Ruski hakeri upali u kompjutere američke Demokratske stranke

Hakeri navodno povezani s Vladom Rusije, upali su u kompjutersku mrežu Demokratske stranke u Vašingtonu, gde su delovali gotovo godinu dana, saopštila je danas kompanija za sajber bezbednost koja je tu mrežu očistila prošlog vikenda.
Među ukradenim podacima su i obimni dosijei iz istrage koje su Demokrate vodile o prošlosti republikanca Donalda Trampa, piše danas list "Vašington post" koji je otkrio aferu. Takvu vrstu istrage vode sve partije protiv suparničkih kandidata uoči izbora u nastojanju da nađu političke slabosti, navodi agencija Frans pres.
 
Kompjuterski stručnjaci Demokratskog nacionalnog komiteta (NDC), centralnog tela Demokratske stranke, digli su uzbunu u aprilu, navodi "Vašington post". Komitet je zatim zatražio od specijalizovane firme za obezbedjenje kompjutera "Kraudstrajk" (CrowdStrike) da ispita obim upada i obezbedi internet mrežu paritje.
 
Prema Dmitriju Alperoviču, suosnivaču firme "Kraudstrajk", dve dobro poznate ruske hakerske grupe upale su u mrežu Demokrata. Jedna nazvana "Kozi ber" (Cozy Bear) infiltrirala se u mrežu u leto 2015, a druga zvana "Fensi ber" (Fancy Bear) aprila ove godine.
 
Grupa "Kozi ber" je mogla da prati sve komunikacije stranke. Ta grupa je 2014. godine uspela da upadne u sisteme poruka Stejt departmenta i Bele kuće koje nisu poverljivog karaktera.
 
"Fensi Ber" je ciljala i ukrala dosijee koji se odnose na Donalda Trampa.
 
"Dva uljeza sprovode misije političke i ekonomske špijunaže u koristi vlade Ruske federacije i povezani su s moćnim ruskim obaveštajnim službama", napisao je taj zvaničnik na vebsajtu firme. Čiščenje kompjuterske mreže Demokratske stranke sprovedeno je prošlog vikenda, piše "Vašington post".
 
Direktor američke Nacionalne obaveštajne agencije (NSA) Džejms Klaper izjavio je u maju da postoji sumnja da strani hakeri špijuniraju predsedničke kandidate u SAD. Klaper je naveo da se primećene "aktivnosti" odvijaju po istom šablonu, kao i dvaput u vreme prethodnih predsedničkih izbora u SAD.
  • Mile zlojeb

    15.06.2016 09:09
    Zato u kompjutere SNS-a nikada neće ući. Oni ih ni nemaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet