Sreda, 09.07.2008.

01:46

UNMIK zataškavao trgovinu organima

Istraga o trgovini ljudskim organima na severu Albanije bila je osuđena na propast dok ju je vodio UNMIK, pišu "Novosti".

Izvor: Večernje novosti

Default images

To potvrđuju i najnoviji dokazi do kojih su došle “Večernje novosti”, a koji bude ozbiljnu sumnju da su u sve bili umešani i zvaničnici te organizacije, a pre svih, njen nekada visoki zvaničnik Hose Pablo Barajbar, koji je bio šef kancelarije za nestale osobe i sudsku medicinu.

Naime, dosta toga ukazuje da je Barajbar bio upoznat s onim što se događalo u Albaniji, ali da je stopirao istragu, potvrđeno je "Novostima". Prema nezvaničnim informacijama, on se sada nalazi u bekstvu, u Argentini, preneo je list.

Sagovornik tog lista, nekada pripadnik Unmika koji je učestvovao u ovoj istrazi, a koji iz razumljivih razloga ne želi da njegovo ime bude poznato javnosti, otkriva za "Novosti" detalje do kojih je došla organizacija UN na Kosovu.

"Bivši glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte je 2003. godine zatražila od Unmika da pokrene istragu o trgovini organima", prenose "Novosti".

"U Unmiku je tada bilo šest, sedam jedinica koje su se bavile istraživanjem raznih vrsta kriminala, a Tribunal je imao više od 50 svojih istražitelja na Kosovu, tako da je imao ko da sprovodi istragu".

Na pitanje kako je Tribunal uopšte saznao za eventualnu trgovinu ljudskim organima, pripadnik Unmika kaže da su izvor bila četvorica Albanaca koja su bila uključena u celu operaciju. Osim toga, oni su i odveli tim haških i Unmikovih istražitelja do "žute kuće" i čak im pokazali mesta gde su zakopavani ostaci ljudskih tela koji nisu mogli da se iskoriste za trgovinu.

"Ali, do iskopavanja tih jama nikada nije došlo! To jasno pokazuje da je neko veoma moćan, imao jak interes da se za ove zločine nikada ne sazna", kaže taj sagovornik za "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: