje.

"Ovo je probijanje leda, otvaranje vrata za dijalog dve zemlje nakon čega će biti lakše da Grabar Kitarović dođe u Srbiju i sretne se s (Tomislavom) Nikolićem, a i da Vučić dođe u Hrvatsku i sretne se s predstavnicima vlasti", rekao je Pupovac za televiziju N1.

Prema njegovoj oceni, današnji susret ima "bar dve značajne komponente - simbolično-političku kojom se pokazuje spremnost na saradnju i stvara prostor za dijalog, a drugi je operativan za koji predsednica (Kitarović) nema ovlašćenja, a Vučić ima".

"Moraće se pronaći mehanizam kako da se te razlike u kompetencijama usklade. No ako se i prva komponenta zadovolji i to će biti dovoljno", rekao je Pupovac, politički lider Srba u Hrvatskoj.

Pupovac je rekao da je današnji susret hrvatske predsednice i srpskog premijera značajan događaj zbog činjenice da već dugo nije bilo susreta te vrste i posebno zbog toga što je proteklih godina i meseci stanje odnosa dve države bilo vrlo napeto i na rubu tenzija, zbog pokušaja Hrvatske da blokira otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU kao i zbog činjenice da će jedna od glavnih tema biti otvorena pitanja: manjine, prekogranična saradnje, granice i ratno nasleđe.

ŠEST TAČAKA SPORAZUMA

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović dogovorili su se da "sporazumno i aktivno pokrenu ili ubrzaju" zaštitu manjina, pregovore o utvrđivanju međudržavne granice, sprovođenje sporazuma o sukcesiji i potragu za nestalima tokom rata devedesetih.

To se navodi u tekstu Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja koju će Grabar Kitarović i Vučić potpisati danas popodne u Subotici, objavila je regionalna televizija N1.

Kako se navodi u tekstu od šest tačaka Grabar Kitarović i Vučić dogovor su postigli "u cilju unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rešavanja otvorenih pitanja između dve države".

Prva tačka predviđa unapređenje bilateralne zaštite manjina - srpske u hrvatskoj i hrvatske u Srbiji na osnovu Sporazuma Srbije i Crne Gore i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori, potpisanog 15. novembra 2004. u Beogradu, kao i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina koju je usvojio Savet Evrope 10. novembra 1994.


U drugoj tački Deklaracije piše da odmah treba pristupiti pregovorima državnih komisija o određivanju granične linije Srbije i Hrvatske, na osnovu međunarodnog prava. Ističe se da "dve države nemaju nikakvih teritorijalnih zahteva, a u slučaju da bilateralni pregovori u razumnom vremenu ne uspeju, obe države su spremne da svoj teritorijalni spor iznesu pred međunarodne pravosudne institucije".

Treća tačka Deklaracije je saglasnost da su i Srbija i Hrvatska spremne da ubrzaju primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. u Beču a četvrta saglasnost da je potraga za nestalim licima prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih.

Peta i šesta tačka Deklaracije odnose se na buduću saradnju. Navodi se da su obe države svesne novih izazova pred Evropom i svetom, posebno međunarodnog terorizma i svetske migrantske i izbegličke krize kao i da su spremne da aktivno i koordinirano deluju u borbi protiv terorizma i izbegličke krize.

Obe države su spremne da aktivno učestvuju u zajedničkim razvojnim i prekograničnim projektima EU, navodi se na kraju deklaracije koju danas popodne treba da potpišu hrvatska predsednica i mandatar za sastav nove srpske vlade.


GRABAR KITAROVIĆ DOČEKALA VUČIĆA

Hrvatska predsednuica Kolinda Grabar Kitarović dočekala je premijera Srbije Aleksandra Vučića na mostu na Dunavu, u međugraničnoj zoni kod Erduta, odnosno na graničnom prelazu Bogojevo - Erdut.

VUČIĆ I GRABAR KITAROVIĆ U KUĆI MILUTINA MILANKOVIĆA

Vučić i Grabar Kitarović posetili su rodnu kuću srpskog naučnika Milutina Milankovića u hrvatskom Dalju, gde su se sastali sa predstavnicima srpske nacionalne manjine.




VUČIĆ OTKRIO BISTU MILUTINA MILANKOVIĆA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otkrio je danas u Dalju bistu posvećenu srpskom naučniku Milutinu Milankoviću.




VUČIĆ I GRABAR KITAROVIĆ SA SRPSKOM MANjINOM

Mandatar za sastav srpske vlade Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarali su danas u Dalju, u Hrvatskoj, sa predstavnicima srpske manjine.

Razgovor u rodnoj kući Milutina Milankovića trajao je duže od jednog sata. U Milankovićevoj kući sačekao ih je predstavnik Srba u Hrvatskoj, poslanik u Saboru Milorad Pupovac, a susretu je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. ;

Kolinda Grabra Kitarović i Vučić upisali su se i u knjigu utisaka. Posebna mi je čast i zadovoljstvo da budem ovde sa Aleksandrom Vučićem, kako bismo podvukli važnost i bogatstvo naših manjina, napisala je hrvatska predsednica koja je navela da ;je Milanković bio veliki i cenjeni naučnik srpskog porekla i hrvatske domovine.


Vučić je napisao da je "Milanković bio mostograditelj, da je pravio mostove u realnosti, ali i u duhovnom smislu" i dodao da se nada "da ćemo pod okriljem njegovog doma, uz prisustvo hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović izgraditi bolje donose između Srbije i Hrvatske, srpskog i hrvatskog naroda".

Grabar Kitarović i Vučić će posle Dalja preći u Srbiju, gde će u Donjem Tavankutu posetili Dom kulture "Matija Gubec" i razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine. Celodnevni susret završiće se u Subotici gde će potpisati zajedničku Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenh pitanja.

Predsednica Hrvatske Grabar Kitarović je uoči susreta s Vučićem u intervjuu za Radioteleviziju Srbije izjavila da to nije još jedan protokolarni susret, već da je sastanak motivisan isključivo željom za konkretnim koracima na zbližavanju dve zemlje.

MILANOVIĆ: GRABAR-KITAROVIĆ NEMA OVLAŠĆENjA, SUSRET S VUČIĆEM ZGODAN PROTOKOL

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši premijer Zoran Milanović ocenio je danas da je susret predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i mandatara za sastav Vlade Srbije Aleksandra Vučića "zgodan protokol", jer predsednica nema ovlašćenja.

"Valjda je jasno da politička pozicija Vučića i Grabar-Kitarović nije ista ni u izbornom ni u pravnom smislu. On je pobednik izbora i formiraće vladu, a ona je predsednica i nema ovlašćenja", rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

On je, međutim, dodao da pozdravlja taj susret ako će on dovesti do toga da odnosi Srbije i Hrvatske "budu bolji ili još bolji“.

"Zna se ko vodi posao i ko donosi odluke - to su vlade, premijeri i parlamenti", naglasio je lider SDP.


VUČIĆ I GRABAR KITAROVIĆ POTPISALI DEKLARACIJU O UNAPREĐENjU ODNOSA

Premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović potpisali su u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.


VUČIĆ: ODNOSI HRVATSKE I SRBIJE SU KIČMA ZA DOBRE ODNOSE U CELOM REGIONU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su odnosi Hrvatske i Srbije kičma za dobre odnose u celom regionu, ali i od velike važnosti za Evropsku uniju.

On je nakon potpisivanja Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanja otvorenih pitanja s predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitanović kazao da je današnji sastanak dokaz da obe strane žele da unaprede odnose.

"Mnogo toga želimo da uradimo i hrvatska strana je čula čime su sve Srbi u Hrvatskoj nezadovoljni, a mi čime su Hrvati u Srbiji. Bilo je reči o tome šta sve treba da uradimo. Bavili smo se i suštinskim stvarima", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, s Hrvatskom će se razgovarati i o graničnim linijama i dodao da, ako se to ne reši u bilatalnim razgovorima, to će se rešavati pred međunarodnim institucijama.

"Mi ne pretendujemo ni na čiju teritoriju", rekao je Vučić.

Vučić je ocenio i da su razgovori bili konstruktini i teški, kao i da će se u budućnosti truditi da kroz dijalog reše sve probleme i ne ostavljaju ih budućim generacijama.

Kolinda Grabar Kitarović je poručila da su se kroz deklaraciju obe strane saglasile da učine sve kako bi se rešila otvorena pitanja.


GRABAR KITAROVIĆ: HRVATSKOJ NIJE NAMERA DA BLOKIRA SRBIJU NA PUTU KA EU

Hrvatskoj nije namera da blokira Srbiju na putu za Evropsku uniju i veruje da je to preduslov za trajnu sigurnost ovog dela Evrope, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Verujem da se može postići dogovor u bilateralnim razgovorima, rekla je predsednica Hrvatske.


HRVATSKA PREDSEDNICA: DEKLARACIJOM SMO SE LIČNO OBAVEZALI NA REŠAVANjE OTVORENIH PITANjA

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitaorvić izjavila je danas u Subotici da su se ona i mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić potpisivanjem Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja lično obavezali da će učiniti sve što je u njhovoj moći da se konačno krene ka konkretnom rešavanju tih pitanja i da se okrene budućnosti.

Grabar Kitarovićeva je rekla i da se lično obavezuje da će učiniti sve kako bi se unapredio položaj srpske manjine u Hrvatskoj i kako bi se na lokalnom nivou rešila "konkretna pitanja s kojima se ljudi svakodnevno suočavaju, a koja njima život znače".

Današnji susret s Vučićem, prema njenim rečima, planiran je nekoliko meseci i nije organizovan, jer je to od njih neko tražio, nego zato što su oni tako odlučili.

"Želeli smo sadržajan susret koji će uroditi konkretnim koracima prema budućnosti u smislu rešavanja pitanja koja opterećuju naše odnose već duži niz godina", rekla je Grabar Kitarović.

Hrvatska predsednica je izrazila zadovoljstvo što su danas imali priliku da se upoznaju s problemima i izazovima s kojima se susreću srpska zajednica u Hrvatskoj i hrvatska u Srbiji, primetivši da je do sada učinjeno vrlo malo u rešavanju otvorenih pitanja.

"Zahvaljujem Vučiću što se na današnjem susretu s Hrvatima u Srbiji obavezao učiniti konkretne korake ka rešavanju mnogih pitanja koja ih opterećuju", rekla je Kolinda Grabar Kitarović, ocenivši da su mnogi problemi srpske i hrvatske manjine u dve zemlje bili posledica nedostatka komunikacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (38)

grom

20.06.2016. 11:12

Lepo je videti kako se odnosi u regionu poboljsavaju i kako vidimo da mozemo bez uvreda, nasilja i mrznje, pojedinci uvek postoje ali bitna je celina

STATISTIKA, STVARNOST & LAKRDIJA

20.06.2016. 11:16

Od 186 633 Srba popisanih 2011.pravo"glasovanja"ima 129 683.Na Izbore 2015.za tzv.srpsku listu SNV glasalo je 18 578 Srba,tj. 14,32 %.Pupovac je dobio prefercijalnih glasova 14 103, a HDZ-ov Hrvatski Srbin Rašković 10 103 glasova.Rezime*129 683 - 18 578="111" 105 Srba nije glasalo za SNV(Pupovac) već za stranke na građanskim listama.Takav podatak i zašto je tako nikad tzv.SNV nije sebi postavilo. Dakle, niko nema pravo u ime 111 105 Srba da pravi lakrdiju kobajagi brigom za Srbe RH: Jel' jasno??

Република Српска

20.06.2016. 21:04

@STATISTIKA, STVARNOST & LAKRDIJA - У хрватској 186 хиљада Срба ?!?!? - 1991. године их је било око 600 ооо, да не идемо даље у прошлост ( 1941. нпр.). Гдје је оних 400 ооо и још мало више ??? Није те срамота да износиш податке и још постављаш питања.

Zoltan

20.06.2016. 11:18

Urediti odnose sa Hrvatskom , preulaska u EU. Potpisati sporazume dobre saradnje , kako bi što pre ostvarili prava naotvaranje druguih poglavlja.

vlado pljevlja

20.06.2016. 11:35

Tako i treba.Jedni drugima smo najpreči i najbliži.Ako ne postoje dobri komšijski odnosi onda nema ni nade za budućnost.

naranca

21.06.2016. 11:09

@vlado pljevlja - Dragi Vlado (nasa) buducnost dolazi I bez ''komsijskih odnosa''!

Mirjana

20.06.2016. 11:57

Raduje me potpisivanje Deklaracije jer je to pokazatelj da obe strane žele napredak i zajedništvo.

Djordje

20.06.2016. 11:57

Veliki i važan korak za Srbiju i Hrvatsku. Sve nesuglasice se moraju rešiti za dobrobit obe države, radi bolje budućnosti i napretka.

DW

20.06.2016. 18:28

@Sudija - @Sudija. Tačno tako! A sudeći po evrofanatizmu naše vlasti može se desiti da Hrvatima pripadne i pola Apatina. Vidim da i botovi nemaju ništa protiv.

Fiona

20.06.2016. 17:02

Dugo ce vremena proci dok se nasi odnosi na normalizuju i nema papira koji to moze da resi dokle god se ne isprave nepravde prema nasem narodu

Gfdh

20.06.2016. 17:25

Što su mi ovi hrvati dosadili. Misle da je Evropa nacin da se nad nama prazne i resavaju komplekse.

dusan

20.06.2016. 17:39

Uopste se tu nepita Kolinda.Pita se narod kojem je ona aktuelni predsednik.Mrznji Hrvatskog naroda prema Srbiji i Srbima,ona nemoze da se suprotstavi.Sve je to lepo,ali ce proci mnogo godina da prestanu da optuzuju Srbiju za agresiju na njih koja uopste nije postojala.Cak sta vise.Kad im takvo misljenje prestane biti mentalna hrana i mrznja ce,ne nestati nego samo splasnuti.A za to vreme mnogo ce vode Srpskim i Hrvatskim Dunavom proteci.Daj Boze da nisam u pravu,ali za ljubav treba dve strane.

Hedona

20.06.2016. 18:17

Zahvaljujem Vučiću što se na današnjem susretu s Hrvatima u Srbiji obavezao učiniti konkretne korake ka rešavanju mnogih pitanja koja ih opterećuju. Od velike važnosti za našu državu da bude jaka i stabilna država, i da obezbedi večni mir sa Hrvtaskom., samo to obećava siguran oporavak i investicija, kako se bude Srbija oporavljala tako će se oporavljati i Hrvatska.

Република Српска

20.06.2016. 20:59

@Hedona - tako će se oporavljati i Hrvatska. Чекај мало, они су у еУ, шта њима фали :-))))))))

Патриота

20.06.2016. 18:18

Raduju me ovi botovi dok im citam komentare. Raduj se Srbijo, sisaju te kao ovcu

Макса 1389

20.06.2016. 18:21

Јел' ово значи да им више нећемо емитовати електромагнетне таласе са Српског харп-а. Штета баш нам је лепо ишло

floyd

20.06.2016. 18:22

Овде се радују само неуки. Биће јако тешко са Хрватском градити добре односе. Они су џокер запада, за евентуално потребни притисак на Србију. Нама је потребна памет, мудрост, стрпљење и добро избаласирана политика према Хрватској, која је поонула у историју и дошла до НДХ...

Ситар

20.06.2016. 18:28

Обичан политички маркетинг и ништа више! ( "Колинда Митровић нема овлашћења") Шта дакле значи њен потпис на декларацији??!!

MikiVrbas

20.06.2016. 18:46

Potpuno neovlešteni susret Predsednica i pemijer, Pa ima li u Srbiji nekoga normalnog da vidi to. Kada im se Vlada raspada, umesto Нокаут (енг. knockout, K.O.), on joj pruža ruku podrške, ili je PAO NA NJENE ŽENSKE ČARI?

Саша

20.06.2016. 18:50

Ово је ван памети, али са овом западном владом која управља што је остало од Србије не чуди ме да потписују ово, већ су Косово и Метохију издали па што не бих се улизивали суседима који немају ништа друго осим геноцида у својој историји исто као Турска. Какав људски споразум са особама који воле да слушају песме како усташе копају Српској деци очи. Западне вредности, само се присетите недавно Мерчепу само 5.5 година затвора за масовна убиства цивилних Срба и око Загреба. Паметном доста.

Šumadinac

20.06.2016. 20:37

@Саша - Prijatelju, ne truj... Prijatelja drži blizu, a neprijatelja još bliže... Samo polako.

naranca

20.06.2016. 19:57

Rece meni prijatelj Ibro''Ko je bio Hadzija bit ce hadzija ko je bio fukara bit ce fukara''.Zivela Srbija

Kazanova

20.06.2016. 20:08

Pa ako je potpisano nesto sto nije validno od strane Hrvata,znaci li to da je ovo neka vrsta zamke za Srbiju?

maniks

20.06.2016. 20:27

Ako ste slpbodne i nezavisne novine zasto moj komentar niste objavili. Nikoga nisam vredjao samo sam dao logican komentar. Sve ovo sto je potpisano je po zahtevu hrvatske i to je poznato. Ne vidim koja je pitanja Vucic pokrenuo. Sta je sa imovinom Srba u hrvatskoj, sta sa izbeglicama koji su etnicki proterani , sta je sa Srbima koji su bili konstitutivni narod, sta je sa njihovim priznavanjem kosova, gde je u sistemu Srpska krajina ili to nije smeo ni da pokrene da ne kazem da pisne

Miki - Zg

20.06.2016. 20:38

Treba razgovarati ,voditi dijalog i rješavati probleme ( imovine ,penzija ,ljudskih -porodičnih tragedija itd . )Javlja se bivši premijer-Milanović koji u 4.god .svog stolovanja nije riješio niti jedan problem-recimo dovođenja struje povratnicima ,koji je uveo carinski rat zbog raznih minornih huškača .Divim se Vučiću .koji nakon sadržajnog posjeta iz Kine ,razgovara s populističkom predsjednicom ( voli Tomsona i njegove pjesme ) . Bolje i snjom nego s nikim iz HR ,kao ovih 5 .god.

Sofi

20.06.2016. 20:50

Izgleda da ce Srbin Milankovic i nas Vucic otpoceti novu etapu u stabilizaciji odnosa.Brzvo!

maniks

20.06.2016. 20:51

A na bisti nema natpisa ako smem da primetim. E moj sadasnji i buduci premijeru. Ni ovo necete objaviti, istina ne sme na videlo.

Vito Raski

20.06.2016. 21:32

Gospodo komentatori, ne jedite se radi slikanja ovo dvoje, jer je to sve isplanirano po onoj nasoj pesmi: "Hajde duso, da se slikujemo, I na slike da se rukujemo". Sem ovoga, sama rec de-kla- racija govori o tome da ju je hrvatska predsednica sa ushicenjem potpisala, jer sadrzi elemente koji ce doprineti brzem rasavanju srpske manjine u njihovoj, ne vise tako, lijepoj, tako sto ce se pridrzavati striktno nazivu iste. Pazljivo procitajte slogovno ime, pa cete videti da sam potpuno u pravu.

naranca

21.06.2016. 11:19

Pametni Hrvati.Osteili da brod tone pa se priblizavaju spasiteljima.Kao nekad.